Pentru noua ediție a Word Economic Forum apare analiza nesustenabilității ecologice aferente anului 2022, când puternicii pământului ajung la Davos la bordul avioanelor private pentru a vorbi, printre altele, despre o urgență climatică.
Cercetarea, realizată de consultanța olandeză de mediu CE Delft, comandată de Greenpeace International, a relevat că numărul zborurilor cu avioane private, către și dinspre aeroporturile din jurul Davos, în timpul ediției trecute a Forumului s-a dublat (1040 de zboruri între 21 și 27 mai 2022), generând emisii de CO₂ de patru ori mai mari decât cele care, în medie, sunt atribuite acestui tip de aeronave în restul anului.
În doar o săptămână, avioanele private în cauză au produs CO₂ egal cu emisiile medii a 350.000 de mașini în aceeași perioadă de timp. Și printre țările cu cel mai mare număr de zboruri se numără Germania, Franța și Italia.
„Cei mai bogați și mai puternici oameni de pe planetă se întâlnesc la Davos pentru a discuta probleme cruciale, cum ar fi criza climatică și inegalitățile în spatele ușilor închise, dar merg acolo folosind cea mai nedreaptă și mai poluantă formă de transport: avioanele private”, a spus Federico Spadini de la Greenpeace Italia, subliniind ipocrizia din spatele WEF.
Conform celor raportate de cercetare, din 1040 de avioane private, 53% au parcurs distanțe mai mici de 750 km, în timp ce 38% au parcurs mai puțin de 500 km, traseu parcurs ușor cu trenul sau mașina.
De fapt, cel mai scurt zbor înregistrat a fost de doar 21 km. În ceea ce privește Italia, au existat în total 116 zboruri către și dinspre aeroporturile italiene, dintre care 43 sub 250 km.
„Într-un moment în care guvernele cer gospodăriilor să economisească energie și să facă sacrificii, interzicerea avioanelor private ar fi un semnal important de angajament pentru o tranziție energetică reală care pune capăt erei combustibililor fosili.
Circa 80% din populația lumii nu a luat niciodată un avion, dar încă suferă consecințele emisiilor care modifică clima.
Dacă Forumul de la Davos dorește cu adevărat să demonstreze angajamentul față de atingerea obiectivelor Acordului de la Paris, ar trebui, odată pentru totdeauna, să pună capăt ipocriziei și risipei inacceptabile de energie a zborurilor private.
Din acest motiv, a conchis Greenpeace, cerem guvernului italian să interzică avioanele private și zborurile inutile pe distanțe scurte, pentru a putea garanta un viitor verde, just și sigur pentru toți”.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu