Război Ucraina

BOOM: Ce conțin documentele secrete ale SUA despre războiul din Ucraina!

BOOM: Ce conțin documentele secrete ale SUA despre războiul din Ucraina!

Condițiile trupelor ucrainene ar fi „mult mai disperate” decât poate admite guvernul lui Zelensky, și pentru că, fără un aflux substanțial de muniție, sistemul de apărare aeriană al Kievului s-ar putea prăbuși în curând. 

În plus, în timp ce trupele sunt ocupate să lupte pe teren, serviciile de informații americane ar fi spionat pe aliații săi, inclusiv pe principalii oameni politici și militari din Ucraina, Coreea de Sud și Israel. 

Între timp, în ciuda negărilor liderilor Alianței, se spune că aproximativ o sută de soldați NATO din cinci țări diferite sunt la lucru în Ucraina. 

Toate acestea, și multe altele, sunt cuprinse în documentele confidențiale ale Pentagonului referitoare la războiul din Ucraina care, în ultimele zile, au făcut obiectul unui impresionante scurgeri de informații, doar pentru a fi publicate online.

The New York Times a examinat cu minuțiozitate dosarele în cauză, care se referă la dosare foarte delicate, referitoare la situația din Ucraina, China, Indo-Pacific și Orientul Mijlociu, din care s-a scurs conținut extrem de penibil pentru guvernul de la Washington. 

Autenticitatea lor, care pare confirmată, cel puțin parțial, este discutată aprins în America și în multe alte țări. 

În timp ce Kievul arată cu degetul spre Moscova, susținând că operațiunea a fost efectuată de serviciile secrete ruse, Departamentul de Justiție al SUA a anunțat deschiderea unei anchete.

Informațiile au început să apară vineri pe o serie de platforme web, în ​​timp ce un al doilea bloc de fișiere a apărut pe site-ul anonim “4Chan” și apoi pe alte rețele de socializare.

SITUAȚIA ARMATEI DE LA KIEV

„Starea” forțelor ucrainene în luptă ar fi „mai disperată decât recunoaște public guvernul ucrainean”, deoarece „fără un aflux de muniție, sistemul de apărare aeriană care a ținut la distanță forțele aeriene ruse s-ar putea prăbuși în curând, permițându-i lui Putin să-și dezlănțuie avioanele de luptă pentru a schimba cursul războiului”. 

Acestea sunt cuvintele New York Times, care relatează conținutul unui document al Pentagonului din 28 februarie, care ar dovedi că situația trupelor de la Kiev aflate în luptă nu este deloc roz.

De fapt, potrivit previziunilor, „stocurile de rachete de apărare antiaeriană S-300 și Buk”, care reprezintă 89% din protecția Ucrainei împotriva majorității avioanelor de luptă și a multor bombardiere, „vor fi complet epuizate între mijlocul lunii aprilie și 3 mai”

Pesimismul se scurge de la americani: dacă nu are loc uriașa aprovizionare de muniție, Kievul nu va avea nicio șansă de victorie împotriva puternicei forțe aeriene ruse, „a cărei forță este încă intactă ”. 

În același dosar se menționează foarte clar că apărările antiaeriene ucrainene, concepute pentru protecția elementelor liniilor frontului, vor fi „complet epuizate” până la data de 23 mai. 

Cert este că guvernul SUA a anunțat săptămâna trecută transportul de muniții suplimentare și interceptoare de apărare aeriană, care fac parte dintr-un nou pachet de ajutor care vizează Kievul, care totalizează 2,6 miliarde de dolari.

Un dosar anterior, datat 22 februarie, dezvăluie, de asemenea, că lupta asupra teritoriului Donbass se „îndreaptă probabil către un impas” care va zădărnici obiectivul președintelui rus Vladimir Putin de a cuceri regiunea până în 2023, dar și intenția Ucrainei de a respinge invadatorii.

După publicarea informațiilor de către aceste ziare, potrivit CNN, Ucraina a decis deja să-și modifice unele dintre planurile sale militare în vederea contraofensivei de primăvară. 

Consilierul președintelui Zelensky, Mykhailo Podolyak , a ținut să nege public vestea, afirmând că „obiectivele strategice sunt stabilite și nu se schimbă. Cele tactice, în schimb, sunt actualizate aproape zilnic, iar planurile de contraofensivă nu au fost încă definite”.

SPIONAJUL „FABRICAT ÎN SUA”

Unele dosare demonstrează gradul ridicat de pătrundere a SUA în Ministerul rus al Apărării și în organizarea grupului Wagner, aparținând oligarhului lui Putin, Evgheni Prigojin. 

