Economie

BOOM: Cum au înregistrat un profit record în 2022 multinaționalele petroliere

BOOM: Cum au înregistrat un profit record în 2022 multinaționalele petroliere

În 2022, cele mai mari companii de petrol și gaze din lume au înregistrat profituri anuale record datorită creșterii prețurilor la hidrocarburi, o tendință care a existat încă de înainte de începerea războiului din Ucraina și s-a agravat doar de la izbucnirea conflictului.

Marile companii petroliere Exxon Mobil, Chevron, BP, Shell și Total Energies sunt de așteptat să raporteze un profit combinat de 190 de miliarde de dolari pentru 2022, potrivit estimărilor analiștilor de la Refinitiv.

În special, Chevron a raportat profit de 36,5 miliarde de dolari pentru 2022, mai mult decât dublul câștigurilor din anii precedenți, dar cu 6,6% sub prognoza Wall Street pentru trimestrul al patrulea: acțiunile Chevron au scăzut cu 1,5% în tranzacționarea înainte de piață, până la 184,85 dolari.

Între timp, profiturile Shell au atins 39,9 miliarde de dolari, dublu față de anul precedent și cea mai mare din istoria sa de 115 ani, depășind recordul anterior de 31 de miliarde de dolari în 2008.

Directorul executiv al Shell, Wael Sawan, a declarat că rezultatele „demonstrează puterea portofoliului diferențiat al Shell” și capacitatea companiei de a livra energie „în ciuda incertitudinilor”.

Mai mult, grupul american ExxonMobil a avut profituri record de 55,7 miliarde, dublu față de 2021, în timp ce BP, în cele trei luni din iulie până în septembrie, a obținut mai mult decât dublarea profiturile din aceeași perioadă a anului precedent ajungând la 8,2 miliarde profit.

O situație care a stârnit în mod firesc condamnarea activiștilor pentru climă, care consideră paradoxal ca în procesul de tranziție ecologică, cu combustibili fosili care treptat ar trebui înlocuiți complet cu energii regenerabile, asistăm la o redresare atât de flagrantă a energiei fosile, în timp ce pentru diverse motive sectorul energiei regenerabile se luptă cu greu să se impună, deoarece cererea de hidrocarburi este încă foarte mare.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat:

„Companiile petroliere globale raportează 2022 ca fiind cel mai profitabil an din istoria lor. Între timp, planeta continuă să ardă pe măsură ce bugetele gospodăriilor se micșorează. Trebuie să schimbăm cursul. Singura direcție credibilă de luat este depărtarea de combustibilii fosili și trecerea spre o energie regenerabilă”.

Acest lucru nu a împiedicat conducerea giganților energetici să facă din recompensarea acționarilor prin dividende mai mari și răscumpărări de acțiuni o prioritate de vârf!

Anul trecut, Shevron a plătit 26 de miliarde de dolari prin dividende și răscumpărări de acțiuni și a investit 15,7 miliarde de dolari în operațiuni.

În acest an, va crește investițiile la 17 miliarde de dolari, cu două treimi din cheltuieli în Statele Unite, unde producția de petrol și gaze a crescut cu 4% față de 2021.

Purtătoarea de cuvânt a Exxon Mobil, Erin McGrath, intervievată de CNBC, a explicat că prețurile mai mari ale energiei sunt „în mare parte rezultatul unui dezechilibru între cerere și ofertă” și că investițiile companiei din ultimii cinci ani au condus rezultatele trimestriale.

La rândul lor, purtătorii de cuvânt ai BP și Shell au refuzat să comenteze rezultatele pentru întregul an, în timp ce Chevron și Total Energies au refuzat să răspundă atunci când au fost contactați de CNBC.

Profiturile record ale industriei energetice sunt văzute ca un fel de „revendicare” de către giganții din industrie, deoarece ar demonstra că sectorul fosil este încă de o importanță capitală pentru securitatea energetică globală, spre deosebire de presiunile acționarilor și activiștilor de a investi în energie curată.

Mark van Baal, activist pentru climă și fondator al asociației Follow This, cu referire la tranziția energetică, a spus că:

„Ceea ce am văzut că s-a întâmplat în 2022 este că marile companii petroliere au folosit prețurile ridicate ale petrolului și criza energetică, pentru a convinge investitorii că, criza energetică ar trebui să eclipseze criza climatică și acest lucru a cauzat un regres”.

În același timp, chiar și președintele Statelor Unite, Joe Biden, a condamnat suma exorbitantă a profiturilor realizate de companiile energetice, deși acestea din urmă au reușit să obțină profituri amețitoare tocmai din cauza anumitor politici implementate de guverne!

Biden a acuzat companiile petroliere că au cules o „forță de război” în timp ce refuzau să contribuie la scăderea prețului gazelor la pompă pentru consumatorii americani.

În plus, Casa Albă a protestat împotriva deciziei Chevron de a-și tripla cheltuielile pentru răscumpărarea acțiunilor, acum în valoare de 75 de miliarde de dolari.

Administrația Biden ar dori ca companiile să scadă prețurile pentru consumatori.

Tot în Italia, gigantul energetic ENI a înregistrat venituri amețitoare datorită creșterii prețului gazului și petrolului, situație care s-ar putea agrava și mai mult odată cu embargoul petrolului dorit de UE cu potențiala scădere a aprovizionării cu petrol de către Rusia.

În Occident, profiturile suplimentare ale companiilor petroliere sunt atribuite în principal unor alegeri precise ale guvernelor!

În Europa, abandonarea contractelor pe termen lung cu companiile energetice rusești și trecerea la contracte „spot” la bursa din Amsterdam au permis speculații cu creșterea asociată a prețurilor.

O condiție înrăutățită de sancțiunile economice pe care UE și Statele Unite le-au impus Rusiei și pentru care America a fost martoră și la o lipsă de aprovizionare cu petrol, atât de mult încât Biden a fost nevoit să ceară OPEC să-și mărească producția, cerere care a nu a fost acceptată de principalii producători mondiali de țiței.

Astfel, giganții petrolului au reușit să profite de situația energetică globală pentru a crește exponențial profiturile datorită acelorași guverne care pretind că susțin tranziția la energie regenerabilă, cu Uniunea Europeană în frunte.

Mulți activiști au declarat nevoia de a raporta profiturile companiilor energetice, întrucât „o mare parte din acești bani sunt făcuți pe cheltuiala a milioane de oameni care au fost împinși în sărăcie de prețul vertiginos al gazelor”.

Surse: 

https://www.lindipendente.online/2023/02/13/le-multinazionali-del-petrolio-hanno-raggiunto-il-record-di-profitto-nel-2022/

https://www.cnbc.com/2023/01/27/big-oil-earnings-preview-energy-giants-to-smash-annual-profit-records.html

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2022/10/31/remarks-by-president-biden-on-recent-reports-of-major-oil-companies-making-record-setting-profits/

https://www.iconaclima.it/energia/nel-2022-profitti-scandalosamente-record-per-le-compagnie-petrolifere/

https://www.cnbc.com/2023/01/27/chevron-cvx-2022-profit-doubles-to-record-36point5-billion.html

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).