Știri Externe

NIGERIA: Bătălia cetățenilor nigerieni împotriva exploatării uraniului

NIGERIA: Bătălia cetățenilor nigerieni împotriva exploatării uraniului

Dasa este de așteptat să fie unul dintre cele mai mari zăcăminte de uraniu, un metal toxic și radioactiv, din statul Niger.

Cel puțin conform planurilor Global Atomic, o corporație canadiană specializată în materii prime pentru energie nucleară.

Pentru a atinge acest obiectiv, la 11 august s-a născut SOMIDA (Société des mines de Dasa), o companie controlată în proporție de 20% de Guvernul Nigerului și restul de 80% de către Global Atomic, care deja în 2007 începuse planificarea exploatării depozitului.

Totuși, multinaționala nu a ținut cont de un aspect fundamental în planurile sale: nesupunerea civilă.

De altfel, în noiembrie anul trecut, după începerea lucrărilor prezidate chiar de premierul nigerian Ouhoumoudou Mahamadou, populația s-a ridicat, cerând verificări, studii de mediu, garanții, analize radiologice specifice pe apă și sol pentru a evita expunerea fermierilor și a animalelor acestora!

Într-adevăr, mulți dintre aceștia s-au plâns că nu au fost incluși în etapa de planificare preliminară și că, din acest motiv, nu au putut discuta probleme importante precum cele ale compensației economice pentru populațiile care vor suferi exproprieri și marginalizarea comunităților și a liderilor care locuiesc în zonă.

Motiv pentru care mai multe ONG-uri au adus dosarul în fața justiției, prezentându-l pe 13 februarie 2023 la instanța municipiului Agadez.

Acesta din urmă, după ce a strâns mărturiile celor prezenți, a confirmat temeinicia plângerilor acestora și a dispus:

„suspendarea operațiunilor desfășurate la mina de uraniu SOMIDA” și „publicarea studiului de impact asupra mediului și eventual a rapoartelor și a contraexpertizelor acestuia”, cu condiția să existe „monitorizare și evaluare de către reprezentanții societății civile”.

O mică victorie care a durat prea puțin. De altfel, Société des mines de Dasa a făcut imediat recurs la Curtea de Apel Tahoua, susținând că „respecta legislația actuală”.

O declarație care i-a adus companiei renunțarea tuturor acuzațiilor. În fapt, Curtea s-a retras din chestiune, declarându-se „incompetentă” la acel moment!

O renunțare care a anulat sentința instanței din Agadez, aflată în responsabilitatea sa administrativă. Cu toate acestea, ONG-urile nigeriene au promis că vor continua lupta, apelând de data aceasta la Curtea de Casație.

În ciuda bogăției teritoriilor sale, datorită exploatării și poluării, Nigerul rămâne una dintre cele mai sărace țări din lume.

Economia sa se bazează în proporție de 80% pe agricultura de subzistență și creșterea animalelor, sectoare adesea puse în criză de o serie de capcane, inclusiv secetă, inundații și substanțe nocive care ajung în pământ și în ape.

În Nigeria 60% din populație trăiește sub pragul sărăciei, aprovizionarea cu alimente rămânând una dintre cele mai mari probleme ale țării.

Atât de mult încât aproape jumătate dintre copii suferă de malnutriție.

Sursa: lindependente.online

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).