DIVERSE

IMPORTANT: Cutremurul de-a lungul „graniței blestemate”! Au fost afectate 2 gazoducte strategice!

IMPORTANT: Cutremurul de-a lungul „graniței blestemate”! Au fost afectate 2 gazoducte strategice!

Granița taie populația kurdă în două, a fost punctul de intrare pe pământul sirian pentru milițiile ISIS și apoi pentru trupele de la Ankara. Un punct strategic și pentru că prin el trec două conducte de gaze!

Zona lovită de cutremurele devastatoare din aceste ore corespunde părții central-vestice a graniței dintre Turcia și Siria, o graniță foarte fierbinte de la izbucnirea războiului civil sirian în 2011.

„Granița blestemata”, o numesc adesea kurzii, care au fost întotdeauna împărțiți între cele două țări.

Gaziantep și Adana, două dintre orașele turcești care au suferit cele mai grave consecințe, sunt de ani de zile importante noduri de conexiune folosite de milițienii ISIS pentru a intra în Siria și au fost scena diferitelor operațiuni ale forțelor de securitate turce.

În plus, la Gaziantep, un atac teribil al Califat a provocat 56 de morți în august 2016.

Trupele turce au intrat și pe teritoriul sirian din Gaziantep și au furat orașul kurd-sirian Jarabulus de la ISIS și, în 2018-19, au preluat controlul asupra altor porțiuni de teritoriu unde, însă, ISIS fusese deja îndepărtat și care intrau în administrația autonomă din nord-estul Siriei, cunoscută și sub numele de Rojava, zona în care s-a instituit în timpul războiului o autoguvernare seculară, multietnică, inspirată de principiile democratice, socialiste și libertare.

S-a născut la împingerea formațiunilor kurde, dar astăzi se referă la el și populațiile arabe, asiriene, turkmene și ezide.

Operațiunea turcă „Ramura de măslin” lansată la sfârșitul lunii ianuarie 2018 împotriva cantonului sirian Afrin a durat o lună și jumătate, a început din provincia Hatay, traversând tot satul Nurdagi, astăzi epicentrul unui cutremur cu magnitudinea de 6,6!

Cea mai recentă operațiune, „Sursa păcii”, datează din octombrie 2019. A durat doar 9 zile timp în care Ankara a ocupat o fâșie de aproximativ 4.000 de kilometri pătrați pe teritoriul sirian.

Armata turcă a atacat peste graniță în provincia Urfa, care a tremurat în timpul nopții trecute, dar unde a fost înregistrat un al doilea cutremur de 7,6 dimineață târziu.

Aceeași provincie Urfa a fost lovită de primul atac Isis din Turcia în iulie 2015, un atentator sinucigaș a provocat 33 de morți într-un miting în sprijinul populațiilor kurde.

Zona devastată de cutremur a fost și în centrul știrilor pentru criza umanitară care a vizat evadarea sirienilor din război.

De ani de zile, principalele tabere de primire au fost înființate de-a lungul graniței, inclusiv Kilis și Nizip, cele două tabere mai mari, situate nu departe de Gaziantep și Urfa.

Odată închise lagărele, refugiații s-au mutat preponderent în orașe, nu întâmplător Gaziantep este, după metropola Istanbulului, orașul cu cea mai mare comunitate siriană, cu 463 de mii de oameni și este urmat în clasament de celelalte trei orașe în principal afectate de cutremur!

Urfa menționată mai sus, unde locuiesc 371.000 de sirieni, provincia Hatay unde sunt 357.000 și Adana, unde sunt 252.000.

Zona este, de asemenea, strategică pentru energie. Prin el trece gazoductul Kirkuk-Yumurtalik, care leagă bogatele zăcăminte Mosul și Kirkuk, din nordul Irakului și Kurdistanul irakian, cu Turcia.

Cutremurul a provocat avarii și gazoductului de la Haifa în Israel care pătrunde în sudul Turciei prin provincia de Hatay, ramura sudică extremă de la granița cu Siria.

Ambele conducte au fost afectate de fisuri și incendii provocate de cutremur.

Foarte interesant să vedem cum cutremurele de astăzi au lovit fix aceste zone cu o încărcătură extrem de importantă, unde sunt și cele 2 conducte de hidrocarburi de o importanță strategică!

Sursa: rainews.it

Comentarii

0
iulia preda
2 years ago
Foarte interesant. La televiziuni nu se spune nimic despre asa ceva. Oricum, vad ca se mai ridica niște voci care nu cred ca a fost fenomen natural.
Like Like like 2 Citat

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).