Sănătate

Un nou studiu a identificat 6 moduri de a încetini declinul cognitiv

Un nou studiu a identificat 6 moduri de a încetini declinul cognitiv

Deși este un element cheie în viața de zi cu zi, memoria tinde să scadă destul de constant pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Ce se întâmplă dacă am putea încetini procesul sau chiar să-l inversăm? Potrivit unui nou studiu, realizat pe peste 29.000 de chinezi cu vârsta de peste 60 de ani, pentru a reuși trebuie să schimbați șase obiceiuri zilnice, de la mâncare la citit, care, dacă sunt făcute într-un anumit mod, reduc riscul de demență și întârzie declinul memoriei.

Mai exact, cercetarea, care a durat aproximativ zece ani (între 2009-2019) și a fost publicată pe 25 ianuarie în British Medical Journal, a demonstrat că vârstnicii care respectau o dietă echilibrată, își antrenau mintea și corpul în mod regulat, cultivau relații sociale, nu au fumat și nici nu au băut, au avut rezultate mai bune la nivel cognitiv decât alți colegi.

Concluzia la care au ajuns experții adaugă dovezi concrete la ceea ce știam sau suspectam deja: un stil de viață sănătos poate ajuta creierul să îmbătrânească mai bine.

Desigur, memoria scade în mod natural în timp în orice caz, dar cea mai importantă constatare este că unele persoane în vârstă „supuse la o deteriorare a funcției cognitive care depășește efectele normale ale îmbătrânirii” sau care, de exemplu, pot dezvolta „Alzheimer”, urmând anumite precauții,

„își pot inversa sau stabiliza starea, împiedicând-o să progreseze și să devină patologică”.

Cercetătorii au procedat în acest fel: au efectuat mai întâi câteva teste (pentru memorie și pentru gena APOE, care crește riscul de Alzheimer) pe cei 29.000 de persoane implicate.

Apoi și-au monitorizat progresul sau declinul în timp, ajungând la un ideal de „viață sănătoasă” bazat pe șase factori:

  1. Exercițiu: obțineți cel puțin 150 de minute de activitate moderată sau 75 de minute de activitate viguroasă pe săptămână,
  2. Dietă: consumați cantități zilnice adecvate din cel puțin 7 dintre aceste 12 alimente (fructe, legume, pește, carne, produse lactate, sare, ulei, ouă, cereale, leguminoase, nuci și ceai),
  3. Alcool: nu a băut niciodată sau a băut ocazional,
  4. Fumatul: nu a fumat niciodată sau este un fost fumător,
  5. Activitate cognitivă: exersați mintea de cel puțin două ori pe săptămână (prin citire, de exemplu),
  6. Contact social: luarea de angajamente cu alte persoane de cel puțin două ori pe săptămână (vizitând prietenii sau rudele, de exemplu).

Persoanele care au întâlnit cei patru până la șase factori sănătoși enumerați mai sus „au avut o rată mai lentă de scădere a memoriei în timp decât persoanele cu stiluri de viață nefavorabile, și au avut mai puține șanse să progreseze spre demență”.

Un rezultat bun au obținut și cei care au urmat două-trei puncte. Evident, cu cât se combină mai mulți factori pozitivi, cu atât sunt mai mari șansele de a păstra memoria și de a evita demența.

„Aceste rezultate oferă o perspectivă optimistă, deoarece sugerează că, deși riscul genetic nu este modificabil, o combinație de factori ai unui stil de viață mai sănătos este asociată cu o rată mai lentă a declinului memoriei. Independent deci de riscul genetic”, au comentat autorii studiului.

Sursa: lindependente.online

Comentarii

0
Tatiana stirbu
2 years ago
De acord in tot .
Like Like Citat

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).