Pentru a combate schimbările climatice și pierderea biodiversității, Parlamentul European a aprobat o legislație care impune companiilor să se asigure și să certifice că produsele vândute în UE nu au contribuit la defrișare.
Legea, aprobată cu 552 de voturi pentru, 44 de voturi împotrivă și 43 de abțineri, prevede în mod expres că companiile pot vinde în UE numai produse al căror furnizor a emis o declarație de „verificare a provenienței”, care atestă că produsul nu provine din defrișărea terenului și nu a contribuit la degradarea pădurilor, inclusiv a pădurilor primare, care găzduiesc numeroase specii pe cale de dispariție, începând cu 31 decembrie 2020.
După cum a solicitat și Parlamentul, companiile vor trebui să verifice, printre altele, dacă astfel de produse respectă legislația privind drepturile omului și că drepturile popoarelor indigene în cauză au fost respectate.
Printre produsele incluse în noua legislație se numără produsele animale, cacaoa, cafeaua, uleiul de palmier, boabele de soia și lemnul, precum și cele care conțin, au fost hrănite sau au fost produse cu anumite materiale, precum pielea.
În timpul negocierilor, au fost incluse și produse din cauciuc, cărbune, hârtie tipărită și o serie de derivate ale uleiului de palmier.
Printre altele, Parlamentul a dorit ca definiția degradării pădurilor să fie extinsă, care include acum și practica transformării pădurilor primare sau regenerabile natural în plantații forestiere sau alte terenuri împădurite.
În termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a noului regulament, Comisia se va ocupa de clasificarea țărilor „vânzătoare”, sau a unor părți dintre acestea, ca risc scăzut, risc standard sau risc ridicat, pe baza anumitor criterii de evaluare, ținând cont de faptul că autoritățile competente vor putea accesa toate informațiile furnizate de companii, cum ar fi de exemplu coordonatele de geolocalizare ale companiei în sine și ale produselor acesteia.
UE a promis, de asemenea, că va efectua controale suplimentare cu instrumente de monitorizare prin satelit și de analiză DNA pentru verificarea originii mărfurilor.
În cazul unor nereguli, sancțiunile prevăd o amendă maximă de cel puțin 4% din cifra totală de afaceri anuală a operatorului sau comerciantului de pe continentul nostru.
Protejarea pădurilor, care sunt foarte importante în procesul de captare și stocare a CO2, este un obiectiv pe care UE și l-a stabilit de mult timp.
Atât de mult încât în timp ce în lume, între 1990 și 2020, s-a pierdut o cantitate mai mare de copaci decât în Uniunea Europeană însăși, 420 de milioane de hectare de pădure, aici, în aceeași perioadă de timp, pădurile au crescut în schimb cu 10%.
Este însă un fapt care trebuie contextualizat, având în vedere că, pe de altă parte, defrișarea globală este și responsabilitatea noastră!
Consumul UE provoacă aproximativ 10% din pierderea pădurilor, în special pentru uleiul de palmier și soia, care sunt responsabile pentru mai mult de două treimi din dispariția copacilor.
Sursa: lindependete.online
Adaugă comentariu