Economie

NEBUNIE: BCE crește din nou ratele dobânzilor!

NEBUNIE: BCE crește din nou ratele dobânzilor!

BCE continuă să ridice ratele dobânzilor (în urma Fed) chiar dacă inflația este în scădere! Este sau nu inflația adevărata țintă a acestor creșteri sistematice?

Banca Centrală Europeană a majorat dobânzile pentru a noua oară consecutiv într-un an. 

Creșterea costului banilor face parte din strategia BCE condusă de Christine Lagarde de a readuce inflația sub pragul de 2%, considerat fiziologic pentru un sistem economic sănătos.

Creşterea cu un sfert de punct procentual, ducând rata la refinanţarea principală la 4,25%, cea la depozite la 3,75%, iar cea la creditele marginale la 4,50%.

Teama este acum că, pentru a limita inflația, economiile zonei euro s-ar putea confrunta cu o recesiune. 

Lagarde nu a exclus însă noi creșteri în viitorul apropiat, dacă creșterea prețurilor nu revine la niveluri sustenabile.

„Rămânem deschiși cu privire la deciziile care vor fi în septembrie și la întâlnirile ulterioare”, a spus ea reporterilor. 

"Deci am putea crește sau nu din nou rata dobânzilor. Și ceea ce se va decide în septembrie nu este definitiv. Poate varia de la o întâlnire la alta".

Băncile centrale din întreaga lume au crescut costul împrumuturilor pentru a combate inflația rampantă, care a afectat în special costul energiei, după invadarea Ucrainei de către Rusia, cu consecințe pentru toate celelalte lanțuri valorice, începând de la lanțul de aprovizionare cu alimente. 

Creșterea prețurilor la grâu sperie în special populația țărilor din sudul global.

Este o dublă preocupare pentru gospodării și întreprinderi:

creșterile de preț vin cu rate mai mari, ceea ce face mult mai costisitor pentru oameni să obțină împrumuturi pentru a cumpăra case și mașini sau pentru companii să cumpere echipamente noi sau să construiască instalații.

Creșterile costului banilor din ultimul an au primele efecte. Cu dobânda ipotecară mai mare, piața imobiliară încetinește, iar dacă circulă mai puțini bani, prețurile scad, spune teoria economică

BCE nu a exclus noi creșteri în viitor, încă din septembrie, dacă sunt necesare.

"BCE este din nou în pericol de a fi în spatele curbei. De data aceasta nu pentru că a fost prea favorabilă inflației, ci mai degrabă pentru că este prea optimistă și prea favorabilă cu privire la impactul economic al propriilor măsuri de politică", a spus el Carsten Brzeski, șeful zonei euro și economist la ING Bank!

Lagarde a recunoscut că „perspectivele economice pentru zona euro s-au deteriorat” și vor rămâne slabe pe termen scurt. 

Dar inflația este de așteptat să scadă și veniturile să crească, ajutând economia să se redreseze.

Economia întregii zone euro s-a contractat, de asemenea, ușor în primele trei luni ale anului, înregistrând al doilea declin trimestrial consecutiv. Datele preliminare din trimestrul II sunt așteptate luni.

Sursa: euronews.com

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).