TEHNOLOGIE

BOOM: Inteligența artificială generează din ce în ce mai multă dezinformare

BOOM: Inteligența artificială generează din ce în ce mai multă dezinformare

De la operațiuni de propagandă cu personaje bine îmbrăcate dar inexistente până la articole scrise de roboți și declarații ale politicienilor niciodată făcute și împărtășite cu puțin timp înainte de alegeri, inteligența artificială se confirmă încă o dată ca un instrument capabil să genereze pagube care nu sunt indiferente. 

Potrivit ultimelor actualizări ale unei analize a NewsGuard, organizație care se ocupă cu dezinformarea și clasificarea site-urilor web pentru advertiseri, doar din luna mai portalurile care prezintă articole false create de inteligența artificială au crescut cu peste 1000%, de la 49 la peste 600.

Experți au spus că creșterea rapidă a acestor site-uri este „îngrijorătoare”, mai ales având în vedere alegerile din 2024 din SUA:

„Unele dintre aceste site-uri generează sute, dacă nu mii de articole pe zi, de aceea îl numim următorul mare super-răspânditor al dezinformare. 

Este un război informațional la o scară nemaivăzută până acum ”, a spus Jack Brewster, cercetătorul NewsGuard care a condus investigația.

Jeffrey Blevins, expert în dezinformare și profesor de jurnalism la Universitatea din Cincinnati a explicat că site-urile funcționează în principal în două moduri:

  • există povești care sunt create manual solicitând chatbot-urilor articole care amplifică o narațiune politică deja existentă sau
  • procesul poate fi și automat, și se bazează pe doar câteva cuvinte cheie, care permit să fie căutate și rescrise articole pentru a simula unicitatea și a evita acuzațiile de plagiat. 

Așa este posibil să se creeze știri false precum cea a psihiatrului lui Benjamin Netanyahu care s-ar fi sinucis pretinzând implicarea premierului israelian, știri false care au circulat pe diferite site-uri de informații arabe, engleze, indoneziene și chiar la o televiziune iraniană. 

Sau este posibil să se recreeze cazuri asemănătoare cu ceea ce s-a întâmplat în octombrie în Slovacia, adică să cloneze vocile politicienilor și să publice declarații controversate cu câteva zile înainte de alegeri, răspândind știri false și senzaționaliste. 

Toate acestea înconjurând articolele cu reclame și câștigând bani pe ele, profitând de faptul că în multe cazuri publicitatea plătește pentru clicuri indiferent de natura sau calitatea site-ului. 

Potrivit sondajului, există sute de site-uri care desfășoară zilnic acțiuni similare pe teme precum politică, tehnologie, divertisment și călătorii, inclusiv 36 în italiană. 

Cel mai rău lucru este că tehnologiile similare nu sunt create doar de site-uri și utilizatori rău intenționați (și, prin urmare, mai ușor de recunoscut), ci și de portaluri care însoțesc adesea articolele generate de AI (inteligența artificială) cu alte investigații și interviuri reale pe subiecte care nu sunt deloc simple. 

Pe Global Village Space de exemplu, același site care a răspândit știrile false despre moartea psihiatrului premierului israelian, se pot citi și despre sancțiunile SUA asupra furnizorilor de arme ruși, investițiile giganților petrolieri în Pakistan sau articole scrise de avocați absolvenți ai unor universități de prestigiu. 

Având știri reale și știri generate de inteligența artificială unul alături de celălalt face poveștile înșelătoare mai credibile.

„Există oameni care pur și simplu nu au suficient de multe cunoștințe despre mass-media pentru a ști că acest lucru este fals”, a spus Blevins, adăugând că oamenii ar trebui să acorde atenție indiciilor din articole, „steaguri roșii” precum „gramatica ciudată” sau erori de construcție în propoziție, chiar dacă instrumentul cel mai eficient este creșterea gradului de conștientizare și „alfabetizare media” în rândul cititorilor. 

Prin urmare, trebuie să „facem oamenii conștienți că există aceste tipuri de site-uri acolo. Dar recunoaștem, de asemenea, că nu toate sursele sunt la fel de credibile. 

Doar pentru că ceva pretinde a fi un site de știri nu înseamnă că de fapt au un jurnalist care produce conținut”, a conchis el.

Datele vin în aceeași lună în care un nou studiu realizat în colaborare cu Biroul de Cercetare al Armatei SUA a arătat că patru rețele neuronale profunde utilizate pe scară largă au mult mai multe vulnerabilități decât se credea anterior. 

Autorii au testat două tehnologii pentru analiza imaginilor vizuale și interpretarea datelor secvențiale și au descoperit că este mult mai ușor să se efectueze atacuri adverse, confundând astfel în mod intenționat analizele programelor. 

Potrivit cercetătorilor, astfel de vulnerabilități ar permite, de exemplu, să facă un semn rutier invizibil sau diferit sau să modifice datele de imagine medicală producând diagnostice imprecise sau incorecte.

Sursa: https://www.lindipendente.online/2023/12/21/lintelligenza-artificiale-genera-sempre-piu-disinformazione/

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).