Sport

Noile frontiere ale controlului digital sunt expuse la campionatul mondial de fotbal din Qatar

Noile frontiere ale controlului digital sunt expuse la campionatul mondial de fotbal din Qatar

În ochii națiunii gazdă, evenimentele sportive internaționale majore acționează adesea ca un lubrifiant birocratic pentru a justifica investiții noi și impresionante.

Nu este așadar neobișnuit ca, cu această ocazie, zone urbane întregi să fie complet reconstruite sau ca sistemele de transport să fie revoluționate pentru a simplifica transferurile maselor umane de vizitatori.

Cupa Mondială FIFA 2022 nu face excepție, iar Qatarul profită de ocazie pentru a finanța unele actualizări strategice, unele dintre acestea având ca scop îmbunătățirea sistemelor de supraveghere, apărare și securitate cibernetică ale națiunii.

Securitatea cibernetică în primul rând

Printre prioritățile de urgență se numără nevoia de a tampona toate posibilele atacuri ale hackerilor care aproape sigur vor lovi statul mic și ostil, Qatar.

De fapt, Doha nu se laudă cu sprijinul necondiționat al puterilor vecine, din 2017 până în 2021 monarhiile din Golf au rupt chiar relațiile cu națiunea, așa că este rezonabil să credem că puterile antagoniste ar putea decide să intervină pentru a o deteriora, direct sau indirect.

Într-un efort de a preveni infractorii să provoace daune deosebit de dezastruoase, guvernul local a promis mai mult de un miliard de dolari pentru a-și spori securitatea digitală, o mișcare care, potrivit Tasmu Digital Valley, face din Qatar națiunea din Orientul Mijlociu cu cea mai rapidă creștere în sectorul securității cibernetice.

Pentru a fi în siguranță, Doha și-a intensificat, așadar, forțele de securitate informatică, profitând de sfaturile unor tehnicieni din Maroc, dar și bazându-se pe Proiectul Interpol Stadia, proiect care a fost creat datorită banilor din Qatar încă din anul 2012 pentru a proteja campionatele de fotbal din 2022.

Acest lucru nu este surprinzător, Qatar este printre națiunile din Golf care se angajează cel mai mult să se arate public ca un loc primitor și disponibil, unde totul funcționează și unde cei mai bogați turiști își pot trăi fanteziile fără teama de represalii și inconveniente.

Chiar și o ușoară posibilă încălcare cibernetică expusă la nivel mondial ar submina eforturile de politică externă de decenii asupra cărora națiunea se concentrează și astăzi.

Un ochi digital monitorizează situația

ochi

Prin urmare, națiunea s-a asigurat că monitorizează fiecare graniță și fiecare stadion pentru a împiedica accesul la eveniment tuturor acelor subiecte care ar putea fi considerate problematice.

Așa cum se întâmplă adesea în aceste contexte, nu vorbim doar de teroriști, ci și de diverși ultrași, care se află pe o listă neagră comună care îi împiedică să cumpere bilete la meciuri.

Un fenomen mai atipic s-a înregistrat mai degrabă în cel al Regatului Unit, națiune care a decis să confiște preventiv pașapoartele a 1.300 dintre cei mai nestăpâniți fani ai săi.

În orice caz, cele opt stadioane care au găzduit meciurile de fotbal au fost supuse supravegherii generale a peste 15.000 de camere de foarte înaltă definiție, care sunt practic capabile să surprindă o imagine clară a tuturor oaspeților așezați în tribune.

Nu numai că, instrumentele sunt alimentate și de algoritmi de recunoaștere facială, o tehnologie care se integrează perfect cu cardul Hayya dezvoltat de Ministerul de Interne, adică cu un certificat digital obligatoriu care se obține prin înregistrarea pașaportului cuiva într-o bază de date care va fi păstrat timp de „cel puțin trei luni”.

Supravegherea biometrică se va extinde, prin urmare, și la drumurile publice, un adevărat sistem de control masiv care, datorită dimensiunii și amplorii sale, a trebuit să se bazeze pe mai mulți contractori, inclusiv pe NEC, o companie care și-a furnizat deja serviciile Coppa del Mondo 2014 și la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

Unele surse sugerează că NtechLab rus, furnizor de algoritmi de recunoaștere facială pentru Cupa Mondială din 2018, a deschis un canal de negociere pentru a participa la proiect.

Indiscreția, însă, nu a fost niciodată confirmată oficial, iar părțile implicate au refuzat să clarifice chestiunea, cu atât mai mult acum că situația geopolitică face ca tot ce trece sub pălăria Moscovei să pară suspect.

Sursele Biometric Update susțin că întreaga fabrică va fi menținută în funcțiune de aceleași infrastructuri de rețea puse în aplicare de Huawei pentru a optimiza conexiunile 5G pentru a garanta experiențe digitale mai bune pentru vizitatorii care sosesc, dar și în acest caz protagoniștii zvonurilor au refuzat să comenteze.

Deși recunoașterea facială este un instrument de securitate integrat în toate evenimentele sportive majore de ani de zile, este clar că instrumentele utilizate și legăturile politice dezvoltate în această perioadă sunt aici pentru a rămâne.

În acest sens, Huawei a lansat deja multiple programe universitare în Qatar pentru a se asigura că informaticienii viitorului creează legături directe cu realitatea corporativă în cauză, care la rândul lor va cimenta interesele comune ale celor două națiuni.

Zborul dronelor

drone 2

În ceea ce privește securitatea militară, Doha s-a asigurat că va pune în funcțiune fiecare tip de dronă disponibilă în prezent agențiilor de aplicare a legii.

Vorbim mai ales despre DroneHunters furnizați de Fortem Technologies, instrumente capabile să lanseze plase și parașute cu care să împiedice avioanele pilotate de la distanță (UAV) controlate de persoane necunoscute.

În perioada premergătoare Cupei Mondiale, Qatar a pus, de asemenea, bazele unui parteneriat de durată cu Ankara.

Guvernul turc s-a angajat să furnizeze personal națiunii prietene, căreia îi vânduse deja drone Bayraktar TB2, același model folosit în Ucraina împotriva trupelor rusești.

Potrivit informatorilor The Arab Weekly, relațiile diplomatice reluate cu Turcia ar trebui, prin urmare, să se consolideze și mai mult datorită cofinanțării proiectului Akıncı Tiha, o schemă de cercetare care ar trebui să ducă la crearea unui „tanc zburător” capabil să transporte arme de natură diferită.

Monarhia ar fi fost fericită să pună mâna și pe americanii Reapers, cu toate acestea, SUA conduse de Joe Biden s-au dovedit întotdeauna reticente în a ceda arme similare țărilor din Orientul Mijlociu și din Asia de Sud-Est, așa că totul pentru a înțelege că în acel moment, negocierile au stagnat fără prea multe evoluții.

Un astfel de neajuns este parțial compensat de prezența europeană, cu incubatorul de tehnologii militare din Qatar Barzan Holdings care s-a trezit să își unească forțele cu germanul Rheinmetall pentru a crea o serie de UAV-uri într-un program pe care unele surse îl identifică cu denumirea de „Proiect Hale”.

Pe partea italiană, Roma a pus la dispoziția Qatarului sistemul antidrone ACUS, un actuator electromagnetic fix și actuatoare portabile de bruiaj de la compania CPM Elettronica s.r.l., dispozitive prin care este posibilă perturbarea zborului instrumentelor electronice datorită utilizării impulsurilor care interferează cu funcționalitatea lor.

În spatele evenimentului sportiv, așadar, apar legături politice strânse și interese financiare internaționale care nu au nici o problemă să exploateze entuziasmul contextului pentru a-și urmări obiectivele de creștere.

Pentru a spune adevărul, trebuie să recunoaștem că aceasta este în orice caz o panoramă care apare din păcate de fiecare dată când un eveniment public de amploare necesită impunerea draconiană a instrumentelor de securitate.

Sursa: lindependente.online  

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).