Știri Externe

ITALIA: Mattarella intervine și atacă Comisia Covid! Guvernul bate în retragere!

ITALIA: Mattarella intervine și atacă Comisia Covid! Guvernul bate în retragere!

În cadrul tradiționalei ceremonii Ventaglio, adică schimbul anual de declarații între Președintele Republicii și Asociația Presei Parlamentare, Sergio Mattarella s-a arătat preocupat de „inițiativele de investigație cu care se intenționează să se suprapună activitățile Parlamentului asupra hotărârilor sistemului judiciar”. 

Referirea, implicită, dar clară, este la ultimele două comisii parlamentare de anchetă aprobate:

O intervenție neortodoxă care intră cu piciorul drept în funcțiile parlamentare pentru ceea ce este o instituție reglementată de Constituție și care a fost folosită de peste 90 de ori în istoria republicii. 

Momentul cuvintelor lui Mattarella a dat deja roade: ținând cont de discuția din Senat, care ar trebui să dea Comisiei aprobarea definitivă, majoritatea guvernamentală a promis modificări și, prin urmare, limitări ale legii care mandatează comisia de anchetă Covid-19 „pentru a răspunde preocupărilor șefului statului”.

În cuvintele lui Galeazzo Bignami, un deputat al Fraților Italiei considerat foarte apropiat de premierul Giorgia Meloni, cuvintele șefului statului au fost „apreciate de întreaga majoritate” și vor permite „să se procedeze la clarificarea punctului din Senat" pentru a "aproba proiectul de lege într-o manieră adecvată".

La începutul lunii iulie, Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege, pasând mingea la Palazzo Madama, unde majoritatea va proceda la transpunerea cuvintelor lui Mattarella. 

Va fi interesant de înțeles modificările care vor fi aduse textului aprobat de Montecitorio, în care sunt enumerate sarcinile (deocamdată) încredințate comisiei de anchetă, inclusiv „evaluarea eficacității, oportunității și rezultatelor măsurilor adoptate de către guvern și structurile sale de sprijin pentru a preveni, contrasta și reduce răspândirea și impactul Sars-CoV-2”. 

Organul, format din 15 deputați și 15 senatori, va trebui să constate și motivele neactualizării planului pandemic din 2006, precum și neactivarea planului în vigoare de atunci „după declararea stării de urgență la 3 ianuarie 2020 și după ce OMS a emis măsuri menite să adopte instrumente naționale de pregătire și răspuns la o eventuală urgență pandemică”. 

Se vor efectua verificări asupra achizițiilor de doze de vaccin destinate Italiei, asupra eficacității planului de vaccinare întocmit și asupra impactului pe care „faptele și conduita apărute în timpul anchetei ar fi putut avea un impact asupra răspândirii infecției și asupra ratelor de spitalizare și mortalitate pentru Covid, precum și asupra evenimentelor adverse raportate și a sindroamelor post-vaccinare”.

Lucrarea paralelă, sau imediat următoare, a comisiilor parlamentare privind anchetele judiciare nu este o anomalie în sistemul constituțional italian, ci mai degrabă o ipoteză care nu a stârnit niciodată forme particulare de protest instituțional. 

Ne gândim la comisia de anchetă a lojei masonice P2, înființată prin legea nr. 527 din 1981, sau la cea referitoare la moartea lui Emanuele Scieri, ucis în cazarmă în 1999.

În acest din urmă caz, munca parlamentarilor a contribuit la încheierea procesului judiciar culminând cu sentințele de condamnare pentru foștii caporali Folgore Alessandro Panella și Luigi Zabara. 

Înființată în 2015, comisia Scieri a respins ipoteza sinuciderii lucrând la identificarea responsabililor. 

Doi ani mai târziu, grație noilor indicii adunate de parlamentari, parchetul din Pisa a redeschis dosarul, procurorul șef de atunci Alessandro Crini declarând:

„Lucrările comisiei asupra cazului sunt serioase și profunde și cu siguranță merită reluate”. 

Ulterior, la douăzeci de ani de la moartea lui Emanuele Scieri, am ajuns la proces, cu Curtea din Pisa care i-a condamnat pe Alessandro Panella și Luigi Zabara la 26 și 18 ani de închisoare pentru ucidere voluntară în concurs.

Cazul Scieri este un exemplu de colaborare fructuoasă între Camerele Parlamentului și Justiție, departe de viziunea de „contraputere judiciară a Parlamentului” avansată de Mattarella în timpul discursului său de la Quirinale. 

Declarații care ar fi putut avea un impact asupra entității subiectului în discuție, managementul pandemiei operat de guvern, care l-ar putea afecta direct și pe șeful statului, responsabil printre altele de crearea executivilor și promulgarea legilor. 

Diverse alegeri, precum eșecul dizolvării Camerelor după încheierea guvernului Conte II din cauza pericolului de contagiune și mandatul în consecință a lui Mario Draghi de a forma un executiv, au fost justificate în lumina evaluărilor tehnice.

Dacă în timpul lucrărilor comisiei ar apărea caracterul viciar al acestor analize, s-ar produce prejudicii considerabile imaginii palatului Quirinale, unul dintre cele mai înalte organisme de garantare ale Republicii Italiene.

Să nu uităm articolul 82 din Constituția Italiei care prevede:

art82 costituzione

”Fiecare Cameră poate dispune anchete în chestiuni de interes public.

În acest scop, numește dintre membrii săi o Comisie formată în așa fel încât să reflecte proporția diferitelor grupuri.

Comisia de anchetă procedează la cercetări și examinări cu aceleași competențe și limitări ca și autoritatea judiciară”.

Sursa: https://www.lindipendente.online/2023/07/31/mattarella-allattacco-della-commissione-covid-il-governo-batte-in-ritirata/

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).