Știri Externe

Regatul Unit: După 30 de ani, deschide din nou centralele electrice pe cărbune

Regatul Unit: După 30 de ani, deschide din nou centralele electrice pe cărbune

Guvernul britanic a aprobat planurile pentru o nouă mină de cărbune în Whitehaven, nord-estul Angliei, la 30 de ani de la ultima deschidere în țară.

Uzina va fi construită de West Cumbria Mining și va fi folosită pentru extragerea cocsului pentru producția de fier și oțel din țară, precum și pentru export în restul Europei.

Aceasta este o inversare totală a angajamentelor asumate în lupta împotriva schimbărilor climatice, inclusiv a celor ale COP26 de la Glasgow, al cărei obiectiv a fost „să consemneze cărbunele în istorie”.

În august 2019, guvernul britanic a stabilit anul 2025 pentru sfârșitul oficial al erei COKE, care a început în secolul al XVIII-lea odată cu Revoluția Industrială.

Construcția noii mine va costa 165 de milioane de lire sterline și va dura doi ani, după care va putea produce aproximativ 2,8 milioane de tone de cocs la fiecare 12 luni.

Circa 20% din total va fi destinat producției interne de oțel și fier, în timp ce 80% vor ajunge pe piața continentală europeană.

În procesul de fabricație a combustibilului fosil se generează cantități mari de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră, la care se adaugă dioxid de sulf, catalizator al ploilor acide și al bolilor respiratorii, și oxid de azot.

Potrivit estimărilor, noua mină britanică va produce aproximativ 400.000 de tone de emisii de gaze cu efect de seră în fiecare an.

O prognoză care a declanșat deja reacția asociațiilor de mediu, gata să dea statul în judecată pentru încălcarea obligațiilor sale internaționale în materie de combatere a schimbărilor climatice.

În ultimii ani, Regatul Unit a adoptat mai multe legi care impun zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050 și din acest motiv mina va trebui să se închidă până în 2049.

Guvernul s-a apărat împotriva acuzațiilor spunând că noua fabrică va crea peste 500 de locuri de muncă și că, în lipsa ei, Regatul Unit ar fi obligat să importe cocs din străinătate pentru a alimenta producția de fier și oțel.

În acest sens, mai mulți experți economici au ridicat îndoieli cu privire la comoditatea proiectului, întrucât cererea de cărbune în producția de oțel este în scădere, industria fiind orientată spre utilizarea hidrogenului ca sursă.

Se pare că acordurile sunt făcute să fie încălcate, iar cei mari și puternici își permit asta oricând, dacă este necesar. Mă gândesc la România, care vinde și închide pe bandă rulantă termocentrale, hidrocentrale și toate companiile din energie, tocmai în acest moment de criză în care țări precum: Italia, Germania, Franța naționalizează aceste companii, iar acum vedem cum Regatul Unit își redeschide minele!

De curând, a fost vândută și termocentrala Mintia, cu doar 91 milioane de euro, după ce s-au investit peste 100 de milioane, unei firme din Giordania, vă imaginați?

Mă gândesc mereu la potențialul acestei țări, și în același timp la trădătorii care au condus-o și încă o conduc, spre dezastrul total!

În același timp trebuie să menționez, dezamăgirea mea pentru cei 60% dintre cetățenii români cu drept de vot, care la alegeri preferă să stea acasă și să-i lase pe alții să decidă pentru viitorul lor! 

Autor: Daniel Oprican

Sursa: lindependente.online

 

Adaugă comentariu

Trimite
Abonează-te gratuit la știrile săptămânii!

Declar că sunt de acord cu termenele de utilizare și politica de confidențialitate precum și că am citit informațiile care sunt solicitate în conformitate cu articolul 13 din GDPR (Regulamentul EU - 2016/679).