Ieri după-amiază, în timpul operațiunilor de reținere a demonstrațiilor cetățenilor de etnie sârbă care protestează împotriva instalării primarilor albanezi în zonele din Kosovo cu majoritate sârbă, 14 soldați italieni ai contingentului NATO Kfor (Forța Kosovo) au fost răniți.
Evenimentele au avut loc în Zvecan, centru situat la 45 de kilometri nord de Pristina, în apropierea unei clădiri municipale.
Soldații KFOR le-au cerut demonstranților să elibereze drumul pentru două vehicule ale forțelor speciale ale poliției din Kosovo: în fața refuzului lor, au folosit gaze lacrimogene și grenade asomatoare asupra manifestanților, care au răspuns aruncând cu pietre și dând foc unei mașini.
În încăierare, au fost răniți aproximativ cincizeci de demonstranţi şi treizeci de soldaţi NATO. Dintre militarii italieni, trei au fost transportați la spital cu elicopterul, dar viața lor nu este în pericol.
„În numele meu și al Guvernului, îmi exprim cele mai sincere sentimente de apropiere față de soldații italieni care au fost răniți în timpul tulburărilor din Kosovo, a scris Giorgia Meloni, premierul Italiei, pe Twitter.
De asemenea, îmi exprim cea mai fermă condamnare a atacului care a avut loc împotriva misiunii KFOR, care a implicat și soldați din alte națiuni.
Ceea ce se întâmplă este absolut inacceptabil și iresponsabil. Nu vom tolera alte atacuri împotriva KFOR”.
Situația s-a încalzit săptămâna trecută, în timpul procedurilor de soluționare ale primarilor de etnie albaneză aleși în sesiunea din aprilie.
Alegerile la care doar 3,47% dintre alegătorii eligibili au mers la vot, care nu au fost recunoscute și la care nu au participat cei din comunitatea sârbă prezentă pe teritoriul kosovar.
Vineri, protestatarii sârbi s-au ciocnit cu poliția din Kosovo, care a lansat gaze lacrimogene în mulțime pentru a permite noilor primari accesul la clădirile municipale.
Prin urmare, președintele sârb Aleksandar Vučić declarase că a pus armata într-o „stare de alertă maximă”, ordonând o deplasare „urgentă” a soldaților în apropierea graniței și solicitând trupelor conduse de NATO staționate în Kosovo să protejeze cetățenii etnicilor sârbi de la poliția kosovară.
Cu acea ocazie, UE, Statele Unite ale Americii și, într-o declarație comună, Franța, Italia, Germania și Regatul Unit, au condamnat ferm acțiunile guvernului kosovar.
Dar acum, la doar câteva zile mai târziu, situația pare să se fi inversat.
În ianuarie anul trecut, în urma unei escalade a tensiunilor, KFOR a respins cererea Belgradului de a-și trimite propriul contingent pentru a-și apăra sârbii din Kosovo pe baza rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, care prevede că, în cazul în care situația se va înrăutăți, Serbia poate solicita trimiterea propriei divizii care să fie staționată la punctele de trecere a frontierei, în zonele cu majoritate sârbă și în locuri de cult creștin ortodox.
Acum, însă, KFOR a intervenit fără întârziere împotriva manifestanților sârbi.
Cetățenii etnici sârbi protestează împotriva guvernului kosovar din cauza unei decizii pe care o consideră în mod clar neconstituțională!
De fapt, așa cum este consacrat în Constituția Kosovo din 2008, precum și în acordurile semnate la Bruxelles pentru reglementarea relațiilor dintre Pristina și Belgrad în 2013, Guvernul kosovar ar trebui să garanteze minorității dreptul la autoguvernare.
De-a lungul anilor, însă, constituirea asociației/comunității municipalităților cu majoritate sârbă care ar trebui să protejeze minoritatea în anumite sfere ale politicii publice, cum ar fi sănătatea, educația și dezvoltarea economică, a rămas o iluzie.
În martie, când președintele sârb Aleksandar Vučić și premierul kosovar Albin Kurti au acceptat o propunere a UE de normalizare a relațiilor dintre cele două țări sub steagul conceptelor de pace și independență, pentru prima dată situația părea să se rezolve.
Acum, însă, asistăm la scenariul opus: cu o întoarcere, guvernul de la Pristina a decis evident să-și forțeze mâna împotriva cetățenilor de etnie sârbă și a cererilor acestora.
Și, după pozițiile luate din perspectivă anti-Kurti în urma ciocnirilor de săptămâna trecută, NATO și-a revenit și ea pe poziție.
În această dimineață, protestatarii s-au adunat din nou în fața primăriilor din Zvecan, Zubin Potok și Leposavic.
Există o gamă masivă de poliție kosovară și soldați KFOR la fața locului. Srpska Lista, cel mai mare partid sârb din Kosovo, a declarat că protestatarii vor continua să controleze centrele până când Pristina va accepta două dintre cererile lor specifice:
- noii primari nu vor trebui să intre în clădirile municipale,
- iar unitățile de poliție din Kosovo vor trebui să se retragă cât mai curând posibil din nordul ţării.
Astăzi nu au existat ciocniri fizice, dar, pe latura politico-diplomatică, situația rămâne foarte fierbinte.
Sursa: lindependente.online
Foto: Fitore Syla
Adaugă comentariu