Janez Lenarcic, comisarul european pentru managementul crizelor, a anunțat ieri pe Twitter că aproape 1.200 de personal de urgență sunt trimiși în Turcia, într-un efort coordonat al Uniunii Europene și al țărilor partenere.
Raportările Aljazeera, Reuters și Associated Press arată că eforturile de a trimite echipe de salvare, personal medical și alt personal de urgență din țări non-UE au depășit chiar acest efort, însumând aproximativ 1.400 de persoane miercuri dimineață devreme.
După ce luni și marți o serie de cutremure devastatoare au zguduit centrul și estul Turciei, precum și regiunea de graniță turco-siriană, provocând prăbușiri de clădiri care au produs multe victime, ambele țări au nevoie urgentă de ajutor internațional imediat.
În timp ce rapoartele de știri indică faptul că peste 40 de țări și teritorii au trimis sau se pregăteau să trimită echipe în Turcia, tocmai se știa același lucru despre trei țări și teritorii referitoare la Siria:
- Rusia,
- Algeria și
- Palestina.
Personal suplimentar ar putea fi trimis în țara devastată de război prin UE și ONU, potrivit rapoartelor.
În timp ce majoritatea distrugerilor și a victimelor cutremurelor se află în Turcia, situația umanitară din Siria era deja tensionată înainte de dezastru, diminuând capacitatea țării de a face față în mod eficient consecințelor cutremurului.
Multe dintre echipele guvernamentale și private care asistă Turcia aduc cu ei canini de căutare și salvare instruiți pentru astfel de dezastre.
Potrivit rapoartelor, serviciul de salvare elvețian Redog a trimis până la 14 câini, cu alte echipe de animale venind din Croația, Polonia, Republica Cehă, Germania, Grecia, India, Regatul Unit, China, Taiwan, Coreea de Sud și Marea Britanie.
De asemenea, multe țări au trimis sau au promis donații de echipamente medicale, materiale de urgență sau ajutor financiar.
România a fost printre primele țări care a trimis ajutoare în Turcia, iar astăzi șeful DSU a declarat:
„Trimitem astăzi din partea Uniunii Europene, din partea Comisiei Europene, o parte din stocul RescEU, care este pe teritoriul României.
Va pleca către Turcia în seara asta, cu două trenuri, unul care pleacă acum, iar unul în cursul dimineții după ce este încărcat.
Primul tren va pleca în câteva minute către sediul central al colegilor din Turcia, iar ei le vor distribui către zonele afectate.
Echipele de căutare-salvare continuă să activeze acolo, ne-au cerut să rămânem în continuare.
Este nevoie în Siria și în Turcia de cazare, sprijin din toate punctele de vedere”.
România a trimis ajutoare umanitare și în Siria, care printr-un comunicat al executivului a precizat:
"Dată fiind situația generată de cutremurul produs în data de 6 februarie 2023, în Siria, respectiv, solicitarea Republicii Arabe Siriene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă, pentru acordarea de asistență internațională, în urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, astăzi, 9.02.2023, premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, hotărârea nou adoptată urmărind de o manieră prioritară sprijinirea Republicii Arabe Siriene, prin bunuri materiale ce constau în mai multe tipuri de produse de cazarmament, îmbrăcăminte dar și produse alimentare, conserve.
Acestea vor puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.
Detaliile privind efectuarea transportului materialelor se stabilesc între Departamentul pentru Situații de Urgență și Comisia Europeană iar transportul se realizează pe cale aeriană cu sprijinul logistic al Ministerului Apărării Naționale sau din alte surse, în funcție de necesități".
Sursa: Statista
Adaugă comentariu