Protestele violente zguduie Senegalul, după ce personajul cheie al opoziției, Ousmane Sonko, a fost condamnat la doi ani de închisoare pe 1 iunie, pentru „corupție a minorilor” fără eliberare condiționată.
Cu un temperament puternic carismatic, fondatorul partidului de stânga „Africanii din Senegal pentru muncă, etică și fraternitate” (PASTEF) ocupase locul al treilea la alegerile din 2019 și a reușit să cucerească generațiile tinere ale țării, promițând că va reduce șomajul, emigrarea tinerilor și combaterea corupției.
Atât de mult încât pe profilurile de socializare, Sonko a strâns mai mulți „adepți” decât cei ai președintelui Senegalului, Macky Sall, șeful partidului „Alianța pentru Republică” (APR), împotriva căruia PASTEF a dus o luptă grea, acuzându-l că nu a creat locuri de muncă şi că a redus la tăcere opoziţia.
Partidul său de ideologie socialistă se prezintă drept apărătorul intereselor naționale împotriva pretențiilor nelegitime ale unor țări precum Franța.
Scânteia care a declanșat ciocnirile cu poliția a fost condamnarea lui Sonko, considerată de susținătorii săi și de liderul însuși o mișcare politică nefondată pentru a-l elimina de la candidatura la următoarele alegeri din 2024.
Mase de tineri din țară au ieșit așadar în stradă pentru a manifesta în sprijinul său, acuzând justiția de corupție și de a fi un instrument în mâinile guvernului!
Ciocnirile au continuat de la 1 iunie cu un bilanț de 16 morți și peste 350 de răniți. În total, sunt 78 de răniți grav, transportați la centrele de sănătate.
Protestatarii au incendiat cauciucuri, au atacat supermarketuri, magazine, bănci, secții de poliție, mijloace de transport în comun, într-unul dintre cele mai violente episoade din istoria țării Africane.
Încă din 2021, Sonko a fost arestat sub acuzația de viol și amenințarea unui angajat al unui salon de masaj la care mergea pentru probleme de spate.
O acuzație care apoi a căzut și s-a transformat recent în cea de corupție! O schimbare de neînțeles a acuzației inițiale care alimentează suspiciuni cu privire la dorința de a folosi justiția pentru a elimina de pe scena politică un adversar incomod.
Condamnarea pentru corupție, de fapt, l-ar putea lipsi de drepturile civile împiedicându-l să candideze la alegerile din 2024.
De la 1 iunie, pentru a înăbuși protestele și a împiedica protestatarii să se organizeze, mai multe rețele de socializare și platforme de mesagerie au fost restricționate.
Accesul la internet pentru telefoanele mobile a fost, de asemenea, întrerupt „temporar”, afirmând că sunt distribuite „mesaje de ură și mesaje subversive”.
Momentan Sonko nu a fost încă arestat pentru a-și ispăși pedeapsa, dar se pare că se află în arest la domiciliul său din Dakar, după ce procesiunea pe care a condus-o, numită „caravana libertății”, pe 30 mai a fost considerată ilegală.
Procesiunea, care a pornit din orașul Ziguinchor, unde Sonko deține funcția de primar, a fost dirijată în Dakar înaintea hotărârii instanței în procesul pentru viol pronunțat pe 1 iunie.
Ministrul de interne al Senegalului, Antoine Felix Diome, a declarat că caravana de duminică nu a cerut permisiunea și a fost oprită din motive de securitate.
Acesta a negat că șeful PASTEF a fost arestat. Cu toate acestea, susținătorii și colegii politici au spus că „forțele de securitate i-au împiedicat să-l viziteze”.
De asemenea, poliția a blocat străzile din jurul reședinței politicianului și a lansat gaze lacrimogene pentru a împiedica susținătorii lui Sonko să manifeste în numele său.
Aceștia din urmă au reacționat dând foc la mașini în zona reședinței politicianului și aruncând cu pietre în poliție.
Restricțiile impuse lui Sonko au determinat și intervenția secției senegaleze a asociației pentru drepturile omului, Amnesty International, care a cerut autorităților senegaleze să respecte statul de drept, afirmând că „restricțiile impuse libertății lui Ousmane Sonko de a veni și a merge, fără notificare, sunt ilegale și trebuie să se oprească”.
Populația senegaleză îl critică puternic pe actualul președinte Sall, acesta încercând implicit să obțină un al treilea mandat la președinție după cel din 2012 și 2019, deși acest lucru este interzis de Constituție.
Tot în acest sens, se pare că președintele senegalez încearcă să-și scoată principalul adversar politic din joc.
Constituția Senegalului a fost modificată în 2016 pentru a reduce mandatul prezidențial de la șapte la cinci ani și prevede că nimeni nu poate îndeplini mai mult de două mandate consecutive.
Totuși, potrivit lui Sall, Consiliul Constituțional a decis că primul său mandat nu intră în sfera reformei, permițându-i astfel să candideze pentru a treia oară.
Dacă este așa, Sonko i-ar compromite grav victoria și din acest motiv mulți bănuiesc că problemele judiciare sunt o tentativă de sabotare a actualului guvern.
De altfel, liderul opoziției este deosebit de incomod din cauza consensului pe care l-a putut construi în rândul segmentelor mai tinere ale populației, dar nu numai, prezentându-se ca un apărător al intereselor națiunii, față de cele ale țărilor terțe precum Franța și denunțând actualul guvern de corupție, folosirea abuzivă a fondurilor publice și a resurselor minerale și petroliere ale țării în favoarea multinaționalelor din țări străine, în special occidentalii.
Prin urmare, Sonko a devenit bastionul intereselor naționale împotriva politicilor de pradă occidentale, câștigând sprijinul și bunăvoința maselor.
Chiar înainte de 2014, când ocupa rolul de inspector fiscal, Sonko denunțase aceste fapte, pierzându-și locul de muncă pentru încălcarea secretelor de stat.
Pe tema resurselor minerale ale Senegalului, politicianul a scris și o carte intitulată „Petrole et gaz au Sénégal”.
Povestea cu pricina nu poate merge liniștită pentru că ar destabiliza politica țării si este, de asemenea, destinată să afecteze viitorul națiunii!
De fapt, tinerii senegalezi, care reprezinta 60% din populatie, nu vor accepta un al treilea mandat al lui Sall, în timp ce reprezentantul lor este arestat.
Protestele și instabilitatea sunt, așadar, menite să implice în continuare și interesele partenerilor Senegalului, începând cu Franța, fost stat colonizator!
Într-un context în care influența franceză în Africa este foarte slăbită, destabilizarea Senegalului, de către masele populare anti-occidentale și anti-franceze, reprezintă o nouă lovitură pentru Elysée, înlocuită pe continent de puterile asiatice, în primul rând Rusia și China.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu