Călătoria președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky la Washington sancționează regruparea frontului de vest în jurul cauzei ucrainene într-unul dintre cele mai delicate momente de la începutul conflictului: tocmai când iarna își face simțită prezența, luptele sunt tot mai grele în Donbass, în special în centrul nevralgic al lui Bakhmut, și o bună parte a infrastructurii energetice ucrainene este nefuncțională din cauza bombardamentelor rusești.
Este, așadar, o fază crucială a rezistenței Kievului împotriva Moscovei care necesită un mesaj clar de unitate către „aliați”, într-un moment în care, pe de o parte, Europa începe să resimtă efectele concrete ale crizei energetice și, pe de altă parte, este necesar să se susțină și să liniștească moralul populației civile și al forțelor armate ucrainene care se pregătesc să experimenteze prima iarnă adevărată de război.
Astfel, președintele american Joe Biden, în cadrul conferinței de presă de la finalul conversației cu Zelensky, a afirmat că:
„Nu vei fi niciodată singur, vom fi alături de tine atâta timp cât va fi nevoie”, spunând, de asemenea, că nu este îngrijorat de stabilitatea Alianței:
„Nu am văzut niciodată UE și NATO atât de unite în vreo problemă și nu văd nici un semn de schimbare”.
Kievul a primit un nou sprijin militar și financiar important din partea administrației americane care, după alegerile de la jumătatea mandatului și cucerirea Camerei de către Republicani, nu a cunoscut schimbări substanțiale în linia sa de politică externă.
În același timp, președintele rus Vladimir Putin a anunțat planurile sale de a crește dimensiunea forțelor armate ruse la 1,5 milioane de soldați, în creștere față de actualul milion, și pregătirea de luptă a triadei sale nucleare, ca răspuns la ceea ce poate fi citit ca o relansare a provocării SUA-NATO la Moscova.
Prin urmare, mai rămâne un război lung înaintea căruia nu se vede un sfârșit cu relativa cursă a înarmărilor de ambele părți.
Noul pachet de asistență militară aprobat de Congresul SUA oferă 1,8 miliarde de dolari pentru asistență Ucrainei, și include rachetele mult solicitate de Kiev Patriot (MIM 104 Patriot), sistemul de rachete sol-aer pentru apărare tactică.
Deocamdată, va fi trimisă o singură baterie, deoarece va dura timp pentru a antrena forțele ucrainene în utilizarea unuia dintre cele mai sofisticate sisteme de apărare aeriană din arsenalul SUA, a spus un oficial al administrației.
Alte 374 de milioane de dolari vor fi alocate pentru asistență umanitară pentru a ajuta ucrainenii să treacă peste iarnă.
„Chiar astăzi, am aprobat asistență suplimentară de 1,8 miliarde de dolari Ucrainei”, a spus Biden într-o conferință de presă, adăugând că există patru domenii cheie de apărare pe care se concentrează Statele Unite, inclusiv apărarea aeriană, cu sistemul Patriot, fiind unul dintre cele „mai bune”.
Președintele american a mai explicat că „trimiterea lui Patriot nu este o escaladare, sunt sisteme defensive”, adăugând că președintele ucrainean „este pregătit să urmeze o pace dreaptă”.
La rândul său, Zelensky a explicat că pentru el o „pace justă” echivalează cu „o pace fără compromisuri în ceea ce privește libertatea și suveranitatea teritorială, cu despăgubiri pentru prejudiciile suferite”.
Încă o dată, așadar, pacea este prezentată ca o retragere și o capitulare necondiționată a Rusiei care, totuși, deși cu dificultăți evidente, a recuperat teritorii în Donbass, în timp ce contraofensiva ucraineană este blocată de sosirea înghețului și reorganizarea forțele moscovite.
Este deci o abordare care nu favorizează negocierile, ci continuarea luptei până la capăt.
În acest sens a intervenit și ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoly Antonov, comentând atât noul pachet de ajutoare pentru Kiev, cât și trimiterea sistemului Patriot!
Potrivit lui Antonov:
„Vizita lui Zelensky în Statele Unite a demonstrat că nici Washingtonul și nici Kievul nu sunt pregătiți pentru pace”, adăugând că „Statele Unite sunt pe deplin răspunzătoare pentru declanșarea conflictului ucrainean în 2014.
În toți acești ani, Washingtonul s-a încăpățânat să ignore sau s-a prefăcut că nu observă crimele inumane ale regimului de la Kiev împotriva populației ruse din Ucraina".
În ceea ce privește trimiterea sistemului defensiv Patriot, Antonov a evidențiat faptul că utilizarea acestui tip de arme implică în mod necesar prezența personalului militar NATO pe teren, ucrainenii nefiind capabili să o folosească, confirmând astfel implicarea deplină a SUA și a Occidentului într-un conflict în afara granițelor NATO:
„În ciuda avertismentelor noastre, sistemul de apărare aeriană Patriot va fi trimis la Kiev. Cu toate acestea, țara nu are specialiști care să știe să-l folosească.
Deci, aceștia vor fi specialiști americani? Sau cetățeni ai unei alte țări NATO? Ei nu pot să nu realizeze aici, în Occident, că armele sunt distruse sistematic de armata noastră.
Cred că toată lumea înțelege perfect ce soartă se poate confrunta cu personalul care gestionează aceste complexe de pe teritoriul Ucrainei”, a spus el.
Prin urmare, se așteaptă încă o escaladare a conflictului, care se reflectă și în decizia Moscovei de a-și consolida forțele armate!
În timpul unei întâlniri cu liderii apărării, Putin a ilustrat strategia pentru 2023 care nu prevede nici o limită de finanțare pentru toată „armata”.
„Nu există limite pentru finanțarea forțelor armate, vom oferi armatei orice va cere”, a spus șeful Kremlinului.
Totodată, în recenta călătorie a lui Putin la Minsk, în cadrul întâlnirii cu președintele Belarus, Lukașenko, s-a discutat despre crearea unui „spațiu unic de apărare”:
„Am discutat problemele legate de formarea unui spațiu de apărare unificat și garantarea statului și securității Uniunii, precum și cooperarea în cadrul organizării Tratatului de Securitate Colectivă”, a explicat președintele rus.
Prin urmare, încercările clandestine de a stabili negocieri între liderii de vârf ai SUA și Rusia s-au prăbușit, după ce șeful de stat major al SUA, Mark Milley, vorbise despre necesitatea unei negocieri, în speranța că Zelensky va profita de ocazie pentru a negocia după Abandonul rusesc al Hersonului și sosirea iernii.
Aparent însă, la Washington a predominat linia extremistă a „șoimilor” în ceea ce privește trimiterea de material de război în Ucraina și necesitatea obținerii victoriei în teren.
Totodată, Moscova continuă să reitereze că toate obiectivele „operațiunii militare speciale” „vor fi atinse”, dotându-se militar și economic în acest sens.
Se așteaptă așadar un război lung și sângeros, cu ciocniri feroce pe teren și cu consecințe economice care vor avea repercusiuni la nivel internațional, dar mai ales la nivel european.
Europa este mult mai expusă decât Statele Unite din punct de vedere al consecințelor acestui conflict.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu