Există un sistem judiciar secret care permite investitorilor în combustibili fosili să dea în judecată guvernele dacă adoptă politici care descurajează utilizarea acestora.
Problema este că, după cum a raportat The Guardian, această organizație a fost acuzată de părtinire instituțională, probleme de auto reglementare și conflicte de interese.
Toate acestea sunt posibile datorită existenței Tratatului Cartei Energiei (TEC), un pact semnat de aproximativ 40 de țări (dintre care multe, însă, încep să se îndepărteze de acesta, precum Germania), special conceput pentru a proteja investițiile în combustibili fosili mulțumită unui mecanism ciudat și disputat.
Cu alte cuvinte: companiile care cred că au suferit prejudicii din partea statului din cauza politicilor energetice și climatice adoptate, îl pot târî în instanță și îl pot obliga să plătească despăgubiri miliardarului.
Acest mecanism, născut în anii 1990, a fost conceput și înființat pentru a proteja investitorii după dizolvarea Uniunii Sovietice. Practic pentru a proteja companiile energetice, care operau în acele teritorii, de expropriere și de noile reglementări.
Pentru a gestiona evenimentele care gravitează în jurul ECT există „tribunale”, care de-a lungul anilor și în majoritatea cazurilor au oferit companiilor energetice posibilitatea de a cere despăgubiri de la guverne.
De fapt, companiile de petrol, gaze și cărbune din întreaga lume au primit peste 100 de miliarde de dolari de la instanțele ECT, probabil pentru că acestea din urmă, după cum a raportat The Guardian și așa cum am spus la începutul articolului, nu sunt imparțiale și au probleme de auto reglementare și conflicte de interese.
Din acest motiv, propunerea de eliminare treptată a ECT în interiorul granițelor UE a venit de la Bruxelles: membrii înșiși nu manifestă acum un entuziasm deosebit pentru mecanism.
Franța și Țările de Jos, de exemplu, au anunțat că o vor abandona în curând pentru că nu mai este în conformitate cu obiectivele climatice.
Multe alte state ar putea face aceeași alegere, mai ales că până în prezent, investitorii în combustibili au câștigat 64% din cazurile ECT închise.
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu