Geopolitică

Propunere Zelensky: discuția pentru pace trebuie făcută la WEF și fără Putin!

Propunere Zelensky: discuția pentru pace trebuie făcută la WEF și fără Putin!

Ieri dimineață, în marja unei întâlniri cu noul președinte argentinian cu ocazia învestirii sale și a unei întâlniri bilaterale cu șeful statului uruguayan, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a anunțat surprinzător despre discuțiile de pace pentru a pune capăt războiului din țara sa. 

Procedând astfel, el a spus că întâlnirile vor avea loc la Davos, Elveția, pe 14 ianuarie, cu o zi înainte de începerea Forumului Economic Mondial, care va avea loc în același oraș. 

În mod paradoxal însă, reprezentanții uneia dintre cele două părți aflate în conflict, cea rusă, nu vor fi prezenți la discuții. 

Formula lansată de Zelensky, bazată pe o serie de principii care vizează restabilirea unei „păci durabile” în Ucraina, ar urma, de fapt, să prindă din nou contur în cererea către Moscova de retragere a tuturor trupelor de pe teritoriul Ucrainei recunoscut la nivel internațional. 

Însă Rusia, care a anexat Crimeea în 2014 și, în septembrie anul trecut, regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporizhzhia, a calificat deja întâlniri similare drept „contraproductive”, respingând orice pact care implică cedarea teritoriilor. 

Pe de altă parte, nu pare deloc o coincidență faptul că Zelensky a vrut să programeze discuțiile tocmai în zilele în care se desfășoară WEF la Davos, la care a luat deja parte în ianuarie anul trecut.

Într-adevăr, împrejurarea sugerează în mod concret că marii jucători financiari globali vor avea un cuvânt important de spus în deciziile privind soarta conflictului ucrainean și reconstrucția teritoriului sfâșiat de război.

Anunțul președintelui ucrainean apare într-un moment în care acesta încearcă să obțină sprijinul așa-zisului Sud Global în războiul cu Rusia. 

În mesajul transmis pe X, Zelensky a scris că „s-a întâlnit cu președintele Louis Lacalle Pou pentru a-i mulțumi Uruguayului și poporul său pentru că a susținut suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, care „duce o luptă dură împotriva invadatorilor ruși și, în același timp, lucrează la implementarea Formulei Păcii, unul dintre instrumentele politice cheie pentru a pune capăt război".

În acel moment, Zelensky a încheiat exprimând speranța că Uruguay va participa „la următoarea rundă de discuții din Elveția”.

Mai exact, va fi a patra sesiune de întâlniri pe tema păcii în Ucraina, după cele de la Jeddah, Copenhaga și Malta. 

La acesta din urmă au participat aproximativ 70 de țări de pe toate continentele, dar nu și Rusia, care nici măcar nu a fost invitată. 

După postarea lui Zelensky, guvernul elvețian s-a grăbit să confirme întâlnirea, care va fi co-organizată de Elveția și Ucraina:

„Pregătirile sunt în curs. Invitațiile vor fi trimise. O precizie mai mare va fi dată în timp util, în special în ceea ce privește lista participanților”, a declarat Departamentul Federal Elvețian de Afaceri Externe (DFAE). 

În Elveția, țară membră a Curții Penale Internaționale, Vladimir Putin, evident, nu va putea pune piciorul, întrucât împotriva sa a fost emis un mandat oficial de arestare de către Curte și, în același timp, este extrem de dificil să ne gândim că ar putea interveni o reprezentare de la Moscova.

Elveția a fost unul dintre principalii pivoți în dezbaterea și elaborarea planurilor referitoare la reconstrucția Ucrainei, găzduind în iulie 2022 un important eveniment internațional, în care a fost chiar creată „Declarația de la Lugano”, document care ar fi trebuit să constituie cadrul procesului de reconstrucție a teritoriului afectat de război, completat cu definirea contribuțiilor partenerilor internaționali. 

Nu este un mister faptul că însăși tema reconstrucției a adunat poftele participanților la forumul de iarnă al WEF din ianuarie 2023, eveniment anual care se va repeta luna viitoare în același oraș și în aceleași zile în care negocierile de pace au fost cerute de Zelensky. 

În special, deja la începutul anului curent, surse de la Kiev confirmaseră  unul dintre principalii parteneri ai WEF, BlackRock, cea mai mare companie de investiții din lume, evident americană, a lucrat mână în mână cu Zelensky pentru "coordonarea eforturilor tuturor potențialilor investitori și participanți la reconstrucția postbelică, canalizarea investițiilor în sectoarele cele mai relevante și de impact ale economiei ucrainene”. 

Și gigantul bancar american JP Morgan colaborează cu guvernul de la Kiev la proiect, lucrând împreună cu BlackRock la crearea unei bănci pentru reconstrucția țării aflate în conflict, capabilă să strângă capital privat pentru a investi în redresare. 

Perspectiva foarte reală este așadar că întregul sector public ucrainean ar putea fi vândut către finanțele internaționale, lucru care s-a întâmplat deja în trecut în ceea ce privește sectorul agricol al țării, acum aproape în întregime în mâinile multinaționalelor americane și occidentale. 

Și din nou economia SUA este cea care beneficiază.

Surse:

https://www.lindipendente.online/2023/12/12/il-paradossale-tavolo-di-pace-proposto-da-zelensky-si-deve-fare-al-wef-e-senza-putin/

https://www.cdt.ch/news/la-svizzera-e-i-colloqui-per-la-pace-in-ucraina-a-davos-ecco-che-cosa-sappiamo-336716

https://www.swissinfo.ch/ita/tutte-le-notizie-in-breve/svizzera-accoglie-riunione-sull-ucraina-a-davos/49049116

https://www.veritaeaffari.it/mondo/ucraina-un-fondo-per-la-ricostruzione-con-blackrock-e-jp-morgan/

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).