Geopolitică

Armele nucleare sunt în scădere, dar prea multe națiuni nu semnează tratatul

Armele nucleare sunt în scădere, dar prea multe națiuni nu semnează tratatul

La doi ani de la intrarea în vigoare a TPNW, Tratatul Națiunilor Unite privind interzicerea armelor nucleare, adoptat de 68 de state, care interzice dezvoltarea, testarea, producerea, transferul, deținerea și utilizarea armelor nucleare, și care a fost adăugat la istoricul Tratatului de neproliferare (TNP) din 1970, armele nucleare rămân proeminente în strategiile militare.

După cum arată raportul întocmit de Archivio Disarmo, deși de-a lungul anilor a avut loc o reducere cantitativă a arsenalelor, care au trecut de la aproximativ 70.000 de focoase în epoca Războiului Rece la 12.700 în prezent, amenințarea nucleară este încă prezentă chiar și în țările care prin lege nu le-ar putea folosi, precum India, Pakistan, Coreea de Nord și Israel (TNP stabilește că numai Statele Unite, China, Rusia, Franța și Marea Britanie pot achiziționa focoase nucleare).

Din cele aproape 13.000 de arme nucleare identificate în 2022 de Federația Oamenilor de Știință Americani, dintre care 11.405 sunt în mâinile Statelor Unite și Rusiei, doar 3.730 sunt de fapt operaționale, în timp ce alte 5.670 sunt prezente ca stocuri.

Restul de 3.300 sunt învechite și așteaptă dezafectarea, deși sunt încă relativ intacte. Cifre care evidențiază urgența sprijinirii inițiativelor care merg în direcția dezarmării nucleare totale graduale și sigure.

Politici de care Italia, până în prezent, este încă destul de îndepărtată. În iunie anul trecut, am fost singura țară dintre cele patru țări UE care găzduiesc focoase nucleare NATO pe teritoriul lor, care nu a participat la Prima Conferință a statelor membre TPNW.

Pe de altă parte, dacă Italia ar adera la tratat, ar trebui să returneze bombele atomice americane (aproximativ 40 păstrate acasă), așa cum ar dori italienii.

Un sondaj din 2020, realizat de Ipsos în colaborare cu Greenpeace, a arătat că 8 din 10 dintre ei cred că bombele americane plasate pe baze militare locale ar trebui retrase complet din țară.

În plus, 81% dintre cei intervievați ar dori ca Italia să se alăture TPNW.

Intențiile guvernelor, în schimb, par să meargă în direcția opusă: de fapt, procesele de modernizare calitativă a focoaselor și a vectorilor sunt în creștere de câțiva ani.

Europa, de exemplu, până în primăvara viitoare va fi echipată cu noul model de focos nuclear B61-12 (de putere variabilă, între 0,3 și 50 de kilotone, capabil să atingă o forță distructivă de 83 de ori mai mare decât bomba care a lovit Hiroshima), înlocuind învechitul B61, deja prezente la baze din Belgia (Kleine Brogel), Germania (Buchel), Italia (Aviano și Ghedi), Țările de Jos (Volkel) și Turcia (Incirlik).

Printre altele, arma a fost îmbunătățită cu un nou sistem definit ca „coadă ghidată”, care ar trebui să-i sporească manevrabilitatea și precizia.

„Aceste inovații vin într-un moment de mare tensiune nucleară pe teritoriul european, tocmai când majoritatea cetățenilor țărilor gazdă doresc în schimb să le elimine și să se alăture Tratatului de interzicere a armelor nucleare”, comentează Retepacedisarmo.

Tensiunea nucleară agravată de războiul din Ucraina. În ultimele luni, Rusia a amenințat în mod repetat că va folosi arme nucleare „pentru a-și apăra” teritoriul național, la fel ca și China.

Președintele Xi Jinping, care deține între 200 și 300 de focoase nucleare pe teritoriul său, pare intenționat să-și sporească „stocul”.

Două exemple, printre multe altele pe care le-am putea da, care evidențiază cât de reală și de concretă este amenințarea nucleară, în concluzie.

De aceea, la 22 ianuarie, International Physicians for Prevention of Nuclear War (IPPNW), o organizație fondată în anii 1980 de fizicieni și medici împotriva cursei înarmărilor nucleare, s-au întâlnit în fața primăriei din Hamburg, Germania, pentru a cere distrugerea tuturor armelor nucleare.

După cum a afirmat Angelika Claussen, copreședintele grupului, ei trebuie să se angajeze în această direcție „în special cele mai mari țări cu arme nucleare, inclusiv Rusia și Statele Unite, implicate indirect în războiul din Ucraina. Ei trebuie să declare că nu vor folosi arme nucleare în acest război”.

Sursa: lindependente.online

Alte surse:

https://www.un.org/disarmament/wmd/nuclear/tpnw/

https://www.archiviodisarmo.it/view/P8iweoKYFxUKvQsSG6KkIF5ehiFZ3xLoQc-6nPYxPEI/speciale-iriad-review-1.pdf

https://www.greenpeace.org/static/planet4-italy-stateless/ed0f8b6d-sondaggio-ipsos_greenpeace.pdf

https://retepacedisarmo.org/disarmo-nucleare/2022/le-nuove-testate-nucleari-statunitensi-b61-12-stanno-per-arrivare-in-europa/

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).