Știri Externe

BOOM: Europa intră într-un război defensiv împotriva Yemenului!

BOOM: Europa intră într-un război defensiv împotriva Yemenului!

Consiliul Afaceri Externe al UE a convenit luni 22 ianuarie, în principiu, asupra unei misiuni europene în Marea Roșie pentru a apăra navele comerciale europene supuse atacurilor huthiților yemeniți, care din 14 noiembrie vizează toate navele israeliene și legate de Israel în solidaritate cu Palestina și în răspuns la masacrul populației palestiniene de către forțele armate israeliene. 

Italia, alături de Franța și Germania, se numără printre principalii promotori ai noii misiuni navale care se va numi Aspides!

Cele trei state, într-un document pe care l-au prezentat Consiliului Afaceri Externe, scriu că:

„având în vedere gravitatea situației actuale și intereselor noastre geostrategice, este important ca UE să-și demonstreze dorința și capacitățile de a acționa ca actor global de securitate, inclusiv în sectorul maritim. 

Misiunea va fi conformă cu Convenția ONU privind drepturile mării și va fi defensivă”. 

La rândul său, ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a spus că acesta este „un pas considerabil către o adevărată apărare europeană”, precizând că „este o intervenție militară pentru apărarea navelor comerciale italiene, există o prăbușire în traficul comercial, suntem o țară exportatoare și avem datoria să ne apărăm navele”. 

Misiunea ar trebui aprobată definitiv la reuniunea miniștrilor de externe din 19 februarie:

„am convenit în principiu cu privire la lansarea misiunii UE în Marea Roșie, acum trebuie să lucrăm pentru unanimitate pentru data când vom face asta”, a spus Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell. 

Chiar și detaliile privind contribuția militară a țărilor individuale nu au fost încă definite: potrivit zvonurilor, o navă a marinei italiene ar putea participa la misiunea UE.

Consecințele economice ale acțiunilor forțelor armate yemenite în Marea Roșie, și în special în strâmtoarea strategică Bab al-Mandab, care acționează ca o poartă de intrare către Canalul Suez, sunt deja tangibile și pun în pericol stabilitatea economică a țărilor europene și, în general, a celor occidentale!

Conform Unimpresa, acțiunile forțelor armate yemenite au făcut ca traficul maritim să se prăbușească cu 90%, în timp ce ieri Coldiretti a făcut cunoscut că 5,5 miliarde din exporturile italiene de produse agroalimentare către Asia sunt la risc. 

Chiar și sectorul chimic german, cel mai mare din Europa, începe să sufere din cauza întârzierii transporturilor peste Marea Roșie: este al treilea sector ca mărime din țară după mașini și inginerie, cu o cifră de afaceri anuală de aproximativ 260 de miliarde de euro (282 de miliarde de dolari), care se bazează pe Asia pentru aproximativ o treime din importurile sale din afara Europei. 

Toate acestea au loc într-un moment în care industria și economia germană sunt deja sub presiune din cauza întreruperii furnizării de gaze rusești, care a contribuit la recesiunea economică a Berlinului. 

Din acest motiv, Germania, Italia și Franța au fost primele națiuni care au promovat misiunea care, conform informațiilor inițiale, ar putea include supravegherea unei întinderi mari de mare care merge de la Marea Roșie, trece prin Golful Aden și ajunge în strâmtoarea Ormuz. 

Surse europene și însuși Tajani au subliniat că, spre deosebire de operațiunea Prosperity Guardian lansată de Statele Unite și Regatul Unit împotriva Yemenului, va fi o misiune defensivă, dar, a explicat Tajani: "va fi o apărare armată". 

Deși nu participă direct, UE va avea o anumită formă de coordonare cu operațiunea anglo-americană Prosperity Guardian.

Tensiunile din Marea Roșie fac parte dintr-un conflict mai larg, care pune în față Israelul și diverse țări occidentale, pe de o parte, și țările din „Semiluna șiită” și, în general, cele din sudul lumii, pe de altă parte, și care vede și distanța în creștere dintre așa-numitul Sud Global și Vestul condus de anglo-americani. 

Prin urmare, nu este o coincidență că accesul la Marea Roșie este garantat altor țări, inclusiv Rusia și China. 

Mai mult, acțiunile ostile ale luptătorilor yemeniți reprezintă nu doar o amenințare economică, ci și o slăbire a hegemoniei strategice a SUA în Asia de Vest. 

Deturnarea navelor legate de Israel și de aliații săi subminează, de fapt, un element cheie al Strategiei de securitate națională 2022 a Casei Albe, conform căruia SUA nu vor permite niciunei națiuni „să pună în pericol libertatea de navigație prin căile navigabile din Orientul Mijlociu inclusiv Strâmtoarea Hormuz și Marea Roșie”. 

Guvernul yemenit contestă, așadar, hegemonia SUA pe una dintre cele mai importante rute maritime comerciale din lume, considerând că SUA sunt cei mai apropiați aliați ai Israelului. 

În acest context, Italia și statele europene, având în vedere lipsa unei poziții geopolitice independente, s-au plasat ferm alături de axa anglo-americană cu o misiune aparent „defensivă” care, după toate probabilitățile, nu va mai face nimic altceva decât să agraveze tensiunile și ciocnirile în regiune, dăunând și mai mult comerțului global cu repercusiuni grave asupra economiei europene deja fragile.

Sursa: https://www.lindipendente.online/2024/01/23/leuropa-va-in-guerra-contro-lo-yemen-primo-si-dai-ministri-ue-con-litalia-capofila/

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).