După eșecul Kremlinului de a reînnoi acordul privind grâul ucrainean semnat la 22 iulie 2022 de Rusia, Ucraina, Turcia și ONU, și prelungit de mai multe ori până la ultimul termen de 17 iulie 2023, Moscova a fost condamnată în unanimitate de NATO, UE și însăși ONU!
Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, în timpul summitului UE-CELAC desfăşurată ieri şi luni, a acuzat Rusia „că foloseşte foamea oamenilor ca armă”, în timp ce secretarul ONU, Antonio Guterres, a afirmat că „mișcarea va afecta milioane de oameni care vor plăti preţul”.
Premierul italian, Giorgia Meloni, în schimb, făcând ecou reprezentanților celor mai înalte birouri instituționale occidentale, a vorbit despre o „ofensivă împotriva umanității”.
Cu toate acestea, conform datelor unui raport recent și detaliat al Oxfam, o organizație internațională de luptă împotriva sărăciei, cel al liderilor occidentali se dovedește a fi nimic mai mult decât o simplă retorică care vizează demonizarea Rusiei ca rival geopolitic sistemic.
De altfel, raportul spune clar că ”până astăzi 80% din exporturile care au trecut prin Marea Neagră au fost preluate de cele mai bogate țări, în timp ce doar 3% au mers către cele mai sărace țări la un pas de foamete, cum ar fi Somalia și Sudanul de Sud”.
Documentul mai precizează în mod explicit că „acordul care în urmă cu un an a dus la deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina către Marea Neagră și către restul lumii s-a dovedit a fi total inadecvat pentru a face față creșterii foametei la nivel mondial, exacerbată de creșterea exponențială a prețurilor la alimente și energie.
„Acordul care a permis reluarea exporturilor de cereale din Ucraina a ajutat cu siguranță la stăpânirea creșterii prețurilor la alimente, care au crescut totuși cu 14% la nivel global în 2022, dar nu a reprezentat soluția la foametea globală care afectează astăzi cel puțin 122 de milioane mai mulți oameni decât în 2019.
Sute de milioane de oameni au suferit de foame înainte ca Rusia să invadeze Ucraina și sute de milioane continuă să sufere de foame astăzi: 783 de milioane în total anul trecut, conform ultimelor date FAO.
Țări precum Sudanul de Sud și Somalia, la care s-a dus doar 0,2% din grâul ucrainean de la intrarea în vigoare a acordului, sunt la un pas de foamete”, a explicat Francesco Petrelli, consilier pentru siguranța alimentară Oxfam Italia.
Raportarea organizației cu privire la beneficiarii de grâu ucrainean se bazează pe datele de la Centrul Comun de Coordonare al Națiunilor Unite.
Potrivit raportului Oxfam, singura soluție de combatere a foametei și a sărăciei este regândirea radicală a actualului sistem alimentar mondial:
„Actuala criză nu va fi rezolvată prin continuarea producerii de nevoi de bază într-un mod concentrat și extins doar în unele țări, ci prin diversificarea și investiția în micii fermieri în special în cele mai sărace țări”, se arată în document.
Pe lângă faptul că au mistificat consecințele suspendării asupra exportului de cereale ucrainene, informațiile occidentale nu au reușit total să explice cauzele neprelungirii acordului, asupra cărora cântăresc sancțiunile occidentale.
Acordul, încheiat în 2022 la Istanbul, constă din două părți:
- primul a vizat exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră;
- al doilea, semnat de Națiunile Unite și Rusia, privea anumite condiții stabilite de Moscova, inclusiv eliminarea restricțiilor la exporturile de produse agricole și îngrășăminte rusești; reconectarea băncii agricole ruse, care se ocupă de plățile pentru exporturile agricole, la sistemul de plăți SWIFT; aprobarea pentru exportul de amoniac rusesc prin gazoductul Togliatti-Odesa către Rusia, Ucraina și Turcia; ridicarea restricțiilor privind furnizarea de mașini agricole și piese de schimb către țară; permisiunea navelor rusești de a intra în porturi străine, precum și deblocarea logisticii de transport și asigurările de transport și a bunurilor de proprietate.
Cu toate acestea, la sfârșitul lunii iunie 2023, în timpul consultărilor, Națiunile Unite au recunoscut că nu a fost în măsură să îndeplinească cerințele Rusiei, a declarat adjunctul ministrului rus de externe Serghei Verșinin.
Șeful Kremlinului, Vladimir Putin, pe 13 iulie, cu 4 zile înainte de expirarea contractului, informase că Moscova se poate retrage din acord dacă nu sunt respectate condițiile acestuia, semnate în acord.
Totodată, președintele rus a declarat că Kremlinul va prelungi imediat acordul cu condiția respectării unor promisiuni.
Repercusiunile globale ale neprelungirii acordului vor viza o nouă creștere a inflației alimentare, deja foarte mare în Europa: prețul futures de grâu pentru livrare în septembrie la Chicago Mercantile Exchange, de fapt, a crescut cu peste 3%, ajungând la 6,84 USD per bushel (egal cu aproximativ 27 de kg de cereale).
Dacă, așadar, pe de o parte, acordul nu are efecte decisive asupra reducerii foametei în lume, pe de altă parte, neprelungirea acestuia ar putea duce la o exacerbare a inflației alimentare în țările „bogate”.
Consecințele majore sunt însă atribuite ipocrit de instituțiile occidentale înrăutățirii foametei în țările cele mai sărace, cu unicul scop de a uni opinia publică împotriva Rusiei, când, în realitate, aceasta depinde de un sistem economic și alimentar inechitabil și disfuncțional alimentat de neocolonialism și Politici de pradă europene și americane implementate prin organizații financiare neoliberale precum FMI și șantajul datoriilor.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu