Știri Externe

Julian Assange: Înalta Curte britanică respinge recursul împotriva extrădării!

Julian Assange: Înalta Curte britanică respinge recursul împotriva extrădării!

Un judecător de la Înalta Curte din Regatul Unit a respins toate cele opt motive din apelul lui Julian Assange împotriva ordinului de extrădare al SUA. 

Jurnalistul australian, redactor-șef al WikiLeaks (care a publicat în 2010 documente secrete despre tortură și crime de război din SUA), este acuzat de spionaj și intruziune informatică. 

El este încarcerat la închisoarea Belmarsh din Regatul Unit din 11 aprilie 2019 și, în urmă cu aproximativ un an, ministrul de interne britanic de atunci, Priti Patel, semnase ordinul de extrădare în Statele Unite, unde jurnalistul ar putea executa până la 175 de ani de condiții dure în închisoare! 

În ciuda faptului că un recurs la acea ordonanță tocmai a fost respins, Stella Assange, soția lui Julian, a anunțat că săptămâna viitoare va fi depus un nou recurs la Înalta Curte și, că în acest caz, va fi examinat de două noi hotărâri într-o ședință publică.

În urmă cu aproape 13 ani, site-ul WikiLeaks a publicat peste 250.000 de documente secrete care conțineau informații sensibile. 

De la spionarea țărilor aliate la dovezi ale uciderilor fără discernământ, torturii și crimelor de război ale Statelor Unite în Irak și Afganistan. 

După ani în care a încercat să scape de arestarea SUA și încercările serviciilor secrete de a-i pune capăt vieții, Julian Assange este încarcerat din 11 aprilie 2019 la închisoarea Belmarsh din Marea Britanie. 

Bătălia pentru libertatea sa a devenit astfel simbolul luptei pentru libertatea presei, cu proteste puternice atât din partea opiniei publice, cât și a organizațiilor pentru drepturile omului, inclusiv ONU și Amnesty International.

La 5 ianuarie 2021, justiția engleză a refuzat extrădarea din motive de sănătate, deoarece exista riscul unor tendințe suicidare. 

Cu toate acestea, sentința a fost anulată ulterior pe 10 decembrie 2021 de Înalta Curte din Londra, iar la 22 iunie 2022 ministrul de Interne de atunci Priti Patel a semnat ordinul de extrădare în Statele Unite.

Potrivit recursului formulat de echipa juridică a lui Assange, ministrul ar fi comis o eroare de procedură în a decide aprobarea unui ordin de extrădare care ar încălca criteriul de precizare și articolul 4 din Tratatul SUA-Marea Britanie. 

În plus, jurnalistul ar fi urmărit penal și pedepsit pentru opiniile sale politice, în ciuda faptului că libertatea de exprimare este un drept care ar trebui protejat (așa cum este prevăzut în articolul 10 din Tratatul de extrădare și în conformitate cu articolele 1 și 14 din Constituția SUA).

În fine, din nou conform contestației, cererea s-ar concentra asupra infracțiunilor de natură politică (și, prin urmare, inaplicabilă):

guvernul SUA ar fi denaturat principalele fapte referitoare la cazul în fața instanțelor britanice și extrădarea (și consecințele pe care le-a provocat) ar fi constituit o procedură abuzivă, adică o utilizare disproporționată și inadecvată a mijloacelor legale cu scopul de persecuție.

Cu toate acestea, marți, 6 iunie, judecătorul unic, Jonathan Swift, a respins toate cele opt motive de recurs, emitând o decizie de trei pagini. 

Echipa juridică a lui Assange, pe lângă faptul că trebuie să identifice orice noi strategii de apărare, are acum timp până marți, 13 iunie, să prezinte un recurs de până la 20 de pagini la un complet de doi judecători, care va convoca o audiere deschisă publicului. 

Stella Assange, soția lui Julian, a declarat:

„Marțea viitoare, soțul meu Julian Assange va depune o nouă cerere pentru a fi audiat la Înalta Curte. 

Rămânem încrezători că învingem și că Julian nu va fi extrădat în Statele Unite, unde se va confrunta cu acuzații care l-ar putea face să-și petreacă restul vieții într-o închisoare de maximă securitate pentru publicarea unor informații veridice, care au scos la iveală crime de război comise de guvernul Statelor Unite”. 

Pe lângă încrederea în justiție, ultima speranță de eliberare pare să fie în mâinile regelui Charles. 

Într-adevăr, în ciuda controlului strict asupra oricărei comunicări care intră și iese din clădirea de detenție, închisoarea Belmarsh a permis în mod incredibil eliberarea scrisorii pe care Julian i-a scris-o regelui. 

Speranța, în lumina reconstrucțiilor recente ale ziarului L'Indipendente, este că scrisoarea conține de fapt un mesaj codificat pentru a începe negocierile pentru eliberarea jurnalistului.

Sursa: lindependente.online

Foto: Anthony Crider

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).