Pe 15 aprilie, Germania va închide definitiv ultimele trei centrale nucleare, dintr-un total de 17, încă active pe teritoriul său, „fără posibilitate de extindere”, cel puțin potrivit ministrului Mediului Steffi Lemke, care a făcut anunțul.
Exponentul politic al Verzilor, potrivit căruia „riscurile energiei nucleare sunt de necontrolat”, i-a liniștit pe cei care se tem că această decizie va înrăutăți dependența energetică a țării:
„Avem o securitate foarte mare a aprovizionării”, sau cel puțin mai bună decât cea a unor ţări apropiate Germaniei cu un procent mai mare de energie nucleară.
O decizie care, așa cum era de așteptat, a reaprins dezbaterea, care nu s-a potolit niciodată cu adevărat, la vârf!
Pe de o parte Verzii și social-democrații, care exclud ferm utilizarea energiei nucleare în Germania și cred în puterea surselor regenerabile, pe de altă parte liberali, convinși că energia soarelui și a vântului nu este suficientă pentru a satisface nevoile unei națiuni.
În realitate, centralele ar fi trebuit să înceteze deja să funcționeze până la sfârșitul anului 2022. Dar izbucnirea războiului și criza energetică care a rezultat a complicat procesul evenimentelor.
O decizie, aceea de închidere, care a fost într-adevăr luată de cancelarul german Olaf Scholz, dar care în realitate este în discuție încă de la sfârșitul anilor 1990, când cancelarul de atunci Gerhard Schröder a închis disputa dintre Verzi și Partidul Liberal Democrat iar toate centralele ar fi trebuit să fie închise până în 2022.
O alegere care a fost criticată recent și de UE și Agenția Internațională pentru Energie. În iulie anul trecut, de fapt, chiar Parlamentul European a declarat gazele naturale și energia nucleară drept surse utile (și practic „verzi”, chiar dacă combinația dintre siguranță, costuri mari, termene lungi de livrare și problema eliminării deșeurilor nu a făcut niciodată ca energia nucleară să decoleze efectiv în acest sens) pentru a atinge neutralitatea climatică, deși pare să se răzgândească.
De fapt, de când Germania a decis să-și închidă fabricile, și este una dintre cele mai mari și mai avansate țări din punct de vedere economic care a făcut acest lucru, numeroase studii au arătat că utilizarea sa de combustibili fosili au făcut ca emisiile de CO2 să crească semnificativ.
De exemplu, conform unei analize publicate în 2019 pentru National Bureau of Economic Research, o organizație americană care se ocupă de economie și finanțe, din cauza închiderii reactoarelor, emisiile anuale de dioxid de carbon au crescut cu 13% față de cantitatea care ar fi au fost obținute prin menținerea lor deschise.
O alegere care ar fi provocat peste o mie de morți în plus, din cauza utilizării mai mari a cărbunelui și a emisiilor de gaze toxice.
De altfel, în absența aprovizionării suficiente cu energie din surse regenerabile, și deci în absența energiei nucleare, țara este nevoită să recurgă la alte surse, adică combustibili utilizați în centralele termice poluante, pentru producerea de energie electrică.
Chiar dacă Germania a început să construiască parcuri solare și eoliene, va dura mult mai mult timp înainte ca acestea să poată produce suficientă energie pentru a umple golul actual.
Alegerea germană este așadar o alegere care acum, ca și atunci, stârnește aprobare și critici (chiar și din partea unor mișcări ecologiste).
De fapt, UE însăși consideră energia nucleară, cel puțin în acest moment și în ciuda tuturor problemelor pe care le implică și acest tip de aprovizionare, o resursă inevitabilă pentru reducerea emisiilor și compensarea lipsei de energie la care ne expun inevitabil sursele regenerabile în prezent (fiind surse pe care nu le putem controla sau opera cum dorim).
În concluzie, producem mai puțină energie electrică însă promovăm mașinile electrice! Este o mare contradicție!
Orașele de 15 minute care se vor implementa în Marea Britanie începând cu 2024 ne duc cu gândul că în curând nu vom mai fi liberi să circulăm, iar mașinile vor fi un lux pentru cei puțini!
Economia Germaniei, care este motorul UE, va avea puternic de suferit, în curând vom vedea cu siguranță falimente răsunătoare! Nu poți închide o sursă de energie extrem de importantă și ieftină, fără să ai o alternativă înainte să faci acest lucru!
Criza energetică din ultimul an a pus deja în dificultate extrem de multe companii din Europa, iar renunțarea la aceste surse de energie va avea un efect în lanț către falimentul economiei UE!
Să aduci gaz din SUA de peste 10 ori mai scump, să închizi centralele nucleare și să deschizi centralele pe cărbuni, nu cred că sunt decât niște măsuri care vor duce curând la falimente în cascadă, prin lipsa competitivității marilor firme din UE!
Să nu uităm că inflația este și ea la un nivel maxim iar BCE prin creșterea periodică a dobânzilor nu doar că nu stimulează sectorul economic, dar va duce curând la un dezastru economico-financiar fără precedent!
Credeți că partenerul UE, SUA, este îngrijorat de falimentul UE în care ne-a atras prin războiul dorit și provocat de ei în UKR, urmat evident de sancțiunile energetice impuse Rusiei, prin care marii oligarhi din america să-și poată vinde gazele și petrolul în UE?
Autor: Daniel Oprican
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu