După protestele masive care au avut loc în China în ultimele săptămâni, autoritățile de la Beijing au decis să elimine mai multe restricții stricte anti-Covid, implementând o schimbare substanțială de abordare în lupta împotriva virusului.
Noile linii directoare, prezentate săptămâna trecută de Comisia Națională de Sănătate (CNS), au dus, de fapt, la o relaxare generală a măsurilor anti-Covid, care au fost aplicate într-un mod foarte rigid până în prezent.
În loc să meargă la așa-numitele centre de carantină, pozitivii asimptomatici sau ușor simptomatici se pot izola acum acasă, în timp ce în general autoritățile trebuie să „asigure funcționarea normală a societății”.
În acest context intră, așadar, posibilitatea de a călători mai liber în țară, cu cetățeni care se pot muta acum dintr-o regiune în alta fără a fi supuși vreunui test anti-Covid!
Printre altele, de fapt, prevederile privind tampoanele au fost ușurate, reducând „sfera și frecvența” testelor.
Totodată, Comisia Națională de Sănătate a anunțat că nu va mai publica date privind infecțiile asimptomatice, considerând acum „imposibil” să contureze cu exactitate numărul real de infecții.
După cum a comunicat însăși Comisia, de fapt, „strategia de inspecție voluntară” este în prezent în curs de implementare și sunt mulți pacienți asimptomatici care nu mai sunt supuși testelor.
La urma urmei, cetățenii și-au exprimat în ultima vreme disponibilitatea de a reveni la normalitate prin proteste care s-au răspândit ca focul.
Deja la mijlocul lunii noiembrie, în metropola industrială Guangzhou, sute de cetățeni rupseseră blocada, impusă în cartierul orașului Haizhu, protestând împotriva restricțiilor, în timp ce în zilele următoare au avut loc ciocniri între mii de angajați ai uzinei Foxconn prin care și personalul de securitate.
Cu toate acestea, conform celor raportate de agenția de presă Reuters, protestele au explodat mai ales după un incendiu care a izbucnit joi, 24 noiembrie, într-un zgârie-nori din Urumqi, ucigând 10 persoane pentru că, potrivit multor cetățeni, măsurile stricte de control ar fi întârziat eforturile de ajutorare și ar fi descurajat rezidenții să fugă.
Sâmbăta următoare, oficialii de la Urumqi au susținut o conferință de presă pentru a nega această teză, dar evident că acest lucru nu a fost suficient pentru a-i opri pe protestatari, care în diverse orașe, inclusiv Beijing, Shanghai și Wuhan, au ieșit apoi în stradă pentru a cere demisia lui Xi Jinping și protestează împotriva politicii de sănătate.
Prin urmare, nu pare a fi o coincidență faptul că autoritățile au decis să reducă restricțiile tocmai în urma mobilizărilor, care făceau China să alunece spre un scenariu rar de proteste ample, participative și repetate.
În fața cărora guvernul a preferat, evident, să-și revizuiască notoria politică „Covid zero”, cu care de la început și-a propus să stopeze posibilele focare din răsputeri, prevăzând teste în masă și închiderea blocurilor întregi chiar și în prezența a doar câteva cazuri de coronavirus.
Deși autoritățile nu admit că noile linii directoare sunt o consecință a protestelor, nu se poate să nu observăm cum au fost demontate politicile stricte de sănătate din trecutul recent tocmai în urma demonstrațiilor.
Așa cum era de așteptat, de fapt, până în urmă cu câteva zile bolnavii și contactele lor erau nevoiți să meargă în unități speciale de carantină, în timp ce orașe întregi puteau fi blocate.
Va fi suficient să ne gândim la martie 2022, când autoritățile de la Beijing au pus în izolare 37 de milioane de oameni, sau la cea din aprilie, când altor 26 de milioane de cetățeni le-a fost impusă starea de urgență și carantina.
Iată de ce modificările efectuate reprezintă o schimbare substanțială de curs din partea autorităților, care aparent nu vor mai impune nici măcar blocaje generalizate.
„Nu va fi adoptată nici o formă de izolare temporară”, se arată în noile linii directoare, care subliniază, de asemenea, că „zonele cu risc ridicat” care pot fi blocate temporar pot fi identificate doar în „cladiri, unități, etaje și familii” individuale, în timp ce autoritățile nu le vor putea extinde în mod arbitrar în „zone rezidențiale, comunități și străzi”.
În orice caz, însă, chiar și în zonele clasificate drept „risc ridicat”, blocarea va trebui să se încheie dacă nu sunt detectate cazuri noi timp de cinci zile consecutive, toate fiind măsuri care, până acum câteva săptămâni, erau cu adevărat de neconceput.
Până la urmă, chiar și China, începe încet încet să renunțe la măsurile aberante dacă poporul a început să ia atitudine și să se revolte contra regimului totalitar de la Beijing.
Sursa: lindipendente.online
Adaugă comentariu