Cele mai importante ziare din Statele Unite, Franța, Regatul Unit, Germania și Franța scriu o scrisoare oficială de protest guvernului Statelor Unite ale Americii pentru a cere încetarea persecuției judiciare împotriva lui Julian Assange.
Este vorba de New York Times, Le Monde, The Guardian, Der Spiegel și El País, care pe 28 noiembrie 2010 au publicat documente clasificate de la ambasadele americane lansate de WikiLeaks.
„Obținerea și dezvăluirea informațiilor sensibile atunci când este necesar în interesul public este o parte cheie a muncii zilnice a jurnaliștilor. Dacă această muncă este incriminată, discursul nostru public și democrațiile noastre sunt slăbite semnificativ” scriu cele cinci ziare.
Prin urmare, editorii și redacțiile ziarelor cer guvernului SUA „să pună capăt procesului împotriva lui Julian Assange” și să permită în sfârșit eliberarea acestuia.
În lista ziarelor care s-au aliniat, în sfârșit, se remarcă absența a două ziare italiene importante, La Repubblica și L'Espresso, care, ca și ziarele menționate mai sus, au publicat documentele Wikileaks exclusiv pentru Italia.
La 12 ani de la publicarea a peste 251.000 de documente diplomatice din SUA, a sosit momentul ca guvernul SUA să pună capăt procesului împotriva lui Julian Assange pentru publicarea secretelor.
În același timp, proaspăt alesul președinte brazilian Lula, în urma întâlnirii cu Kristinn Hrafnsson și Joseph Farrell (respectiv redactor-șef și editor al Wikileaks), care se află în Brazilia pentru a căuta sprijin pentru campania de eliberare a lui Julian Assange, a făcut un apel la comunitatea internațională pentru a cere eliberarea fondatorului WikiLeaks.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu