Știri Externe

Africa de Sud a raportat Israelul la Curtea Internațională de Justiție

Africa de Sud a raportat Israelul la Curtea Internațională de Justiție

Africa de Sud a făcut apel la Tribunalul de la Haga, denunțând acțiunile Israelului împotriva poporului palestinian din Gaza sub acuzația de comitere a genocidului în conformitate cu Convenția Națiunilor Unite pentru Prevenirea și Pedepsirea Crimei de Genocid.

Vestea a fost anunțată de Curtea Internațională de Justiție (CIJ), care într-un comunicat de presă a explicat motivele plângerii Africii de Sud și a explicat că țara africană a completat și o cerere de măsuri provizorii de protecție, solicitată din cauza urgenței evidente a materiei. 

Nu este prima dată când Africa de Sud și aliații săi BRICS se pronunță împotriva operațiunilor desfășurate de la Tel Aviv, atât de mult încât tocmai în luna noiembrie Parlamentul Africii de Sud a votat o moțiune de închidere a ambasadei Israelului la Pretoria. 

Israelul a răspuns rapid acuzațiilor, respingându-le aspru; la urma urmei, deși prevederile CIG rareori duc la măsuri concrete, cuvintele sale pot avea o rezonanță considerabilă din punct de vedere public și media.

Procedurile introduse împotriva Israelului au fost lansate în temeiul articolului IX din Convenția de genocid și al articolului 36 primul paragraf din Statutul Curții, care reglementează litigiile dintre țările semnatare și cererile de intervenție ale Curții. 

Mai exact, Africa de Sud acuză Israelul că a încălcat articolul 3 din Convenție și, în special, că „nu a prevenit genocidul”, pe care l-a efectuat „cu intenția specifică de a distruge palestinienii din Gaza”, deoarece aceștia făceau parte dintr-un grup etnic specific. 

Potrivit Africii de Sud, Israelul a incitat public la genocid și, în plus, „a întreprins, întreprinde și va continua să întreprindă acte de genocid împotriva poporului palestinian din Gaza”, toate crimele pedepsite conform articolului 3.

Moțiunea din Africa de Sud, pe lângă acuzația Tel Aviv-ului de comitere a unor acte de genocid, înaintează Curții de la Haga cererea de aplicare a măsurilor provizorii, formulată în temeiul articolului 41 din Statutul Curții și al articolelor 73, 74 și 75 din Regulamentul de procedură al Curții, care definesc măsurile predictive și le conferă statut de „prioritate față de toate celelalte cauze”.

Tribunalul de la Haga este acum chemat să stabilească o dată pentru audiere și să își exprime rapid opinia asupra acestei chestiuni. 

Cu toate acestea, posibila ratificare a acuzațiilor Africii de Sud este puțin probabil să conducă la consecințe efective și directe asupra acțiunilor Israelului. 

CIG nu este și nu este disponibilă pentru a muta un organ executiv care să poată opera concret pe ceea ce decide. 

O vedem și am văzut-o continuu; gândiți-vă doar la ordinul de măsuri preventive lansat de aceeași Curte la 16 martie anul trecut împotriva Rusiei, care a făcut totul, în afară de a întrerupe conflictul. 

În ciuda acestui fapt, vocea Curții de Justiție poate pune presiune asupra comunității internaționale și poate împinge țările ONU să aplice măsuri mai concrete decât cele avansate până acum. 

De fapt, impactul mass-media și public pe care îl au deciziile Tribunalului de la Haga atunci când vine vorba de chestiuni umanitare nu trebuie subestimat, iar stadiul Gaza, primul adevărat război social media, poate acționa ca un alt test de turnesol pentru a testa coeziunea blocului ONU și capacitatea de reacție a țărilor occidentale în fața unei ascensiuni tot mai emergente a BRICS, care au condamnat deja acțiunile Israelului.

Dacă nu s-ar primi niciun răspuns în cazul în care măsura ar fi aprobată, nu numai țările care au fost întotdeauna de partea deciziilor Națiunilor Unite și- ar pierde credibilitatea, ci și CIG în sine, care ar fi retrogradată definitiv la un simplu instrument de discuție diplomatică fără nicio putere reală și, mai presus de toate, fără nicio influență reală asupra a ceea ce ar trebui să fie cel mai restrâns domeniu al său de interes. 

Plângerea Africii de Sud s-ar putea dovedi a fi mult mai importantă decât pare pe scena internațională, deoarece pune întreaga comunitate occidentală în prim-plan, forțând-o să ofere un răspuns la deciziile CIG, lucru deja făcut de rivalii săi. 

Poate și din acest motiv, purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe Lior Haiat a luat deja măsuri împotriva acuzațiilor Africii de Sud printr-o declarație în care a definit plângerea drept o „defăimare dezgustătoare”, lipsită atât din punct de vedere legal, cât și din punct de vedere moral, cel faptic. 

În plus, Haiat a acuzat Africa de Sud că este în concordanță cu Hamas și a reiterat că intențiile Israelului nu sunt de a implica cetățenii palestinieni, ci de a eradica amenințarea teroristă.

Între timp, Tel Aviv nu a încetat să-și desfășoare campania în Palestina, chiar lărgind conflictul și implicând, contrar celor spuse de Haiat, și civilii. 

Bombardamentele din partea de sud a fâșiei Gaza s-au intensificat, în special în zonele Khan Younis și Rafah, unde au fost lovite zone rezidențiale și infrastructura, provocând, potrivit ONU, 187 de victime și 312 răniți în după-amiaza zilei de 28 și 29 decembrie. 

Conform acestor date, numărul total al victimelor la ora 7.00 ieri este de cel puțin 21.507 palestinieni, dintre care 70% sunt femei și copii, în timp ce numărul răniților se ridică la cel puțin 55.915; numărul celor dispăruți și îngropați în dărâmături este însă necunoscut. 

Între timp, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffith, continuă și el să denunțe acțiunile întreprinse de Israel, dar Tel Aviv continuă să meargă înainte și, într-adevăr, nu are absolut nicio intenție să se oprească.

Sursa: https://www.lindipendente.online/2023/12/30/il-sudafrica-ha-denunciato-israele-alla-corte-internazionale-di-giustizia/

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).