În urma creșterii cazurilor de variola maimuței în Africa, care în ultimele zile a declarat stare de urgență pe continent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat stare de urgență internațională (PHEIC).
Acest lucru a fost anunțat de directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus.
Acesta este al doilea anunț similar în doi ani: deja în iulie 2022, în ciuda opiniei contrare a experților OMS, Ghebreyesus declarase de fapt starea de urgență internațională.
OMS a invitat producătorii de vaccinuri împotriva acestui virus să trimită dosare pentru o evaluare de urgență, un pas fundamental către posibila deschidere a unui proces de accelerare a revizuirii și aprobării produselor medicale pentru a face față epidemiei.
În realitate, până acum cazurile înregistrate de la începutul anului sunt în jur de 14 mii în total (dintre care marea majoritate în Congo), cu decese a puțin peste 500 de persoane, datorită unei rate de mortalitate care, potrivit unor savanți, este în jur de 3-4%.
În ciuda amplorii relativ mici a infecției de până acum, companiile și organizațiile internaționale s-au mobilizat deja pentru producerea și distribuția de vaccinuri, care ar putea include câteva milioane de doze până în 2025.
„Astăzi, comisia de urgență s-a reunit și a informat că situația constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional. Am acceptat acest sfat”, a declarat directorul OMS Ghebreyesus, subliniind că „un răspuns internațional coordonat” este „esențial pentru a opri aceste epidemii și a salva vieți umane”.
Între timp, Autoritatea de Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență a Comisiei Europene (Hera) a anunțat că va achiziționa și va dona 175.420 de doze de vaccin MVA-BN continentului african.
Până în prezent, este singurul preparat împotriva variolei aprobat de FDA și EMA, considerat sigur chiar și pentru persoanele cu sisteme imunitare compromise și pentru persoanele cu afecțiuni speciale de sănătate, cum ar fi HIV, deoarece utilizează o formă modificată a virusului pe care nu o multiplică în corpul uman.
Vaccinul este produs de compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic, care a anunțat că va dona alte 40 de mii de doze către Hera. Vaccinurile vor fi distribuite de Africa CDC pe baza nevoilor regionale.
În acest context însă, OMS a decis să îndemne companiile producătoare să solicite includerea vaccinurilor anti-Mpox în lista medicamentelor de urgență (Emergency Use Listing).
Prin urmare, companiile au fost invitate să furnizeze toate informațiile și datele necesare (studii clinice, date de siguranță și eficacitate, detalii de producție), astfel încât aceste vaccinuri să poată fi examinate rapid și, dacă sunt aprobate, distribuite rapid.
O metodă care, pentru a permite accesul mai rapid la soluțiile terapeutice, ar produce evident o „eficientizare” a proceselor birocratice, cu potențiale efecte asupra amplorii controalelor.
Deja anul trecut, echipa de cercetători de la compania farmaceutică Moderna a anunțat că a formulat un nou vaccin împotriva variolei maimuței - care s-a dovedit capabil să protejeze șoarecii de virusul Mpox - prin utilizarea tehnologiei ARNm, născută cu vaccinuri anti-Covid.
Între timp, Tim Nguyen, șeful Unității de Pregătire pentru Evenimente cu Impact Mare a OMS, a declarat că aproximativ 500 de mii de doze de vaccin MVA-BN sunt deja disponibile de la producători și alte 2,4 milioane ar putea fi produse până la sfârșitul anului, în timp ce în 2025 am putea ajunge la o producție de 10 milioane de doze.
În ceea ce privește vaccinul LC16m8, produs în Japonia, dar necomercializat în prezent, dozele au fost trimise direct în țările care aveau cea mai mare nevoie de ele direct de la guvernul de la Tokyo.
OMS a spus că lucrează pentru a facilita donarea rezervelor acelui vaccin.
Variola maimuță a fost observată pentru prima dată în anul 1958. Potrivit Istituto Superiore di Sanità din Italia, este „o infecție cauzată de un virus din aceeași familie cu variola, dar care diferă în mare măsură de variola însăși datorită difuzivității și severității sale mai mici”, care la om se prezintă cu „febră, dureri musculare, cefalee, ganglioni limfatici umflați, oboseală și manifestări ale pielii precum vezicule, pustule, cruste mici”.
Pentru Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), virusul se transmite prin contactul cu un animal infectat sau, de la om la om, prin „picături respiratorii mari” (contact prelungit față în față) și schimb de fluide corporale.
Deja la 23 iulie 2022, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus - spre deosebire de propriul comitet de experți al Organizației, care respinseseră cu majoritate declarația de urgență - declarase că epidemia de variola a maimuței reprezintă „o urgență globală de sănătate”.
În același timp, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat autorităților europene - care acceptaseră imediat invitația - să actualizeze eticheta vaccinului Imvanex (deja aprobat împotriva variolei în 2013), extinzându-i destinația și la prevenirea variolei maimuțelor.
În prezent, spune OMS, epidemia din Republica Democrată Congo este cauzată de o variantă (numită clada 1b) mai letală decât cele anterioare, a cărei prezență a fost semnalată în alte state africane.
Se pare că se dorește reînceperea terorii cu blocaje și injectare la comandă a populației globale.
Adaugă comentariu