Metaversul pare un subiect vechi, acum toate marile nume din industria tehnologică par să fie destul de interesate de inteligența artificială.
Una dintre vocile extraordinar de diferite este cea a lui Elon Musk. În ultimele ore, multimiliardarul a cerut în mod expres încetinirea procesului de dezvoltare a acestor instrumente printr-un apel, semnat de o sută de experți, în care se profilează „riscuri grave pentru umanitate”.
Poziția adversă a antreprenorului a fost clară și reiterata din 2014, cu toate acestea, relația sa cu AI este, de asemenea, istoric foarte multifațetă și ambiguă, mai ales dacă asculți câteva indiscreții apărute recent.
Trebuie clarificat imediat că, vorbind de „inteligențe artificiale”, Musk nu se referă la acei roboți gânditori cu care filmele științifico-fantastice ne-au obișnuit, ci la modelele de limbaj care au făcut titluri și senzații în ultimele luni, și anume Bard de la Google și sistemul GPT dezvoltat de OpenAI și semi-monopolizat de Microsoft.
OpenAI, însă, reprezintă un caz curios: compania a făcut primii pași datorită unui împrumut la care a participat însuși Musk.
De altfel, omul de afaceri a investit în 2015 în jur de 100 de milioane de dolari pentru a da viață start-up-ului non-profit de atunci, sumă cu care câștigase nu doar titlul de fondator, ci și cel de co-manager.
Trei ani mai târziu, climatul s-a schimbat drastic și Elon Musk a decis să renunțe la proiect pentru ceea ce a fost descris drept un scrupul etic necesar pentru a se asigura că nu au existat conflicte de interese între OpenAI și o altă companie condusă de antreprenor, Tesla.
Cu toate acestea, în ciuda pasului înapoi, Musk și-a menținut cu generozitate rolul de donator, promițând că va angaja până la un miliard de dolari pentru cercetare.
Ideea era că OpenAI ar fi trebuit să dezvolte o abordare open-source a inteligenței artificiale, care risca să fie compromisă de nevoia industriei auto de a optimiza navigatorii dedicați conducerii asistate.
La scurt timp după despărțire, organizația nonprofit a creat însă o divizie pentru profit, OpenAI LP, care a ajuns să fuzioneze o parte semnificativă a activităților legate de distribuția inteligenței artificiale cunoscută sub numele de GPT, anulând sentimentul de ruptură dintre cele două părți.
Conform mărturiilor culese recent de publicația Semafor, situația ar părea însă a fi mai multifațetă decât a fost comunicată public.
Potrivit zvonurilor, în 2018 Musk ar fi încercat să preia controlul deplin asupra OpenAI, o lovitură de stat justificată după el prin nevoia de a-i ajunge din urmă pe cercetătorii adversari, cei de la Google.
Planul de acțiune nu a mers conform calculelor miliardarului și eșecul l-ar fi determinat să părăsească grupul.
Numai că, după ce a trântit ușa, omul nu și-a onorat angajamentele financiare anunțate anterior și start-up-ul s-ar fi văzut, așadar, nevoit să coboare pe piață tocmai din cauza imensei găuri generate de această lipsă importantă.
În funcție de sursele pe care decideți să le ascultați, tranziția OpenAI în cadrul Microsoft poate fi interpretată în diferite moduri, totuși poziția antagonistă a lui Musk față de inteligența artificială rămâne neschimbată.
Miercuri, 29 martie 2023, antreprenorul a devenit destinatarul unei scrisori deschise scrisă de institutul non-profit Future of Life.
Documentul solicită suspendarea tuturor experimentelor, și marketingul, a modelelor de limbaj cunoscute în mod obișnuit sub numele de IA pentru cel puțin șase luni.
Într-adevăr, dacă citiți cu atenție, cererea este orientată exclusiv către acele instrumente care sunt „mai puternice decât GPT-4”, o tehnică care ar ajunge să lege doar Google și, într-adevăr, OpenAI.
Aceasta este o distincție importantă având în vedere că, între timp, Musk a lansat un proiect de cercetare care își propune să creeze o inteligență artificială proprie, care să poată face față celor doi Big Tech.
Multimiliardarul promovează așadar o bătălie care, direct sau indirect, i-ar câștiga timp prețios pentru a-și duce mai departe proiectele personale de afaceri.
Deși este adevărat că IA de astăzi sunt afectate de defecte halucinatorii, există de fapt mai mulți factori care pun la îndoială dacă în spatele bătăliei de la Future of Life Institute există o idee mișcată de bună-credință, în primul rând faptul că entitatea este aproape în întregime finanțat de Fundația Musk.
Concluziile vă lăsăm pe dumneavoastră să le trageți din acest articol.
Sursa: lindependente.online
Comentarii