Un raport al unei comisii independente de anchetă a ONU, publicat pe 20 octombrie, a numit ocupația israeliană a Teritoriilor Palestiniene „ilegală” din cauza „permanenței acesteia și a acțiunilor întreprinse de Israel pentru a anexa părți ale teritoriului”.
Controlul permanent exercitat asupra Cisiordaniei și anexarea terenurilor revendicate de palestinieni la Ierusalim și Cisiordania, precum și a terenurilor siriene din Golan, ar constitui, așadar, potrivit comisarilor, o încălcare de către Israel a normelor legislative internaționale. Raportul va fi prezentat pe 27 octombrie, la Adunarea Generală a ONU.
Comisia, formată din Navanethem Pillay (Africa de Sud), Miloon Kothari (India) și Christopher Sidoti (Australia), a fost înființată în mai 2021 când, în urma unei sesiuni speciale a Consiliului pentru Drepturile Omului privind „situația gravă a drepturilor omului în Teritoriile Palestiniene, inclusiv Ierusalimul de Est”, a fost adoptată rezoluția Asigurarea respectării dreptului internațional al drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv Ierusalimul de Est, și în Israel. În temeiul acestei rezoluții, comisia a fost însărcinată să investigheze „toate presupusele încălcări ale dreptului internațional umanitar și abuzurile dreptului internațional al drepturilor omului” și „toate cauzele fundamentale ale tensiunilor recurente, instabilității și conflictelor prelungite, inclusiv discriminarea și represiunea sistematică bazată pe criterii naționale. identitate etnică, rasială sau religioasă”.
Raportul, arată în special, cum „Comisia a constatat că există motive rezonabile pentru a concluziona că ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene este acum ilegală în temeiul dreptului internațional actual din cauza permanenței sale și a acțiunilor întreprinse de Israel pentru a anexa părți ale teritoriului de facto și de drept. Acțiunile Israelului menite să provoace fapte ireversibile pe teren și să-și extindă controlul asupra teritoriului sunt reflectări și motoare ale ocupării sale permanente”. În plus, „prin continuarea ocupării teritoriului cu forța, Israelul își asumă responsabilități internaționale care decurg dintr-o încălcare continuă a obligațiilor internaționale și este considerat responsabil pentru orice încălcare a drepturilor poporului palestinian”.
Anexarea de facto a Israelului include „exproprierea terenurilor și a resurselor naturale, crearea de așezări și avanposturi, menținerea unui regim restrictiv și discriminatoriu de planificare și construcție pentru palestinieni și extinderea dreptului israelian atât de extrateritorial către coloniștii israelieni din Cisiordania”.
Astfel, Comisia a confirmat că ocupația subliniază „încălcări și abuzuri grave ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar”, deschizând „o serie de politici [...] care au afectat negativ toate sectoarele vieții palestinienilor”, inclusiv cum ar fi „evicțiunile, deportările și deplasările forțate ale palestinienilor în Cisiordania, exproprierea, jefuirea și exploatarea terenurilor și a resurselor naturale vitale, restricțiile privind circulația și menținerea unui mediu coercitiv cu scopul de a fragmenta societatea palestiniană, încurajează îndepărtarea palestinienilor din anumite zone și să se asigure că nu își pot îndeplini dreptul la autodeterminare”.
În consecință, guvernul Israelului ar trebui să „încheie imediat cei 55 de ani de ocupare a teritoriilor palestiniene și siriene” și să respecte „dreptul poporului palestinian la autodeterminare și dreptul său de a folosi liber resursele naturale”.
Premierul israelian Yair Lapid a reacționat la raport, numindu-l „scris de antisemiți”, precum și „parțial, fals, instigator și clar dezechilibrat”. Între timp, în timp ce raportul era făcut public, 65 de organizații palestiniene și internaționale au semnat o scrisoare adresată noului Înalt Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Voler Türk, prin care i-au cerut să trateze situația drepturilor omului din Palestina ca o prioritate.
„Poporului palestinian i s-a refuzat dreptul la autodeterminare și a îndurat peste șapte decenii de colonialism israelian și apartheid și 55 de ani de ocupație războinică”, au scris semnatarii în scrisoare, subliniind că „de prea mult timp problema Palestina a fost tratată ca o excepție de la punerea în aplicare a dreptului internațional”.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu