TEHNOLOGIE

BOOM: G7 neagă ecodelirul UE și dă undă verde biocombustibililor!

BOOM: G7 neagă ecodelirul UE și dă undă verde biocombustibililor!

Ministrul Mediului din Italia, Gilberto Pichetto Fratin: „Acum, Bruxelles-ul să redeschidă dialogul”.

La G7 de la Sapporo, Italia a obținut un succes decisiv, care este și o respingere răsunătoare pentru Comisia Europeană în ceea ce privește biocombustibilii. 

Există un pasaj fundamental în documentul final prin care cei șapte mari se angajează să reducă emisiile și să lupte împotriva plasticului. 

„Este necesar să ne asigurăm că eforturile noastre de decarbonizare a vehiculelor sunt în concordanță cu traiectorii de a menține o creștere a temperaturii de 1,5° la îndemână și sunt în concordanță cu integritatea mediului și a climei”, se arată în documentul final. 

Printre aceste eforturi se numără și „promovarea combustibililor durabili cu emisii zero, inclusiv biocombustibili și combustibilii sintetici durabili”.

Este o palmă pentru duo-ul Ursula von der Leyen - Frans Timmermans, care eliminase biocarburanții la care Italia deține un avans tehnologic, favorizând în schimb combustibilii sintetici pentru care Germania deține de fapt producția exclusivă. 

Italia cu Eni, dar nu numai, este unul dintre marii producători de biocombustibili, în plus, în conformitate cu politicile agricole verzi ale UE. 

Redeschiderea drumului către bioetanol înseamnă salvarea producției și utilizării motoarelor endotermice: pentru Italia înseamnă a oferi o nouă perspectivă lanțului de aprovizionare auto care valorează aproximativ 90 de miliarde de euro, 5,6% din PIB, pentru 300.000 de angajați în peste 5.000 de companii.

Ministrul Mediului Gilberto Pichetto Fratin a comentat:

„De mâine este necesar să se reia dialogul cu țările europene pentru a ajunge cu date științifice de încredere la cele mai bune soluții. 

Biocarburanții vor putea înlocui benzina și motorina și vor menține în viață industria auto italiană. 

Bătălia purtată până acum în Europa, împreună cu miniștrii Matteo Salvini și Adolfo Urso, demonstrează acest lucru. 

În documentul G7 există recunoașterea, pe care am dorit-o și pe care o apreciem, a unor căi care pun în valoare specificul diferitelor țări”.

Ceea ce Bruxelles-ul a refuzat până acum să facă, livrând efectiv Europa în mâinile Chinei și Germaniei în ceea ce privește mobilitatea. 

Chiar și ministrul Made in Italy, Adolfo Urso, și-a exprimat satisfacția:

„Sunt sigur că motivele științei și tehnologiei, motivele bunului simț, vor prevala în curând și în Europa. Este semnificativ faptul că poziția Italiei a fost împărtășită pe deplin de G7. Îl aplaud pe ministrul Pichetto Fratin”.

Coldiretti solicită, de asemenea, o redeschidere imediată a negocierilor în Europa. Acum revine Comisiei von der Leyen să explice de ce a respins biocombustibilii. 

Va fi interesant de înțeles cum va motiva Bruxelles-ul acel NU pentru Roma (biocombustibili) și DA pentru Berlin (e-combustibili / e-fuels), care, în plus, Germania a jucat cot la cot cu guvernul Giorgia Meloni din Italia pentru a obține undă verde pentru e-combustibilii săi.

Tot pentru că există un studiu foarte recent, lansat săptămâna trecută de Enea și Cattolica din Piacenza, care confirmă:

„Emisiile de gaze cu efect de seră ale mașinilor care funcționează cu bioetanol produs cu miscanthus și salcie sunt aproape de zero, variind de la 17 la 13,5 g CO2, în timp ce tehnologiile alternative variază de la 100,2 pentru vehiculul alimentat cu baterii alimentat cu surse regenerabile, la 200,4 pentru vehiculul alimentat cu baterii alimentat de mixul electric național, până la 343,2 g CO2 pentru gaz”.

Miscanthus este o iarbă, salcia este un arbore care crește în terenuri marginale necultivate, așa-numitele fâșii tampon pe care Italia le planifică de ani de zile ca zone verzi, care au funcția de a reînnoi pământul și de a absorbi dioxidul de carbon. 

Ei produc de peste douăzeci de ani și nu au nevoie de nimic. Dar cine știe dacă cei de la Bruxelles știu asta!

Sursa: lindependente.online

Foto: www.mase.gov.it

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).