Monitorul Euro-Med pentru Drepturile Omului a cerut crearea unei comisii internaționale independente de anchetă cu privire la confiscarea și detenția de către Israel a corpurilor palestiniene.
Ceea ce cere ONG-ul palestinian este posibilitatea ca Israelul să fi îndepărtat organele și pielea celor care au murit în conflictul care a izbucnit pe 7 octombrie.
Acest lucru reaprinde o afacere macabră care implică Israelul, care ieșise deja la lumină în urmă cu aproximativ douăzeci de ani și a revenit la modă în 2014, în urma publicării unui cercetător israelian.
Potrivit Euro-Med Human Rights Monitor, Israelul a confiscat zeci de cadavre ale palestinienilor decedați din complexul medical Al-Shifa din Gaza, fără a le returna familiilor lor și, de asemenea, a dezgropat unele cadavre deja îngropate.
Prin urmare, organizația cere să se facă lumină asupra a ceea ce se face cu cadavrele.
O situație care atrage atenția și asupra unei legi controversate aprobate în 2021 de Parlamentul israelian, care permitea armatei și poliției să rețină cadavrele palestinienilor morți.
Euro-Med Human Rights Monitor este o organizație independentă, non-profit pentru protecția drepturilor omului, fondată în 2011 de palestinianul Ramy Abdu, fost coordonator de proiecte și investiții pentru Banca Mondială.
Consiliul de Administrație al organizației este format din cadre universitare, avocați, consultanți și activiști de diferite naționalități.
Americanul Richard A. Falk, profesor emerit al Universității Princeton, este președintele consiliului de administrație; Membrii Consiliului sunt: Christine Chinkin, Noura Erakat, Celso Amorim, Lisa Hajjar, Tareq Ismael, John V. Whitbeck și Tanya Cariina Newbury-Smith.
Observatorul anunță că a documentat confiscarea de către armata israeliană a zeci de cadavre din complexul medical Al-Shifa, asediat de câteva zile, și din spitalul indonezian din nordul Fâșiei Gaza, precum și din apropierea așa numitului „coridorul sigur” (Drumul Salah al-Din), conceput pentru a strămuta palestinienii spre sudul Fâșiei Gaza.
Organizația denunță și faptul că armata israeliană a dezgropat și confiscat cadavre dintr-o groapă comună din una dintre curțile complexului medical Al-Shifa.
Euro-Med Human Rights Monitor relatează că, în timp ce zeci de cadavre au fost predate Comitetului Internațional al Crucii Roșii care le-a transportat în sudul Fâșiei Gaza pentru a finaliza procesul de înmormântare, armata israeliană încă mai păstrează cadavrele a zeci de morți.
Israelul are o istorie lungă de a deține cadavrele palestinienilor morți, a explicat Euro-Med Monitor, deoarece deține rămășițele a cel puțin 145 de palestinieni în morgile sale și în jur de 255 în Cimitirul Numerelor, lângă granița cu Iordania.
De asemenea, sunt 75 de persoane dispărute care nu au fost identificate de Israel.
Potrivit grupului pentru drepturile omului, Israelul a legalizat recent reținerea cadavrelor palestinienilor morți și recoltarea organelor acestora.
Până la sfârșitul anului 2021, Knesset (parlamentul israelian) a adoptat legi care permiteau armatei și poliției să rețină cadavrele palestinienilor decedați.
Înainte de actualul conflict, la 26 august 2023, Nashat Al-Wahidi, coordonatorul Campaniei Naționale Palestiniene pentru recuperarea cadavrelor martirilor, a denunțat acțiunile Israelului la o televiziune palestiniană, acuzând și statul evreiesc de recoltarea de organe și piele din trupurile palestinienilor pe care le reține.
CNN, în 2009, a documentat cum Israelul, din anii 1990, a prelevat organe din corpurile decedaților fără a cere permisiunea familiilor.
Doctorul Yehuda Hiss, șeful institutului criminalistic Abu Kabir din 1988 până în 2004, locul în care au avut loc practicile de explant, a recunoscut și el acest lucru.
Corneele, valvele cardiace, oasele, pielea, au fost printre organele care au fost prelevate de la institutul Abu Kabir, după cum a explicat Hiss.
În același an, CNN a desfășurat și o investigație privind traficul ilicit de organe în întreaga lume și a constatat că Tel Avivul constituie o piață înfloritoare, de unde organele puteau fi achiziționate prin medierea unor brokeri specializați: un rinichi putea costa până la 100 de mii de dolari.
Mai mult, în 2014, profesorul Meira Weiss, antropolog la Universitatea Ebraică, a publicat o carte despre experiența ei de cercetare la institutul Abu Kabir din 1996 până în 2002.
Se numește Over Their Dead Bodies, în care se vede cum au fost prelevate organe de la palestinienii morți pentru a fi folosite în cercetarea medicală în cadrul facultății de medicină a universităților israeliene, precum și pentru a fi transplantat în corpurile pacienților israelieni.
Acum, istoria pare să se repete din nou.
Surse:
https://edition.cnn.com/2009/WORLD/meast/12/21/israel.organs/index.html
Adaugă comentariu