Economie

Massimiliano Giansanti: „UE ne va face să reducem recoltele”!

Massimiliano Giansanti: „UE ne va face să reducem recoltele”!

Liderul Confagricoltura din Italia:

„Va fi efectul Acordului Verde. Va trebui să mâncăm mai puțin sau să importăm din țări care respectă cine știe ce standarde. Cu uleiul de soia pe care îl vindem, am putea produce biocombustibili”.

Massimiliano Giansanti, președintele Confagricoltura, care sunt cifrele italiene?

„Agroindustria trece de la câmp la masă. Este primul sector din Italia. Contribuim cu aproximativ 572 de miliarde de euro la PIB-ul național, adică 26-27% din venitul național. 

Angajăm puțin peste 4 milioane de oameni în agrobusiness. În 2015 am exportat 27 de miliarde, am fost chiar și în urma Belgiei. 

Din 2015 până în 2022 am ajuns la 62 de miliarde de euro. Italia este prima din Europa în ceea ce privește valoarea adăugată. Pe 34 de produse (de la fructe și legume la grâu și orez) suntem lideri mondiali”.

Fără probleme critice?

„Îl însoțeam pe comisarul european pentru agricultură în Japonia. Pe acele tarabe erau fructe și legume spaniole și nu ale noastre. 

Produsul spaniol ajunge mai devreme și costă mai puțin. Suntem încrezători că ministrul Salvini va da substanță propunerilor sale. 

Astăzi, mii de camioane călătoresc de-a lungul unei căi de catâri pentru a aduce grâu de la Potenza la Bari. 

Producătorii de salată din regiunea Campania consideră că este mai convenabil să exporte produsul în Dubai încărcându-l pe aeroportul din Amsterdam”.

Suntem autosuficienti din punct de vedere alimentar?

"Nu! Dar, în timp ce în Suedia importă 70% din ceea ce consumă, noi producem 75% din ceea ce mâncăm. Este aproape timpul să ajungem la 100%. Ar fi un PIB suplimentar de 150 de miliarde”.

O creștere cu 7% mai mare...

„În avantajul deplin al finanțelor publice. Sectorul nostru este strategic, dar regulile europene ne limitează capacitatea de producție. Ele ne împiedică să ne exprimăm potențialul”.

Aveți o problemă cu lipsa forței de muncă?

„Da, mai ales în perioada în care a intrat în joc venitul de bază. Astăzi sunt mulți muncitori care vin și pleacă din străinătate. Mulți dintre ei nici măcar nu sunt rezidenți și, prin urmare, nu ne finanțează bunăstarea. 

Am lucrat cu sindicatele pentru a recunoaște o creștere semnificativă a salariilor. Dar mai avem multe de făcut. 

Decretul de flux pe care îl îndemnăm este greoi. Este nevoie de un an pentru a obține o regularizare. Multe comenzi la care firmele noastre trebuie să renunțe din cauza lipsei de forță de muncă”.

Odată cu creșterea prețurilor, faci afaceri grozave!

„Într-o inflație ridicată, sectoarele care se află în vârful lanțului de aprovizionare au un beneficiu inițial. Dar apoi creșterea costurilor factorilor de producție vine pentru toată lumea. 

În cazul nostru depășește adesea 100%. Totuși, luați în considerare că în Italia inflația la produsele alimentare a fost egală cu 13%. Sub țări precum Franța, Germania și Polonia unde a depășit adesea 30%”.

Se vorbește mult despre CO2 pe care sectorul tău l-ar emite...

„Zgomot de fundal, ecou și bubuit. Avem cea mai bună performanță la nivel mondial în ceea ce privește reducerea utilizării produselor de protecție a plantelor. 

Este de neconceput să construim un model european dacă nu găsim apoi un acord cu China, Statele Unite sau India. 

Cele mai bune studii din universitățile americane ne spun că European Green Deal va duce la o reducere a producției noastre. 

Fie mâncăm mai puțin, fie importăm ceea ce nu mai producem din alte țări care vor respecta cine știe ce standarde. Ne sinucidem cu mâinile noastre”!

Legea cu privire la refacerea naturii a fost aprobată în Parlamentul UE. Până și numele mi se pare nebunesc... iată!

„Este adevărat că cele mai dăunătoare părți pentru agricultură au fost eliminate. Dar nu am încredere. 

Cineva vrea să le trimită din nou. Agricultura are nevoie de apă și asta înseamnă maluri bine întreținute. 

Dar dacă în spatele protecției biodiversității se află imposibilitatea abordării problemei nutriilor care slăbesc malurile cu vizuinile lor, nu vom ajunge nicăieri. 

Fermierii nu lucrează în interiorul unui container. Suntem interesați în primul rând de protecția naturii”.

Vă sperie războiul european împotriva ambalajelor de unică folosință?

„Încă o nebunie europeană. Cum poți concepe o pungă de salată care are o greutate minimă de 1,5 kg? 

Imaginează-ți costul de mediu și economic al recuperării unei sticle de vin vândute în Australia cu cutia ei”.

Vă plângeți că nu ați fost considerat un sector consumator de energie.

„Dacă ne-ar fi dat tarifele recunoscute altora, impactul asupra coșului de cumpărături ar fi fost mult mai mic”.

Biocombustibili da sau nu?

„O mare oportunitate. Gardini a imaginat agricultura în centrul chimiei. Avem ulei de soia pe care trebuie să-l vindem și cu care am putea produce biocombustibili”.

Sursa: laverita.info

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).