TEHNOLOGIE

Facebook cenzurează masacrul israelian și îi concediază pe cei care i se opun

Facebook cenzurează masacrul israelian și îi concediază pe cei care i se opun

Un fost inginer IT de la Meta-Facebook l-a dus în instanță pe fostul său angajator acuzându-l, printre altele, de discriminare și concediere abuzivă.

Tehnicianul IT, Ferras Hamad, susține că i-a fost reziliat contractul după ce a încercat să remedieze tendința Big Tech de a se baza pe algoritmi care, fatal, ascund conținutul cu privire la masacrul suferit de poporul palestinian. 

Plângerea, datată 4 iunie 2024 și depusă la Curtea Superioară a Statului California, îl descrie pe Hamad, un cetățean american de origine palestiniană, drept un profesionist a cărui valoare este recunoscută pe scară largă de superiorii săi. 

Încrederea în muncă câștigată din momentul angajării s-ar fi rupt însă în decembrie 2023, când tehnicianul și-ar fi dat seama de niște „nereguli”, sau de faptul că unele conținuturi referitoare la Palestina fuseseră ascunse într-un mod „foarte neobișnuit”. 

Postările observate de Hamad, susține acuzarea, au fost supuse unor rapoarte care au fost atenuate, rezolvate și închise în perioade destul de suspecte.

Trecerea dintre cele trei faze nu a fost însoțită de nicio notă și marca temporală atribuită acestora indica că întregul proces a avut loc instantaneu.

Raportând problema în chat-urile desemnate, Hamad ar fi fost contactat în privat de colegii din afara grupului său de lucru, care l-ar fi sfătuit să pună capăt investigației pentru a evita să se confrunte cu încălcări nespecificate ale politicilor companiei.

Pe 25 ianuarie, după ce s-a întors din sărbătorile de iarnă, Hamad ar fi fost citat de Lindsay Gold, un investigator Meta însărcinat să-i examineze declarațiile.

Pe 2 februarie 2024, cu o seară înainte de data de atribuire a acțiunilor sale, Hamad a primit notificarea de demitere.

Tehnicianul relatează că motivele care i-au fost prezentate se referă la politicile privind accesul la datele utilizatorilor cu referire la un episod anume:

Hamad intervenise pentru a corecta un act de cenzură neregulat împotriva fotoreporterului Motaz Azaiza, al cărui conținut fusese etichetat în mod nejustificat drept pornografic și fraudulos.

Meta susține că intervenția lui Hamad a fost justificată de o așa-zisă legătură de familiaritate cu Azaiza, legătură pe care Hamad o dezavuează.

Oficial, purtătorul de cuvânt al Meta, Andy Stone, s-a limitat la a pretinde că inginerul software a fost lichidat pentru încălcarea politicilor de prelucrare a datelor, fără a intra însă în detalii.

Este greu de anticipat care vor fi evoluțiile cauzei juridice, multe dintre implicațiile sale sunt ancorate în interpretări administrative și aproape sigur totul își va găsi un epilog într-o înțelegere rezolvată cu ușile închise.

Cert este că această mărturie oferă o perspectivă în culisele modului în care funcționează Meta.

De fapt, se știe că Instagram și Facebook, ambele rețele sociale controlate de Big Tech, de obicei elimină sau ascund postările legate de criza palestiniană, totuși justificarea susținută de companie a fost întotdeauna aceea a moderației generice legate de conținut, mai degrabă decât la originea lor.

Fie că este vorba despre Palestina, Israel, Ucraina sau alte regiuni, pe scurt, anumite conținuturi ar fi eliminate indiferent de context, fără discernământ. Cu toate acestea, mărturia lui Hamad pune la îndoială această presupunere.

Inginerul IT acuză Meta-Facebook că a șters mesaje interne de la angajați care discutau despre bombardamentele suferite de palestinieni, că a ascuns criticile personalului legate de eforturile de moderare care i-au afectat pe palestinieni și popoarele musulmane, că a eliminat conținut care se referă la Ziua Palestinei a ONU (29 noiembrie), să fi dezlănțuit resurse umane împotriva celor care au inserat un emoji al drapelului palestinian în comunicările lor și chiar să fi făcut să dispară fotografiile pantofilor Nike Air Jordan, care probabil erau caracterizați de combinații de culori prea asemănătoare cu culorile pro-palestiniene.

Avocații lui Hamad subliniază că o severitate similară a cenzurii nu a fost niciodată adoptată în cazuri de situații similare, precum atacul Hamas asupra Israelului sau invazia rusă a Ucrainei.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).