Printre altele, citim că Moscova le-ar fi ordonat hackerilor să pătrundă în rețeaua de gaze din Canada pentru a o paraliza cu atacuri cibernetice. 

Un alt dosar spune, în schimb, că China ar putea exploata ofensivele ucrainene împotriva țintelor ruse „pentru a face ca NATO să pară un agresor și ar putea crește ajutorul pentru Rusia dacă consideră că atacurile au fost semnificative”. 

Dar alte documente publicate, chiar mai interesante și mai autentice, potrivit oficialilor americani, dezvăluie că SUA ar fi interceptat liderii multor aliați ai săi, inclusiv Coreea de Sud, Israel și Ucraina însăși.

Coreea de Sud ar fi urmărită de serviciile secrete americane tocmai cu referire la dezbaterea internă a țării privind trimiterea de arme în Ucraina. 

Această alegere, de fapt, ar încălca politica Seulului de a furniza arme letale Kievului. Conținutul unora dintre dosare arată că oficialii coreeni au fost alarmați de faptul că președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden ar putea exercita presiuni asupra guvernului de la Seul în vederea unui astfel de ajutor! 

Un alt document ar dezvălui în schimb că Statele Unite au luat act de alegerile guvernului coreean printr-un „raport de informații”.

Acum trecem la Israel. De fapt, documentele afirmă cum Mossad, agenția de informații a statului Israel, în contrast deschis cu premierul Netanyahu, a încurajat chiar protestele populare în ultimele luni împotriva reformei sale în justiție. 

Apoi, în dosare apare un document de la sfârșitul lunii februarie intitulat:

„Israel: căi pentru a oferi ajutor letal Ucrainei” care precizează că „Ierusalimul va lua în considerare probabil posibilitatea de a acorda un ajutor letal sub presiunea tot mai mare din partea Statelor Unite sau la o degradare percepută” în relaţiile sale cu Moscova

Până în prezent, Israelul nu a oferit ajutor militar Kievului. Serviciul secret israelian a negat categoric această reconstrucție.

Documentele dezvăluie, de asemenea, modul în care Volodymyr Zelensky însuși este spionat de americani. 

De fapt, un raport al serviciilor secrete americane evidențiază că președintele ucrainean, la sfârșitul lunii februarie, ar fi „sugerat lovirea pozițiilor ruse din regiunea Rostov” prin folosirea vehiculelor aeriene fără pilot, întrucât Ucraina nu dispune de arme cu rază lungă de acțiune care poate ajunge la acea distanță. 

Faptul că agenții americani 007 sunt cu ochii pe liderii politici și militari ucraineni, potrivit New York Times, ar fi un semn clar al „dificultății Washingtonului de a avea o viziune clară asupra strategiilor de război ale Ucrainei”.

Potrivit ziarului american, difuzarea documentelor confidențiale riscă să complice mult relațiile dintre serviciile de informații americane și serviciile secrete ale altor țări. 

De fapt, abia acum au putut obține informații nedistribuite anterior.

SOLDAȚI NĂSCUȚI ÎN UCRAINA

Printre alte elemente, dosarele conțin informații sensibile cu privire la prezența (negată întotdeauna de conducerea superioară a Alianței Atlantice) a soldaților NATO pe teritoriul ucrainean. 

Potrivit ziarelor, ar fi 97 în total, 50 dintre ei englezi. Ar mai fi 17 soldați letoni, 15 francezi, 14 americani și un olandez. 

Sarcina lor ar implica desemnarea țintelor pentru lovituri aeriene sau cu rachete și controlul flotei de drone pentru recunoașterea tactică. 

După publicarea știrii, guvernul de la Paris a negat categoric că ar avea soldați „la sol” în Ucraina.

În alte secțiuni ale dosarului, așa cum a scris New York Times, sunt menționate planurile de pregătire a 12 brigăzi de luptă ucrainene: nouă dintre ele, pregătite de forțele SUA și NATO, necesitau 250 de tancuri și peste 350 de vehicule mecanizate.

Documente suplimentare detaliază ratele de cheltuieli pentru munițiile aflate sub control militar ucrainean, inclusiv sistemele de rachete Himars. 

Dosarul precizează că la începutul lunii martie Alianța Atlantică aprovizionase deja Kievul cu 952.856 obuze de artilerie de 155 mm, dar că aproape toate fuseseră folosite în bombardamente (media zilnică indicată este de 2.746 obuze). 

În schimb, din cele 9.612 de rachete Himars sosite din Statele Unite au rămas doar 250.

APROAPE DEZASTRU

Pentru a stârni o îngrijorare enormă pentru posibilele consecințe pe care le-ar fi antrenat un astfel de act perturbator, există și alte știri care au reieșit din documentele publicate: aproape doborârea unui avion de spionaj englez care zbura deasupra Crimeei de către forțele ruse.

Incidentul s-a petrecut pe 29 septembrie, când două Su-27 (interceptoare sovietice de luptă supersonice de generația a 4-a) s-au apropiat de o articulație britanică RC-135 Rivet Joint la o distanță de câțiva metri. 

Unul dintre luptătorii ruși a tras chiar și o rachetă, dar aeronava britanică nu a fost lovită.

Acest lucru, potrivit Londrei, s-ar fi întâmplat din greșeală. Dar nu contează, mai ales dacă citești conținutul articolului 5 al NATO, care impune obligația unui răspuns comun în cazul unui atac armat împotriva unei țări membre:

„Părțile convin ca un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele în Europa sau America de Nord să fie considerat un atac direct împotriva tuturor părților și, în consecință, convin că, dacă apare un astfel de atac, fiecare dintre ei, în exercitarea dreptului la legitimă apărare, individual sau colectiv, va asista partea sau părțile astfel atacate prin întreprinderea imediată, individual și de comun acord cu celelalte părți, a acțiunii care consideră necesar, inclusiv utilizarea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității în regiunea Atlanticului de Nord”. 

În acel 29 septembrie, așadar, ar fi fost potențial aproape de deschiderea unei confruntări directe între cele două blocuri .

DEZBATEREA AUTENTICITĂȚII

Printre documentele care arată detaliile despre progresul armelor și echipamentelor care intră în Ucraina, New York Times precizează că „cel puțin unul” ar fi fost „modificat față de original”. 

În acest sens, consilierul prezidențial al Kievului, Mykhailo Podolyak, a susținut că mâna serviciilor secrete ruse s-a aflat în spatele operațiunii, declarând că:

„obiectivul ‘scurgerii de informații’ este clar: a distrage atenția, a semăna îndoieli, suspiciuni reciproce, discordie”. 

În Rusia, canalul de informații GreyZone, asociat cu Wagner, conturează în schimb secțiunea transversală opusă:

„Nu ar trebui să excludem marea probabilitate ca o astfel de scurgere de informații confidențiale în exact momentul intensificării ostilităților, să fie dezinformarea serviciilor occidentale pentru a induce în eroare comanda noastră pentru a identifica strategia inamicului în viitoarea contraofensivă”. 

Anunțul public al deschiderii unei anchete de către Departamentul de Justiție al SUA, care urmează celei interne a Apărării, sugerează însă o autenticitate cel puțin parțială a documentelor.

Între timp, ziarul citează surse din cadrul administrației americane, care vorbesc despre o „încălcare impresionantă” a secretului. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „documentele sunt destul de interesante, toate sunt studiate , analizate și discutate pe larg”

În conferința de presă, Peskov a adăugat apoi că „nu poate fi exclus ca SUA” să-l spioneze pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, întrucât „a apărut în mod repetat faptul că Statele Unite au început demult să monitorizeze diverși șefi de stat, în special cele europene”. 

Potrivit The Guardian, oficialii americani au spus că ancheta este în faza incipientă și cei care o gestionează nu au exclus responsabilitatea pentru elemente pro-ruse în operațiune.

Fiecare scenariu rămâne deschis. Oricum ai vrea să te gândești, această scurgere este considerată una dintre cele mai grave breșe de securitate după dezvăluirile WikiLeaks, o organizație fondată de activistul Julian Assange, care în 2010 a lansat în spațiul public sute de mii de documente americane „confidențiale” sau „secrete”, dintre care unele se referă la crime de război comise de SUA în Irak și Afganistan. 

Între timp, în SUA, se vânează „cârtița”.

Surse:

https://www.lindipendente.online/2023/04/11/cosa-contengono-i-documenti-segreti-usa-sulla-guerra-in-ucraina-e-non-solo/

https://www.nytimes.com/2023/04/08/us/politics/leaked-documents-russia-ukraine-war.html

https://www.adnkronos.com/ucraina-russia-kiev-cambia-piani-militari-dopo-fuga-notizie-usa_2draKY7niYm85Moy3Zudds

https://www.nytimes.com/2023/04/06/us/politics/ukraine-war-plan-russia.html

https://www.agenzianova.com/a/6433e437aa9d58.99584447/4318143/2023-04-10/russia-ucraina-cremlino-stiamo-analizzando-documenti-trapelati-dal-pentagono

https://www.lindipendente.online/2022/11/28/12-anni-fa-esplodeva-il-cablegate-le-rivelazioni-per-le-quali-assange-e-ancora-nel-mirino-usa/

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).