Editoriale

UE vrea să elimine energia nucleară din categoria tehnologiilor verzi

UE vrea să elimine energia nucleară din categoria tehnologiilor verzi

Uniunea Europeană face un pas înapoi în ceea ce privește energia nucleară, eliminând-o de pe lista tehnologiilor strategice „verzi” pentru sectorul industrial european.

Aceasta este ceea ce reiese din conținutul unui nou proiect al Net-Zero Industry Act, încă în curs de negociere și deci supus unor eventuale modificări, pe care Comisia Europeană îl va prezenta oficial joi, 16 martie.

În ciuda prezenței energiei nucleare în primul proiect al regulamentului vehiculat la începutul săptămânii, cu o actualizare a textului Bruxelles-ul a eliminat, de fapt, mențiunea acesteia în rândul așa-numitelor „tehnologii curate”, care a găsit anterior un loc alături de solar, eolian (onshore și offshore), baterii, pompe de căldură și energie geotermală, hidrogen regenerabil, biometan și captare și stocare a carbonului.

Noua versiune a proiectului a confirmat obiectivul de a produce cel puțin 40% din tehnologia curată de care UE are nevoie pentru tranziția ecologică pe sol continental, eliminând totuși obiectivele sectoriale pentru producția de panouri solare, turbine eoliene, pompe de căldură și electrolizatoare.

În acest scop, sunt prevăzute benzi prioritare, cum ar fi, de exemplu, termene de cel mult un an pentru finalizarea procesului de autorizare pentru proiectele mai complexe și nouă luni pentru cele mai mici.

În ceea ce privește potențiala excludere a energiei nucleare de pe lista tehnologiilor verzi, Franța se află pe baricade, care în Europa este țara care susține cel mai puternic importanța energiei atomice.

Parisul în acest moment face presiune foarte insistent pe Comisie pentru a restabili mențiunea omisă de pe listă, astfel încât energia nucleară să poată fi deja inclusă printre „tehnologiile curate” în textul propus de Executivul Uniunii Europene.

Sprijinul direct pentru centralele atomice va fi în schimb greu de „digerat” pentru Germania, care, în ciuda efectelor crizei energetice, și-a reiterat intenția de a-și închide toate centralele.

Berlinul a inaugurat „pumnul de fier” referitor la nucleare deja anul trecut, când și-a exprimat printr-un vot opoziția față de includerea energiei atomice în categoria verde.

În acel caz, Comisia Europeană a propus să clasifice o serie de activități energetice legate de gazele fosile și energia nucleară ca activități de tranziție care oferă o contribuție la atenuarea schimbărilor climatice.

În sfârșit, Parlamentul European nu s-a opus liniei Comisiei, respingând o moțiune împotriva propunerii acesteia.

Dacă acum Comisia nu optează pentru a face un pas înapoi și energia atomică rămâne exclusă de pe listă, un rol cheie în încercarea de reechilibrare a diferitelor poziții ale țărilor membre în vederea unui compromis ar fi undă verde pentru hidrogenul regenerabil, sector căruia „Net-Zero Act” îi oferă protecție și un culoar preferențial! În urmă cu o lună, chiar și cel produs de energia nucleară a obținut licența europeană de energie regenerabilă.

Cum este una dintre cele mai importante surse de energie pentru foarte multe țări (26% din totalul energiei electrice din UE), dacă acest lucru se va întâmpla, pe termen scurt și mediu nu va duce la închiderea centralelor nucleare, ci la ridicarea prețului energiei nucleare la un nivel insuportabil atât pentru industrie dar indirect și pentru cetățenii de rând.

energie nucleara

Este foarte clar în acest moment, probabil și în viitor, că energia verde nu poate înlocui în totalitate necesarul de energie la nivel global, deci sursele existente până acum, dar este foarte simplu să forțăm tranziția verde cu riscul creșterii prețurilor la energia produsă prin tehnologia obișnuită, sperând că acest lucru va determina o schimbare la nivel macro pentru adoptarea cât mai repede a tehnologiilor verzi!

Acest document dacă va fi adoptat în forma actuală va da o nouă lovitură sistemului industrial, economiei europene și nu în ultimul rând cetățenilor care vor achiziționa produse la un preț mai mare!

Vedem cum obsesia politicilor UE de a face tranziția cât mai repede către energiile regenerabile verzi, care repet, nu pot înlocui imediat necesarul de energie la nivel global, se poate transforma într-un dezastru economic!

Avem deja o inflație la maximul istoric în zona UE, am avut în ultimul an o explozie a prețurilor la energie iar cetățenii au avut de suportat cheltuieli de minim 2/3 ori mai mari, prețurile la produsele de larg consum au crescut chiar și cu 100%, oare ce doresc acești funcționari plătiți cu sume grele din banii noștri, să distrugă definitiv economia europeană?

Toate politicile lor financiare nu au dat rezultate, vedem cum BCE crește sistematic rata dobânzilor sub pretextul luptei cu inflația, fără nici un rezultat în acest sens.

În același timp vedem marii poluatori ai planetei, China și SUA, că nu adoptă aceleași politici verzi pentru a trece la energia curată!

Oare chiar se dorește cu orice preț distrugerea Europei? Este Europa cobaiul acestor indivizi de la Forumul Economic Mondial și al agendei lor?

Autor: Daniel Oprican

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).