În timp ce sondajele arată că Trump crește constant, cordonul sanitar din jurul președintelui pierde piese.
Degradarea lui Fitch este o palmă, dar relațiile cu Pentagonul și serviciile de informații s-au răcit de ceva timp. Și Obama este reticent să-și pună fața înapoi pentru el.
Realegerea lui Joe Biden nu este în nici un caz un dat. Pentru președintele american, principalul obstacol nu este atât Donald Trump, ci mai degrabă o opoziție din ce în ce mai mare din partea birocrației de stat de la vârf și a unor sectoare economice relevante.
În primul rând, actuala administrație americană a fost afectată de scurgeri jenante de informații!
În mai 2022, Biden a avut un apel telefonic foarte tensionat cu șeful Pentagonului Lloyd Austin, directorul CIA William Burns și directorul Serviciului de Informații Naționale Avril Haines, plângându-se că s-au scurs în presă rapoarte că serviciile americane au împărtășit informații cu ucrainenii pentru a-i ajuta să omoare generali ruși și să scufunde crucișătorul Movska.
În aprilie anul trecut, a venit rândul scurgerii Pentagonului, care au stânjenit Casa Albă, creând și fricțiuni în relațiile sale cu Ucraina, Israel și Coreea de Sud.
Fără a neglija apoi obiectele zburătoare neidentificate doborâte de forțele aeriene americane în luna februarie pe cerul din Alaska, Yukon și Michigan!
Opacitatea acelor operațiuni a discreditat și mai mult administrația Biden, care a primit critici nu numai de la republicani, ci și de la parlamentari.
Discreditare accentuată de faptul că, pe 12 februarie, Northcom a susținut că nu a exclus ca obiectele doborâte să fie de origine extraterestră! O absurditate pe care, 24 de ore mai târziu, Casa Albă a fost nevoită să o infirme.
Este o serie de circumstanțe care cu greu pot fi întâmplătoare. Este foarte posibil ca părți ale Departamentului Apărării și ale serviciilor să încerce să arunce un baston între roțile lui Biden.
Pe de altă parte, de la criza afgană actualul președinte a avut relații dificile cu acele lumi. Între august și septembrie 2021, au apărut tensiuni între Departamentul de Stat și Pentagon cu privire la căderea Kabulului, precum și fricțiuni între informațiile americane și Casa Albă însăși.
Și nu s-a terminat aici. Semnele de opoziție față de Biden par să vină și din lumea economică și financiară.
Recenta retrogradare a datoriei americane de către Fitch a stârnit iritația președintelui, care nu a găsit nimic mai bun de făcut decât să-i învinovățească pe republicani.
Pe de altă parte, pentru el, care și-a anunțat candidatura oficial în aprilie, judecata agenției de rating Flich reprezintă o lovitură foarte grea.
Ca să nu mai vorbim că până și Silicon Valley începe să coboare de pe nava care se scufundă.
Meta (Facebook) a fost întotdeauna aproape de actuala administrație americană: s-a lăudat cu legături istorice cu Kamala Harris și a limitat diseminarea celebrului scoop New York Post care, în octombrie 2020, risca să-i bage în necaz pe ambii Biden, tatăl și fiul lui Hunter.
Dar acum vântul se schimbă. În iulie, la ordinul Camerei, Mark Zuckerberg a transmis Congresului o serie de documente interne, care dovedesc presiunea exercitată de Casa Albă condusă de Biden pentru a se asigura că rețeaua de socializare a cenzurat opiniile considerate incomode.
Dar mai sunt și altele. Acordul de recunoaștere (foarte ușor) la care Hunter Biden ajunsese cu parchetul din Delaware s-a prăbușit, în timp ce doi informatori de la US Revenue Agency au denunțat imixtiunea Departamentului de Justiție în ancheta penală asupra fiului președintelui.
De asemenea, a reieșit că Hunter este încă investigat pentru potențiale încălcări ale legii care impune lobbyiștilor care acționează în numele entităților străine să se înregistreze.
De asemenea, este semnificativ faptul că, săptămâna trecută, partenerul de multă vreme al lui Hunter, Devon Archer, a fost de acord să depună mărturie la Cameră, făcând dezvăluiri foarte incomode atât pentru Hunter însuși, cât și pentru tatăl său.
Pe scurt, se pare că ecranul de protecție, din care fiul lui Biden s-a bucurat până acum, se va rupe.
DAR DE CE TOATE ACESTEA?
Președintele este în vârstă, nepopular și conduce un partid divizat. Nu numai că un sondaj recent din New York Times îi dă egalitate cu Trump la 43% într-un posibil nou duel electoral în 2024, dar trebuie să se ferească și de un rival intern, Robert Kennedy jr, care, candidat la alegerile primare din partea democraților, navighează în jurul valorii de cei 15% din voturi.
Însuși Barack Obama, care a fost marele sponsor al fostului său adjunct în 2020, arată mult mai rece astăzi.
The Washington Post a raportat că cei doi au avut un prânz privat la sfârșitul lunii iunie.
Cu această ocazie, Obama „a promis că va face tot posibilul pentru a ajuta președintele să fie reales”, dar, în același timp, „și-a exprimat îngrijorarea cu privire la punctele forte politice ale lui Donald Trump”.
Obama și-a evidențiat, de asemenea, îngrijorarea că Trump ar putea fi un candidat mai formidabil decât își dau seama mulți ”democrați”.
Dacă adăugăm la toate acestea faptul că începând din ianuarie este ciudat de tăcut, nu este absurd să presupunem că, în timpul acelui prânz, Obama aproape că a vrut să-l împingă pe Biden să se dea deoparte, făcând oficial sprijinul, dar subliniind dificultățile de pe drumul către realegerea sa.
Pe de altă parte, în 2020, Obama și-a susținut de facto fostul adjunct nu pentru că l-ar fi apreciat (Politico a dezvăluit că nu s-a gândit prea mult la el), ci pentru că Biden era singura figură, în virtutea puterii sale limitate și carisma lui rară, care în acel moment ar fi putut ține temporar împreună toate curentele Partidului Democrat.
Cu toate acestea, situația devine acum dificilă. Iar chiriașul actual al Casei Albe riscă să se găsească din ce în ce mai singur.
Sursa: laverita.info
Adaugă comentariu