DIVERSE

Un acord istoric pentru protejarea oceanelor a fost aprobat de Națiunile Unite

Un acord istoric pentru protejarea oceanelor a fost aprobat de Națiunile Unite

După aproape douăzeci de ani de amânări ciclice, statele membre ONU au ajuns sâmbătă seara la un acord important pentru tratatul de protejare a apelor internaționale.

Tratatul este pasul esențial în stabilirea unor reguli care să reglementeze exploatarea tuturor acelor ape care nu se încadrează în granițele naționale ale niciunui stat, până astăzi, de fapt, pământul nimănui și pământul cuceririi în ciuda rolului fundamental pe care îl joacă în domeniul mediului, nivelul de conservare a biodiversităţii climatice şi marine.

A fost nevoie de zile întregi de negocieri istovitoare, apoi președintele conferinței, Rena Lee, a anunțat delegații că tratatul a fost în sfârșit convenit:

„În Singapore ne place să mergem în excursii pentru a învăța, iar aceasta a fost călătoria de învățare a vieții”, a spus ea emoționată către delegați, mulțumindu-le pentru dăruire și angajament.

Textul va fi acum revizuit editorial și tradus, apoi adoptat oficial la o întâlnire ulterioară.

Apele internaționale sunt acele părți ale oceanului care se află la mai mult de 200 de mile marine de coastă, adică în afara granițelor Zonei Economice Exclusive (ZEE) a fiecărei națiuni, în care toate statele au dreptul de a naviga, de a pescui și de a cerceta.

Datorită reglementărilor fragmentate, confuze și prost aplicate care le-au afectat până în prezent, aceste zone au fost supuse exploatării într-o măsură mult mai mare decât zonele de coastă, în ciuda faptului că joacă un rol fundamental în limitarea consecințelor încălzirii globale și conservarea habitatului speciilor vitale pentru ecosistem.

Măsurile rezultate din acord vor fi necesare pentru a pune în aplicare angajamentul 30x30 luat de state la Conferința Națiunilor Unite pentru Biodiversitate de a proteja două treimi din ocean până în 2030.

Tratatul va oferi un cadru legal pentru înființarea unor zone marine extinse protejate (MPA), pentru a le proteja de declinul biodiversitatii animale, prin limitarea cotelor rezervate pescuitului, rutelor maritime și mineritului în ape adânci.

Va fi apoi creată o conferință a părților (COP) care se va întruni periodic, în care țările membre vor fi chemate să răspundă pe probleme de biodiversitate și guvernanță.

O atenție maximă a fost acordată, de asemenea, problemei partajării resurselor genetice marine, adică a materialului biologic din plante și animale care poate fi utilizat în producția farmaceutică, utilizarea de noi alimente și dezvoltarea proceselor industriale.

Veronica Frank, consultant politic al Greenpeace, și-a exprimat o mare satisfacție:

„Lumea este foarte divizată, dar a vedea acest sprijin pentru multilateralism este cu adevărat important”.

A adăugat apoi că acum va fi esențial „să folosim acest instrument pentru a dezvolta foarte rapid obiectivul 30×30”.

Comentarii entuziaste au venit și din partea comisarului european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, care a vorbit despre un „moment istoric pentru ocean”, care face „un pas crucial înainte pentru protecția vieții marine și a biodiversității, esențial pentru noi și generațiile viitoare”.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).