În mai puțin de șase luni, Neuralink va implanta unul dintre dispozitivele sale în creierul unei ființe umane.
În cadrul evenimentului „Show and Tell”, Elon Musk a împărtășit actualizări privind dezvoltarea interfeței neuronale care, introdusă în creierul persoanelor cu dizabilități și handicap, își propune să faciliteze comunicarea cu lumea exterioară conectându-le wireless la computere.
O interfață creier-calculator sau BCI pe scurt. De altfel, Neuralink promite să revoluționeze modul în care patologiile neurologice care astăzi găsesc soluții dificile sau sunt gestionate doar prin tratamente farmacologice pot fi abordate, dar și pentru a rezolva și gestiona dependențe sau tulburări de comportament.
Există cei care văd Neuralink și soluții similare ca un posibil mijloc de îmbunătățire a capacităților umane.
În timpul prezentării, Musk a explicat că, compania a transmis cea mai mare parte a documentației necesare unui traseu clinic uman către FDA (Food and Drug Administration), agenția guvernamentală care se ocupă de reglementarea produselor alimentare și farmaceutice din SUA.
Anterior, Musk stabilise începutul studiului clinic pe om pentru 2020, apoi în 2022 și acum trece la 2023. Rival său Synchron a primit undă verde pentru studiile pe oameni anul trecut.
Dispozitivele Neuralink sunt mici, cu mai multe „fire” flexibile introduse în creier pentru a citi și a stimula activitatea acestuia.
„Este ca și cum ai înlocui o bucată din craniu cu un ceas inteligent, în lipsa unei analogii mai bune”, a spus Musk.
În aproximativ 15 minute, 64 dintre aceste „sârme” pot fi implantate în creier folosind un sistem robotizat.
Ziarul L'independente scrie:
Cipul Neuralink, pe de altă parte, va fi implantat printr-o gaură de 8 mm în craniu și conectat la creier cu fire mai subțiri decât părul uman, care pot fi „injectate” cu un ac de 24 de microni pentru a detecta activitatea neuronilor.
Implantul va avea loc, sub îndrumarea unui neurochirurg, de mâna unui robot programat să minimizeze marja de risc pentru sănătate și funcția creierului.
Pentru a legitima acest tip de cercetare, scopul este de a face publicul să creadă că dispozitivele neuronale sunt folosite exclusiv pentru tratarea patologiilor neurodegenerative sau a paraliziei.
Însă și alte obiective mai insidioase au fost dezvăluite chiar de Musk în trecutul recent, start-up-ul s-a născut din dorința lui Musk de a hibridiza omul cu mașinile pentru a opri pericolul Inteligenței Artificiale, definită de antreprenorul vizionar drept „cea mai mare amenințare la adresa existenței noastre”.
Potrivit lui Musk, de-a lungul timpului roboții ar putea deveni mai inteligenți decât noi și să ajungă să ne înlocuiască: AI poate crea „un dictator nemuritor” de care „nu se poate scăpa” și care, spre deosebire de despoții umani, nu ar îmbătrâni.
Până în prezent, Neuralink și-a efectuat testele doar pe animale, începând cu porci (rebotezat cyberpork) și apoi primate. Anul trecut a fost prezentată în public o maimuță care, grație cipului implantat în creier, a putut să joace un joc video complet autonom.
Puțini cunosc însă soarta tragică a maimuțelor folosite ca și cobai de către personalul Neuralink... 15 dintre cele 23 de maimuțe implantate cu cipuri cerebrale la Universitatea din California din Davis între 2017-2020 au murit.
Comisia Medicilor pentru Medicină Responsabilă (PCRM), după examinarea înregistrărilor făcute de medicii veterinari, ar fi ajuns la concluzia că maimuțele folosite în experimentul Neuralink au fost maltratate și supuse „suferințelor extreme”.
„Aproape fiecare maimuță care avea implanturi în cap a suferit efecte destul de debilitante asupra sănătății... mutilau și ucideau animalele”, a declarat directorul de advocacy al cercetării PCRM, Jeremy Beckham, citat de New York Post.
Noutăți care ar trebui măcar să ridice o dezbatere asupra relației dintre riscuri și beneficii ale unor experimente similare, să propună limite etice cercetării în domeniul post-uman, ale căror umbre se prelungesc pentru a atinge mintea și corpul omului.
Sursa: hwupgrade.it și lindependente.online
Adaugă comentariu