Știri Externe

Davos: Zelensky merge la Davos și contractează viitorul Ucrainei la fondul "Blackrock"

Davos: Zelensky merge la Davos și contractează viitorul Ucrainei la fondul "Blackrock"

Președintele ucrainean Volodomyr Zelensky a anunțat că va participa la următoarea întâlnire a Forumului Economic Mondial (WEF) care va avea loc ca de obicei luna viitoare, între 16 și 20 ianuarie, la Davos, în Alpii elvețieni, unde președintele va vorbi într-un panel intitulat:

„Restabilirea securității și a păcii”, pe 18 ianuarie, împreună cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Potrivit unor surse, Zelensky ar urma să participe și la forumul de la Davos pentru a semna noi acorduri pentru reconstrucția postbelică cu Blackrock, cea mai mare companie de investiții din lume, după ce administrația ucraineană semnase deja acorduri la începutul acestui an cu gigantul financiar privind serviciile de consultanță, despre cum să investești fondurile pentru reconstrucția țării sfâșiate de război.

CEO-ul Blackrock, Larry Fink, de fapt, va fi și el protagonist al Forumului, vorbind pe 17 ianuarie în cadrul panelului intitulat:

„Relansarea comerțului, creșterii și investițiilor”, împreună cu fondatorul WEF, Klaus Schwab, șeful organizației mondiale a Comerțului, prim-ministrul belgian, vicecancelarul german și ministrul economiei.

Blackrock, de altfel, este unul dintre principalii „parteneri” ai WEF, fiind un finanțator global al agendei ESG, Environmental (mediu), Social (societate) și Guvernare, promovată de Davos.

Miercuri, biroul prezidențial ucrainean a publicat o declarație în care spune că:

„În conformitate cu acordurile preliminare încheiate la începutul acestui an între șeful statului și Larry Fink, echipa BlackRock lucrează de câteva luni la un proiect de consiliere a guvernului ucrainean cu privire la modul de structurare a fondurilor pentru reconstrucția țării”.

Declarația a mai subliniat că „Volodymyr Zelensky și Larry Fink au convenit să se concentreze pe termen scurt pe coordonarea eforturilor tuturor potențialilor investitori și participanți la reconstrucția țării noastre, canalizând investițiile în sectoarele cele mai relevante și de impact ale economiei ucrainene”.

Colaborarea cu Blackrock se alătură planului de reconstrucție a statului ucrainean discutat la Ukraine Recovery Conference 2022, la care au participat 41 de țări și 19 organizații internaționale vara trecută, punând la dispoziție o sumă egală cu 750 de miliarde de dolari.

Planul prevede însă că, în schimbul împrumuturilor, Kievul va întreprinde reforme economice care includ, printre altele, privatizarea unei mari părți a sistemului industrial public al țării.

La acestea se adaugă și obiectivele Blackrock asupra companiilor din Kiev:

scopul, de fapt, este de a promova interesele milioanelor de investitori ai gigantului financiar care deține deja o sumă enormă de acțiuni la cele mai importante companii și bănci din lume.

Deja în septembrie, Zelensky anunțase că:

„Obiectivul fondului este de a crea oportunități atât investitorilor publici, cât și privați de a participa la reconstrucția și întinerirea economiei de piață din Ucraina, oferind profituri corecte și echitabile investitorilor”.

Două luni mai târziu, gigantul american a reușit să semneze un memorandum de înțelegere cu Kievul și aflăm că unii lideri ai fondului plănuiesc să călătorească în Ucraina în 2023, probabil și pentru a monitoriza progresul procesului de privatizare.

Riscul este ca întregul sector public ucrainean să fie vândut către finanțele internaționale, lucru care s-a întâmplat deja în trecut în ceea ce privește sectorul agricol al țării!

Acesta din urmă, de fapt, este acum aproape în întregime în mâinile americanilor și occidentalilor, multinaționale, precum Monsanto, Cargill și Du Pont, așa cum atestă și documentul „The corporate takeover of ukraine agriculture”, întocmit de Institutul Oakland.

Războiul din Ucraina a avut așadar un dublu efect:

  • pe de o parte, acela de a distanța Rusia de Europa din punct de vedere comercial și diplomatic;
  • pe de altă parte, pentru a facilita vânzarea activelor publice de la Kiev către investitorii occidentali.

În ambele cazuri, câștigătorii sunt Statele Unite ale Americii, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al politicii externe.

Forumul Economic Mondial va fi așadar, printre altele, locul de discuție despre viitorul Ucrainei și reconstrucția acesteia care, în condițiile (im)puse, va coincide în cele din urmă cu achizițiile la prețuri de lichidare pentru corporații și investitori financiari.

Dacă războiul pe teren condus de Moscova a distrus cu siguranță Ucraina, prin urmare, distrugerea suveranității sale economice și a activelor industriale publice, pe de altă parte, ar putea fi efectuată tocmai de puterile occidentale și în special de finanțele americane.

Sursa: lindependente.online

Foto: weforum.org

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).