Abordarea președintelui Italiei Sergio Mattarella împotriva verificatorilor de fapte (fact checkers) și a distribuitorilor de licențe de fiabilitate:
„ÎNCREDEREA ESTE BAZA UNEI INFORMAȚII BUNE. SPUN NU CERTIFICATORILOR TERȚI AI ADEVĂRULUI”.
Știrile nu sunt ca șunca și nu pot fi certificate de nimeni. Cel puțin în lumea liberă.
Sergio Mattarella a făcut ieri dreptate ultimului trend al rețelelor de socializare, instituțiilor europene și sufletelor frumoase ale jurnalismului, sau mai degrabă luptei împotriva așa-ziselor știri false.
Șeful statului a făcut apel la responsabilitatea tuturor să știe să informeze corect și a avertizat împotriva ștampilelor verzi sau roșii.
În spatele cărora, de altfel, se află o sumă decentă de bani și cariere pe care poate „certificatorul” de serviciu le construiește, uneori, fără să fi găsit vreodată vești sau să fi dat vreodată un proces.
Ocazie pentru sosirea lui Mattarella pe tema libertății de informare a fost împlinirea a șaptezeci de ani a USPI, uniunea presei periodice.
Într-un mesaj adresat asociației, Președintele Republicii a observat:
„În lumea liberă, exercițiul democrației se bazează în primul rând pe responsabilitatea fiecărui protagonist al informației în a ști să distingă faptele de opinii, în libertatea de acces la un sistem din ce în ce mai răspândit”.
Apoi a ajuns în miezul problemei, adăugând:
„Este o chestiune de o deosebită delicatețe care nu găsește limită, criteriu sau măsură în simpla multitudine și eterogenitate a conținuturilor promulgate de platforme.
Autenticitatea informațiilor este încredințată, prin lege, profesionalismului și eticii fiecărui jurnalist”.
Etica care prin lege este încredințată și ordinului jurnaliștilor, la fel ca și alte profesii reglementate, dar care face parte din bagajul profesional al fiecăruia și, mai ales, din pactul de încredere pe care fiecare mass-media îl face cu cititorii săi.
Un pic surprinzător, totuși, Mattarella a completat raționamentul cu o lovitură:
„Ar fi înșelător și contradictoriu cu aceleași prevederi constituționale să ne imaginăm că organismele terțe ar putea fi desemnate ca certificatori ai legalității fluxurilor de informații”.
Dar cine vor fi „organismele terțe de certificare” la care se referă șeful statului?
Mattarella nu a intrat în detalii și s-a limitat la a transmite un mesaj, rămânând deasupra unor eventuale controverse.
Citindu-i cuvintele, este însă imposibil să nu ne gândim la o realitate precum americanii de la NewsGuard, care activează și în Italia și distribuie pe știri icoane verzi (adevărate) sau roșii (farse).
NewsGuard este susținut de giganți precum Google Chrome, Microsoft Edge, Firefox și Safari.
Apoi sunt platformele de socializare, care au nevoie să-și refacă virginitatea, având în vedere muntele de prostii pe care le-au transmis uneori.
Facebook din Italia a înrolat mai mulți „certificatori” și colaborează, contra cost, cu Open (site-ul de știri al lui Enrico Mentana) și cu politica Scoreboard.
Chinezii de la TikTok au angajat o duzină de parteneri pentru „verificarea faptelor”, inclusiv personalul editorial al Facta News (legat de politica Scoreboard).
Facta News, după cum aflăm de pe site-ul său, care este mult mai transparent decât multe alte mass-media online, spune că „se ocupă cu combaterea dezinformarii și circulația știrilor false”.
Cu sloganul „alege pe cine nu crezi”, iată scopul lui:
„să-i ajute pe cititori să înțeleagă care știri, dintre cele care circulă pe mass-media sau pe rețelele de socializare, sunt false, scoase din context sau inexacte”.
Dincolo de fondurile europene care circulă și de marii clienți americani, ideea este exact aceasta: să înțelegem știrile și să le contextualizăm.
Ar trebui să fie școala care crește cetățeni capabili să citească știrile, să le distingă de prostii și să se întrebe cine deține mass-media care le răspândește.
Și, la rândul lor, așa cum și-a amintit Mattarella, jurnaliștii trebuie să fie responsabili și să aibă etică.
Problema nu este dacă există prea multe sau prea puține știri false.
Problema este că există o lipsă de editori puri și de aceea, în mod ciudat, există și o lipsă de știri.
(Dacă ați apreciat acest articol, poate vă puteți gândi să faceți o donație pentru Cronica Diasporei. Spre deosebire de majoritatea altor site-uri web, noi nu primim finanțare, suntem 100% independenți și imparțiali. Editorii noștri nu sunt plătiți și lucrează în întregime voluntar, la fel ca majoritatea colaboratorilor noștri, dar există costuri inevitabile asociate de întreținerea unui site web. Depindem de cititorii noștri care ne vor ajuta, fie cu plăți regulate, fie cu plăți unice. Puteți dona aici DONEAZĂ. Mulțumim.
Dacă nu v-ați înscris deja la o alertă zilnică pe telefonul android sau prin e-mail la newsletter săptămânal pentru articole noi, vă rugăm să faceți acest lucru. Este comod și gratuit! Mulțumim.)
Sursa: laverita.info
Adaugă comentariu