Strângerea de fonduri pentru familia ofițerului arestat a fost închisă. Un tânăr a murit la Marsilia, nu este clar dacă are legătură cu ciocnirile.
Guvernul francez ar putea „tăia” rețelele de socializare în cazul unor revolte sau crize. Acest lucru a fost confirmat ieri de Olivier Véran, purtătorul de cuvânt al executivului, într-o conferință de presă.
Veran, care pe vremea pandemiei Covid era ministrul Sănătății și unul dintre cei mai vocali susținători ai permisului de vaccinare (certificatul verde), nu a vorbit direct de tăiere, ci mai degrabă de o „suspendare a funcțiilor, precum geolocalizarea, care permit utilizatorilor prezenți într-un anumit loc să vadă anumite scene și postări din zona respectivă”.
Purtătorul de cuvânt a amintit că executivul speră să înființeze „un grup de lucru bipartizan” pentru a studia capacitatea rețelelor de socializare de a amplifica efectele violenței, precum cele care au devastat Franța în ultima săptămână.
Așa cum se întâmplă adesea în epoca Macronistă, folosirea unui vocabular întunecat de către reprezentanții majorității sau ai guvernului servește la diluarea declarațiilor mai directe ale premierului sau ale Președintelui Republicii însuși.
De fapt, cu mai puțin de 24 de ore mai devreme, vorbind la o întâlnire cu primarii, Însuși Emmanuel Macron spusese că:
„când situația se complică, poate ar trebui să fim în măsură să reglementăm sau să tăiem” rețelele de socializare.
Deși atunci, șeful statului francez a precizat că aceasta este „o dezbatere care trebuie făcută la rece”, raționamentul său s-a încheiat cu o considerație că rețelele de socializare pot deveni „instrumente de adunare” sau pot fi folosite „pentru a căuta să facă crime”.
Sprijinul pentru planul lui Macron a venit din partea partidului moderat de dreapta Les Républicains, care se află în rândurile opoziției.
Unul dintre senatorii acestei formațiuni politice, Patrick Chaize, a prezentat un amendament la proiectul de lege care vizează „securizarea” internetului.
Acest amendament urmărește să oblige managerii rețelelor sociale să blocheze accesul la conținut violent rapid, în termen de două ore.
Pe de altă parte, în rândul opoziției de stânga, ideea de a impune un blocaj pe rețelele de socializare nu este deloc plăcută.
Liderul Partidului Socialist, Olivier Faure, a spus că:
”Franța, o țară a drepturilor omului și a cetățenilor, nu se poate alinia cu „marile democrații” precum China, Rusia, Iranul”.
Așteptând să înțelegem dacă și cum vor decide autoritățile franceze să restricționeze sau să suspende accesul la rețelele de socializare de pe internet, aseară, s-a încheiat strângerea de fonduri în favoarea polițistului care l-a împușcat pe Nahel M., organizată de polemistul Jean Messiha.
Inițiativa a făcut posibilă strângerea unui milion și 600.000 de euro și, după cum s-a precizat în timpul transmisiei Morandini Live de însuși Messiha, „singurul beneficiar al strângerii de fonduri” va fi „soția polițistului”.
Dar conform publicației săptămânale Challenge, dacă aceasta din urmă va retrage efectiv suma încasată pe internet, ar fi obligată să plătească 938.000 de euro taxe de donație și în jur de 68.000 de euro comisioane.
Mama lui Nahel M a reproșat colectarea lansată de Messiha marți seară.
Acuzațiile la adresa polemistului sunt de „fraudă într-o bandă organizată” și „ascunderea acestei infracțiuni”.
La rândul său, polemistul și-a anunțat și intenția de a depune o plângere „pentru defăimare” împotriva familiei lui Nahel M.!
Pe frontul revoltelor izbucnite după moartea tânărului de șaptesprezece ani, deja cunoscut forțelor de ordine, care marțea trecută a condus o mașină cu motor mare fără permis, a venit vestea morții unui alt tânăr.
După cum a dezvăluit ziarul La Marseillaise, este un tânăr de douăzeci și șapte de ani care, în noaptea dintre sâmbăta trecută și duminică, se afla la bordul unui scuter la marginea ciocnirilor care năvăleau în Marsilia.
Parchetul din capitala sudului Franței a deschis o anchetă, precizând că „primele elemente” strânse permit un șoc violent la nivelul toracelui, provocat de un proiectil de tip „flash-ball”, care pare să fie considerat drept „cauză probabilă de moarte”.
Din nou potrivit parchetului, impactul „a provocat stop cardiac și deci, deces în scurt timp”.
Cu toate acestea, potrivit ziarului Marsilia și Bfm TV, procurorul a indicat că, deocamdată, nu este posibil să se stabilească dacă victima a participat la revolte.
Între timp, la o săptămână după începerea războiului urban declanșat de mii de tineri din banlieues, scenariul care a dus la această criză este din ce în ce mai clar pentru francezi.
Un sondaj realizat de Elabe pentru Bfm TV relevă că 9 din 10 francezi cred că moartea lui Nahel M. este doar un pretext pentru autorii violențelor urbane.
În ceea ce privește profilul vandalilor, ministrul de Interne Gérald Darmanin a dezvăluit ieri că „o treime dintre cei arestați sunt minori” și că „media de vârstă este între 17 și 18 ani” dar și că „doar 10% dintre cei arestați sunt cetățeni francezi”, un mod inteligent de a ascunde faptul că aproape toți sunt oricum imigranți din a doua sau a treia generație.
În fine, ministrul de Interne a precizat că dintre cei arestați „60% nu au antecedente”.
S-ar putea spune că printre cei care au devastat Franța în ultimele șapte zile sunt criminali care și-au aruncat masca „îngerașului”, așa cum a fost definit Nahel M. de Kylian Mbappé, la scurt timp după moartea tânărul.
Scopul lor rămâne constant același, cenzură, interzicere, pumn în gură, manipulare, căutarea motivelor pentru aplicarea tuturor acestor măsuri de control al populației nemulțumite!
(Dacă ați apreciat acest articol, poate doriți să faceți o donație pentru Cronica Diasporei. Spre deosebire de majoritatea altor site-uri web, noi nu primim finanțare, suntem 100% independenți și imparțiali. Editorii noștri nu sunt plătiți și lucrează în întregime voluntar, la fel ca majoritatea colaboratorilor noștri, dar există costuri inevitabile asociate de întreținerea unui site web. Depindem de cititorii noștri care ne vor ajuta, fie cu plăți regulate, fie cu plăți unice. Puteți dona aici DONEAZĂ. Mulțumim.)
Sursa: laverita.info
Adaugă comentariu