Geopolitică

Consiliul UE a aprobat intrarea Pentagonului în apărarea europeană

Consiliul UE a aprobat intrarea Pentagonului în apărarea europeană

Consiliul European a aprobat proiectul de angajament administrativ între Agenția Europeană de Apărare (EDA) și Departamentul de Apărare al Statelor Unite (US DoD).

Proiectul de acord dintre Agenția Europeană de Apărare și Pentagon va permite efectiv guvernului Statelor Unite și vastului său complex industrial de apărare să intre în cercul tot mai mare al proiectelor de apărare ale Uniunii Europene, deși pentru început doar în zone specifice.

De câțiva ani, Consiliul European urmărește o strategie de partajare tot mai mare între Europa, Statele Unite și NATO.

În declarația summitului UE-SUA din 2021, liderii s-au angajat să lucreze pentru un acord administrativ între SUA și Agenția Europeană de Apărare!

La 16 noiembrie 2021, Comitetul de coordonare al AED a mandatat agenția să negocieze acordul.

La 9 decembrie 2022, un proiect de propunere de angajament administrativ a fost apoi prezentat miniștrilor apărării în cadrul Comitetului director al AED.

Ieri a ajuns acordul și acum lipsesc doar semnăturile care vor decreta intrarea în vigoare a acestuia.

Scopul acordului este de a oferi un cadru de reglementare pentru schimbul de informații și pentru explorarea diferitelor oportunități de cooperare între EDA și Departamentul de Apărare al SUA.

Cu siguranță va fi activat un „Forum de Schimb și Dialog”, care se va concentra pe toate subiectele din sfera de competență a AED cu participarea Departamentului de Apărare al SUA la reuniunile relevante ale Comitetului Director al EDA, precum și Agenția Europeană ar trebui să participe la întâlnirile din SUA.

Activitățile specifice avute în vedere inițial vizează diverse domenii. Un astfel de domeniu este consultarea registrelor chimice, pentru care UE a adoptat regulamentul REACH privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea produselor chimice în 2006.

Activitățile specifice ale acordului vizează și mobilitatea militară, deci regulile birocratice cu privire la circulația vehiculelor și a armamentului.

Evident, problema mobilității militare interesează Statele Unite, având în vedere prezența masivă pe continentul european cu baze, oameni, mijloace și diverse arme (inclusiv cele atomice)!

În schimb, țările europene nu au oamenii și echipament pentru a se muta pe pământul SUA. Acordul prevede, de asemenea, cooperarea în probleme legate de lanțul de aprovizionare și impactul pe care l-ar avea schimbările climatice asupra sectorului de apărare.

În prezent, activitățile care se încadrează în domeniile consolidării capacităților, precum și al cercetării și tehnologiei rămân în afara domeniului de aplicare al cooperării, dar, așa cum se specifică de către părțile din acord, domeniul de aplicare al cooperării poate evolua progresiv în viitor.

Cu privire la meritele acordului, Consiliul European spune:

„Acordul confirmă importanța parteneriatului transatlantic în chestiuni de securitate și apărare și reflectă importanța unei apărări europene mai puternice și mai capabile, care contribuie la securitatea globală și transatlantică și este complementar NATO”.

În concluzie, acesta este un acord care mărturisește încă o dată abandonul oricăror ambiții europene asupra vechiului obiectiv de a construi o apărare continentală independentă, demonstrând cum, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, SUA au reușit să-și atingă unul dintre scopurile strategice:

să lege indisolubil statele europene de NATO și deci de complexul militar al SUA”.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).