Politico, o publicație cunoscută pentru predilecția sa pentru scandaluri politice, a publicat recent un articol despre românca Diana Șoșoacă, părând să uite de obiectivitatea jurnalistică, în stilul său caracteristic.
De fapt, tocmai acesta este stilul lor jurnalistic: plin de picanterii politice din culisele Bruxelles-ului și Strasbourg-ului, pline de „părtinire”.
Politico este una dintre cele mai citite publicații din Europa şi de peste Ocean, când vine vorba de știrile politice neașteptate, scandaloase, şi totuşi cu un mare sâmbure de adevăr.
În ciuda unor jurnaliști „globalofili” din România care, nu demult, scriau, cu bucurie, că Diana Șoșoacă nu este "primită" de extrema dreaptă din restul Europei, iată că astăzi însuși Politico o plasează în curentul politic al Extremei Drepte, chiar din prima propoziție a articolului lor.
Problema lor este că plasează această „etichetă” ca pe o insultă, uitând, totuşi, că Extrema Dreaptă din Europa devine din ce în ce mai frecventabilă pentru cetățeanul de rând, în contextul direct verificabil al actualei corupții ample de la nivel înalt, în spațiul actualei politici imigraționiste negestionate deloc bine (sau profesionist, cât de cât), în mijlocul actualelor daune grave aduse sănătății publice şi protecției consumatorului, precum şi în mirosul pestilențial al ipocriziei şi degradării UE în relație cu Democrația însăși şi în relațiile sale diplomatice deficitare, cu restul lumii.
Practic, fostul „establishment” al UE a practicat, cel puțin în ultimii 15 ani, un pachet de politici externe complet iresponsabile (sau „fente de culise”, făcute de amatori) care a dus la o UE înconjurata de inamici aprigi (inclusiv şi mai ales UK), ceea ce tuturor ne dăunează profund.
Cei de la Politico pretind că au mai văzut „extremiști” și nu au prostul obicei să mintă când vine vorba de fapte perfect verificabile, sau să nu-și verifice informațiile înainte de a publica ceva, chiar şi tendențios.
Dacă și Politico ar spune doar „povești”, așa cum fac mulți din trusturile „globalofile” de pe la noi, și-ar distruge credibilitatea. Da, la casele mai mari credibilitatea încă mai contează, aviz amatorilor.
Politico îşi începe, așadar, articolul cam aşa: „Un europarlamentar de extremă dreaptă a propus să cheme un preot pentru a sfinți Parlamentul European și a-l curăța de diavoli.”
Vezi articolul în limba engleză, integral, la această adresă web:
https://www.politico.eu/article/far-right-mep-diana-sosoaca-vows-to-bring-priest-to-cleanse-the-european-parliament-of-devils-romania-sos-party/
Pe unii dintre noi ne poate umfla râsul, însă unii de pe acolo se pare că sunt realmente șocați, ca şi cum a aduce un preot într-un loc, să facă o citire religioasă, nu ar fi ceva normal pentru zilele noastre, pentru drepturile şi libertățile noastre, sau pentru „unitate în diversitate”, nu-i aşa?
Cum ar veni, „să fim uniți în diversitate, dar numai în diversitatea definită de noi, adică de noi ăştia care stăm de la Zidul Berlinului spre vest”. Cam acesta este mesajul, de fapt.
Desigur, acesta este, fără îndoială, rezultatul concret al trândăvelilor fără egal ale celor peste 30 de eurodeputaţi români din legislaturile trecute, precum şi ale ambasadorilor incompetenți, absenți din lanțul cauzal diplomatic şi educativ, în relațiile lor căciulite, cocoșate moral cu statele vestice ale Europei.
Cam aşa stau lucrurile pe la Brussels, după atâta amar de ani de la aderarea oficiala a României la UE.
România are o imagine- „standard” deosebit de negativă, în mediul politic european, din cauza unica a prestației deosebit de deficitare a celor care au fost acolo în legislaturile dintre 2005 şi până pe 9 iunie 2024.
Politico îşi continua articolul cam aşa: „Diana Șoșoacă, liderul excentric al partidului de extremă dreaptă S.O.S. România, a fost recent aleasă pentru primul său mandat de europarlamentar.
Fost membru al senatului în propria sa țară, ea a devenit cunoscută în România pentru pozițiile sale anti-imigrație și anti-vaccin, precum și pentru comportamentul său perturbator în legislativul de la București.” (...)
„Șoșoacă, care a purtat un costum popular tradițional românesc în prima ei zi în Parlament, a adăugat că a adus mir, o rășină parfumată, și icoana Sfintei Parascheva, o sfântă din Balcani din secolul al X-lea, în clădire (...)
„La începutul acestei săptămâni, într-un videoclip live pe Facebook înregistrat în timpul votului pentru alegerea președintelui Parlamentului, Șoșoacă s-a filmat tăind numele Metsola și al contracandidatei Irene Montero și scriind pe buletinul de vot cuvintele NICIODATĂ PENTRU UCRAINA, NICIODATĂ PENTRU LGBT, NICIODATĂ PENTRU DICTATURA UE.
În ciuda acestor eforturi, Metsola a fost aleasă pentru un al doilea mandat cu o majoritate covârșitoare.”
„În discursul său inaugural în Parlament, miercuri, Șoșoacă — care a fost criticată pentru legăturile sale cu Moscova — a acuzat UE că a ruinat România prin acordarea de ajutor Ucrainei și a cerut oprirea furnizării de arme către Kyiv.” (...) „Șoșoacă nu a răspuns solicitării de comentarii din partea POLITICO.”
Politico a rămas, așadar, pe vechiul trend, păstrându-și discursul jurnalistic eroic de acum 15 ani, legat de „anti-extremism”.
Ei încă nu au realizat că a eticheta un politician, în zilele noastre, drept „extremist” este deja un compliment. Să sperăm că, treptat, vor înțelege și ei și vor ține pasul cu vremurile.
În prezent, acest tip de discurs nu mai are același impact, cum avea odată, deoarece acum ne confruntăm cu o corupție enormă, mult mai vizibilă, scăpată de sub control la nivel înalt și cu nereguli mult mai grave pe plan diplomatic.
Pe scurt, discursul de la Bruxelles din perioada „pre-pandemie” nu mai poate fi același în era „post-pandemie”. Nici cel jurnalistic, nici cel politic. Iar unul din argumentele că deja ne aflăm într-o altă „eră” este chiar decizia proaspătă a Curţii de Justiţie împotriva Ursulei von der Leyen, care, cel mai probabil, nu va mai fi votată cu succes mâine 18 iulie 2024 pentru un al doilea mandat în funcţia de președintă a Comisiei Europene.
Tot în Politico, găsim acest articol:
„Von der Leyen pierde un proces în instanță, lovitură pentru candidatura sa la al doilea mandat. (...) „Curtea Generală a Uniunii Europene a decis împotriva deciziei Comisiei de a redacta părți mari ale contractelor înainte de a le face publice. (...)
„Decizia a fost pronunțată cu puțin peste 24 de ore înainte ca viitorul politic al Ursulei von der Leyen să fie decis de membrii Parlamentului European.
Ea are nevoie de sprijinul a 361 dintre cei 720 de parlamentari europeni într-un vot secret care se așteaptă să fie strâns.” Votul va avea loc mâine 18 iulie. Vezi ştirea integrală în limba engleză, la această adresă web:
https://www.politico.eu/article/eus-top-court-rules-against-european-commission-in-vaccine-contracts-transparency-case/
Din partea noastră, îi dorim drum bun doamnei Ursula von der Leyen şi un sincer La Mulţi Ani, în cel mai ușor caz în afara politicii europene! A făcut destul.
Așteptăm cu interes evoluția Dianei Șoșoacă în Parlamentul European, precum şi a celorlalți eurodeputaţi care sunt acolo să reprezinte România.
Cronica Diasporei va sprijini, în mod special, europarlamentarii români suveranişti, patrioți, atâta timp cât aceștia rămân sau devin Neafiliați la vreun grup politic din Parlamentul European care s-a dovedit sau se va dovedi dăunător României.
Un articol de Daniel Oprican şi Mihaela Meresi, 17 iulie 2024
Adaugă comentariu