Știri Externe

Israel: proteste pentru reforma justiției

Israel: proteste pentru reforma justiției

Mii de israelieni au ieșit pe străzile din Tel Aviv pentru a protesta împotriva controversatei reforme a justiției a guvernului înainte de o săptămână cheie pentru procesul legislativ.

Luând în considerare și celelalte orașe principale israeliene, mobilizarea a implicat un total de 630.000 de persoane.

Oponenții guvernului Netanyahu au demonstrat de 12 săptămâni împotriva reformei care ar limita independența și funcțiile sistemului judiciar, inclusiv controlul judiciar al Curții Supreme.

Actualizare ora 14:25:

Concret, reforma în cauză urmărește să limiteze competențele Curții Supreme și să modifice componența Comisiei care își alege membrii!

Până în prezent, în Israel orice lege poate fi anulată de către Curtea Supremă, cea mai înaltă autoritate judiciară din țară cu sediul în Ierusalim.

Instituția are un rol foarte important pentru că servește la contrabalansarea puterii guvernului care, în afară de Curte, are puține contraponderi.

Apoi a preluat rolul principalului organ de supraveghere al puterii executive cu o serie de hotărâri care i-au dat puterea de a aboli orice lege adoptată de Knesset.

În prezent, Curtea Supremă nu se limitează doar la desființarea legilor care sunt contrare legilor fundamentale, așa cum face, de exemplu, Curtea Constituțională italiană, ci are o putere foarte largă de a revizui legislația, după criterii precise.

Cu reforma judiciară contestată de majoritatea cetățenilor israelieni, pe de altă parte, un proiect de lege considerat neconform cu Legile Fundamentale de către Curte ar trebui să fie trimis înapoi de către judecători la Knesset și, dacă deputații ar vota pentru cu o majoritate simplă, ar depăși orice opoziție din partea Curții, slăbind-o.

În acest fel, guvernul în exercițiu ar avea o putere aproape absolvită prin anularea atât a rolului opoziției, cât și a celui al Curții Supreme.

Mai mult, reforma ar presupune și o modificare a componenței Comisiei care alege judecătorii, atât pe cei ai Curții, cât și pe cei „inferiori”.

În prezent, Comisia este formată din nouă membri: trei judecători ai Curții Supreme însăși, doi reprezentanți ai Asociației Baroului din Israel, doi membri ai parlamentului și doi miniștri ai guvernului.

Deja acum, așadar, există patru membri numiți de guvern care influențează sistemul judiciar.

Însă executivul ar dori chiar să aducă membrii Comisiei la unsprezece, dintre care nouă aleși de guvern, obținând astfel o puternică putere de direcție asupra componentei judiciare și renunțând efectiv la separarea puterilor, principiu cardinal al sistemelor care definiți democrații.

Protestatarii susțin că regula este un atac la democrație care, prin eliminarea independenței judecătorilor, ar favoriza corupția și ar priva instanța israeliană de credibilitate, punând în pericol drepturile minorităților, inclusiv arabo-israelienilor și palestinienilor.

Reforma justiției duce la o criză guvernamentală în Israel, deoarece decizia lui Netanyahu de a îngheța proiectul de lege a făcut ca Ben Gvir să amenințe că va demola guvernul.

Într-adevăr, guvernul tocmai a fost votat cu doar șase voturi într-o moțiune de cenzură care a eșuat cu 59 de voturi împotrivă și 53 pentru.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).