Italia, împreună cu alte 20 de țări, îmbrățișează îndoielile sectorului apărării și încetinește planul de consolidare a producției de muniție.
Între timp, „Washington Post” dezvăluie: „Pierderi grele în rândul soldaților ucraineni în contraofensivă”.
Douăzeci și una de țări ale UE, inclusiv Italia, aparent incitate de Germania, amenință că vor goli proviziile ucrainenilor.
Era așteptat un acord la Coreper cu privire la începerea negocierilor interinstituționale pentru aprobarea definitivă a planului ASAP (Actul de sprijinire a producției de muniție).
Aceasta este prevederea dorită de Comisia Europeană pentru a finanța, cu 500 de milioane, producția de muniție care urmează să fie trimisă la Kiev.
Europa ar permite, de asemenea, utilizarea fondurilor alocate pentru planurile de reziliență (PNRR).
În intențiile comisarului Thierry Breton, legea ar trebui să dea UE o întorsătură către o „economie de război”, permițând industriilor continentale de apărare să producă un milion de obuze pe an.
Tocmai din sector, însă, se ridicaseră primele voci de disidență. Nedumeririle au vizat „intruzivitatea” Comisiei, care ar pretinde pentru ea însăși dreptul de a impune ordine de prioritate, pentru a putea devia proviziile de război către Ucraina dacă este necesar, și acela de a primi informații confidențiale, de a identifica din timp blocajele din lanțul de aprovizionare.
Acum, țările membre sunt cele care susțin aceste nemulțumiri: se plâng că Bruxelles-ul „merge prea departe” și subliniază că hiper-dirigismul său „nu este necesar”.
Într-adevăr, Consiliul Europei ar simți „dezgust” pentru opțiunea acordată Comisiei Europene și unui grup restrâns de state, să emită ordine de prioritate.
O alternativă ar fi limitarea competențelor de executare, ridicarea sancțiunilor, creșterea controlului guvernelor naționale, asigurarea că datele sensibile sunt transmise pe bază voluntară și menținerea cerinței de autorizare de stat pentru transferurile intra-UE de echipamente militare.
Desigur, acest lucru ar slăbi Asap-ul. În plus, surse UE explică că ar putea dura „poate chiar un an” pentru a ajunge la un acord. Poate contraofensiva să aștepte?
Nu ai crede, citind Washington Post. Deși Statul Major al armatei ucrainene pretinde eliberarea a trei kilometri pătrați de teritoriu în trei zile, potrivit ziarului american, Brigada 37, antrenată și înarmată de Occident, a suferit pierderi grele la sud de Velyka Novosilka, în Donețk.
Din 50 de soldați, 30 nu s-au întors, au fost uciși, răniți sau capturați de inamic.
În partea de jos, Volodymyr Zelenskyo anticipase: recucerirea ar fi fost o baie de sânge. Și în ritmul cu care cei atacați consumă muniție, față de puterea de foc rusă, la care Odesa a asistat în mod tragic noaptea trecută, cu cel puțin trei victime, împiedicarea bruscă a ASAP riscă să aibă consecințe grave.
Însuși secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în ajunul summitului de la Vilnius, confirmând avansurile împotriva agresorilor, a recunoscut:
„Nu știm dacă va fi un punct de cotitură în război”.
Alianța Atlantică reiterează că dorește „acorduri credibile pentru securitatea Ucrainei”, pentru a împiedica Moscova să se poată „odihni, reînarma și lansa un nou atac”.
Este ceea ce amenință Evgheni Prigojin: Liderul Wagner a anunțat că miliția va reveni în prima linie în august.
Cu prețul unor „bătălii crâncene”, forțele de la Kiev ar fi trebuit să câștige între 200 și 500 de metri la Bakhmut.
Contraatacul lor exploatează și tehnici de sabotaj. Ieri, o explozie puternică a afectat aproape 50 de metri de cale ferată din Melitopol, ocupată de trupele lui Vladimir Putin.
Explozia a deraiat cinci trenuri de marfă rusești, care transportau fier furat. Și un mister s-a născut în jurul brațului drept al comandantului cecen Ramzan Kadyrov, dat drept mort!
Adam Delimkhanov, spune însă că „este în viață și sănătos și nici măcar nu este rănit”, a raportat liderul militar.
El ar fi fost cel care a răspândit vestea falsă despre uciderea tovarășului său, pentru a demasca propaganda ucraineană.
Moscova a reluat exporturile de petrol către Coreea de Nord, potrivit Financial Times.
Între timp, pentru a face față situației de urgență rezultată în urma prăbușirii barajului Kakhovka, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a prezentat un plan de asistență lui Zelensky.
Astăzi, directorul instituției, Rafael Grossi, ar trebui să meargă să viziteze centrul Zaporizhzhia, unde ucrainenii susțin că au smuls adversarilor 300-350 de metri.
Și vorbind despre energia nucleară, președintele belarusului, Aleksandr Lukașenko, a confirmat că Minsk a început să primească arme nucleare tactice din Rusia!
Un apel de la Putin va fi suficient pentru ca acestea să fie folosite, a amenințat autocratul. Acolo, ei nu au Consiliul European.
(Dacă ați apreciat acest articol, poate vă puteți gândi să faceți o donație pentru Cronica Diasporei. Spre deosebire de majoritatea altor site-uri web, noi nu primim finanțare, suntem 100% independenți și imparțiali. Editorii noștri nu sunt plătiți și lucrează în întregime voluntar, la fel ca majoritatea colaboratorilor noștri, dar există costuri inevitabile asociate de întreținerea unui site web. Depindem de cititorii noștri care ne vor ajuta, fie cu plăți regulate, fie cu plăți unice. Puteți dona aici DONEAZĂ. Mulțumim.
Dacă nu v-ați înscris deja la o alertă zilnică pe telefonul android sau prin e-mail la newsletter săptămânal pentru articole noi, vă rugăm să faceți acest lucru. Este comod și gratuit! Mulțumim.)
Sursa: laverita.info
Adaugă comentariu