DIVERSE

IMPORTANT: mai săraci cu acordul Green! Tranziția verde este sinucidere!

IMPORTANT: mai săraci cu acordul Green! Tranziția verde este sinucidere!

Studiile și sondajele indică faptul că, printre experți, există o majoritate a celor care cred că sustenabilitatea nu va aduce creștere economică.

Tranziția verde, cu dobânzi atât de mari, este sinucidere. Și ne obligă să depindem prea mult de Beijing pentru pământurile rare.

Tranziția ecologică se prăbușește rapid în sine. Revoluția provocată de economia cu emisii zero nu este doar tehnologică!

Ingineria socială care încearcă să aplice o astfel de schimbare masivă riscă să provoace cutremure. 

Așa-numita economie sustenabilă este, în realitate, o fundătură care implică o contrapartidă: fie creștere economică, fie durabilitate. 

Mulți savanți spun asta acum. European Green Deal are scopul declarat de a combina creșterea economică și sustenabilitatea mediului. 

După cum afirmă cu tărie preambulul său, Green Deal „intenționează să garanteze:

  • zero emisie netă de gaze cu efect de seră până în 2050; 
  • creșterea economică disociată de utilizarea resurselor; 
  • nicio persoană și niciun loc lăsat în urmă”. 

Dar chiar așa este? Va putea economia verde să decupleze creșterea PIB-ului de exploatarea resurselor?

Aparent, există un mare scepticism cu privire la posibilitatea concretă de a obține acest rezultat, chiar și în rândul experților și oamenilor de știință. 

Pentru ca visul Ursulei von der Leyen să fie realizat, decuplarea trebuie să fie reală: adică economia ar trebui să crească în timp ce emisiile scad. 

Cei care susțin economia verde spun că acest lucru este posibil pe termen lung, celebrul termen lung în care vom fi cu toții morți. 

Pe de altă parte, printre experți sunt cei care cred că decuplarea nu va aduce creștere și cei care cred, în schimb, că va duce la un declin economic explicit, sau mai degrabă că scăderea PIB-ului global este o condiție necesară pentru reducerea emisiilor.

Remediu mai rău decât boala. Un studiu foarte recent al lui Jefim Vogel de la Universitatea din Leeds e Jason Hickel de la London School of Economics, arată că ratele actuale de decuplare în țările cu venituri mari sunt mult sub ceea ce ar fi necesar pentru a limita încălzirea globală la sub pragul de 2°C, așa cum este stabilit în Acordul de la Paris. 

Într-un sondaj al experților pentru revista Nature Sustainability din 7 august 2023, 73% dintre respondenți spun că sustenabilitatea nu va aduce creștere economică. 

Doar 27% dintre cercetători cred că este posibil să combine creșterea economică și sustenabilitatea.

Prin urmare, cu decarbonizarea cu orice preț (acolo unde costul este suportat de cetățeni), ne sinucidem economic. 

S-A APLICAT DOCTRINA FORUMULUI ECONOMIC MONDIAL. 

Perspectiva unei vieți mai sărace, pe care 73% dintre oamenii de știință intervievați de Nature au indicat-o ca probabilă, nu este singura problemă. 

Există mulți factori reali care împiedică tranziția și sunt multe consecințe pe care aceasta le aduce cu ea. 

De exemplu, nevoia extremă de materii prime legată de saltul tehnologic cerut de producția de energie cu emisii zero (presupunând că este într-adevăr) presupune implicații tehnice și geopolitice care, până în prezent, au fost trecute cu vederea, dacă nu chiar neglijate, de către entuziaști promotori ai noii frontiere. 

Cea mai evidentă consecință a noilor lanțuri de aprovizionare cu energie este dependența dramatică de China pentru majoritatea materialelor și componentelor necesare. 

Dacă a depinde de Rusia pentru gaz nu a fost o idee bună, nu vedem de ce ar trebui să depindem de China pentru materiale legate de economia verde. 

Intensitatea minerală a tranziției ecologice aduce Uniunea Europeană în brațele Beijingului.

Ca să menționez ultimele informații, China a stabilit în ultimele zile cota de producție de pământuri rare (un element fundamental pentru tranziția ecologică, din care China este aproape monopolist) la 240.000 de tone pentru 2023.

Aceasta este o creștere de 14% față de 2022, dar este mult mai mică decât creșterea care a avut loc în 2022 față de anul precedent (+25%). 

China își măsoară efortul de producție în funcție de nevoile sale și manevrează piața mondială așa cum crede de cuviință, dacă este capabilă să facă acest lucru. 

Tranzițiile ecologice occidentale atârnă de apetitul Beijingului.

În plus, producția mondială de aluminiu primar (un alt metal indispensabil Occidentului) a atins în august anul trecut un maxim anual de 71,2 milioane de tone. 

Acest lucru se datorează faptului că China a crescut semnificativ producția pentru a satisface nevoile interne, în timp ce datele păreau să sugereze o scădere. 

Creșterea simultană a producției în restul lumii a redus prețurile. În orice caz, guvernul de la Beijing a impus o limită maximă a producției lunare (45 de milioane de tone pe an). 

Nu se știe încă dacă acoperișul va fi ridicat. Acest lucru are însă un impact asupra prețurilor, introducând o perturbare legată de deciziile politice. 

ÎNCĂ O DATĂ, EUROPA ESTE DUBLU LEGATĂ DE DECIZIILE POLITICE CHINEZE.

În toate acestea, situația economică globală nu oferă cu siguranță niciun motiv de optimism. În ultimele zile, s-a făcut auzit Jamie Dimon, puternicul bancher american din fruntea JP Morgan, care într-un interviu pentru Times of India a spus:

„Nu sunt sigur că lumea este pregătită pentru dobânzi de 7%. Trecerea de la zero la 5% i-a surprins pe unii oameni, dar îi întreb pe oamenii de afaceri: sunteți pregătiți pentru ceva de genul 7%? 

Cel mai rău caz este 7% cu stagflație. Dacă există volume mai mici și rate mai mari, acest lucru va duce la stres în sistem. 

Îndemnăm clienții noștri să fie pregătiți pentru acest tip de stres. Warren Buffet spune că afli cine înoată gol când se oprește valul. Acesta va fi valul care se oprește”. Mesaj clar și îngrijorător.

Tradusă cu alte cuvinte, creșterea constantă și bruscă a ratelor lasă descoperită ideea de bază a tranziției verzi. 

Adică posibilitatea finanțării proiectelor care ar putea avea profituri doar pe termen foarte lung. Sunt necesare miliarde. 

La nivel teoretic este posibil cu rate negative sau sub zero. Dar este imposibil la rate atât de mari. 

Pentru că verde este o economie cu datorii fără lichiditate subiacentă. Iar castelul proiectelor devine mai scârțâit cu fiecare zi care trece.

Sursa: laverita.info

Foto: wikimedia

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).