Congresul Deputaților, una dintre cele două camere ale Parlamentului spaniol, a aprobat cu o mare majoritate noi taxe la bănci, marile proprietăți și companii energetice.
Măsurile, care intenționează să limiteze efectele inflației și să redistribuie costurile energiei scumpe, au fost anunțate vara trecută și așteaptă acum aprobarea finală de către Senat, unde cifrele liniștesc majoritatea condusă de premierul Pedro Sánchez.
În intențiile inițiale ale executivului, taxele erau considerate cu caracter extraordinar și temporar, deci în vigoare între 2023 și 2024.
În proiect a fost însă introdusă o clauză care prevede posibilitatea, la sfârșitul anului 2024, de a face permanentă măsura economica.
Uniunea Europeană, care pe de o parte s-a deschis la o impozitare a profiturilor suplimentare ale companiilor energetice, s-a declarat împotriva măsurii care, în intențiile guvernului spaniol, ar retrage circa 4 miliarde de euro din veniturile băncii până în 2024.
Madridul susține că instituțiile bancare câștigă prea mult prin împrumuturi de la Banca Centrală Europeană la rate considerate a fi scăzute.
Prin urmare, pentru a „proteja cele mai vulnerabile familii de creșterea costului vieții”, executivul spaniol intenționează să impoziteze veniturile băncilor (cu excepția instituțiilor mici) cu o taxă de 4,8% la venitul net din dobânzi și comisioane peste un prag de 800 de milioane de euro.
Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat în timpul unei audieri în Parlamentul European că măsura va pune în pericol concurența și va pune în pericol stabilitatea financiară a zonei euro.
În cazul aprobării legii spaniole, Bruxelles-ul ar putea decide să recurgă la articolul 26 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și să „adopte măsuri care vizează funcționarea pieței interne”, prin urmare acte de armonizare valabile în interiorul Comunității.
În ceea ce privește impozitarea activelor care depășesc 3 milioane de euro, executivul condus de Pedro Sánchez a stabilit trei rate progresive:
- una de 1,7% pentru activele între trei și cinci milioane,
- 2,1% pentru 5 și 10 milioane și
- 3,5% pentru activele mai mari.
În sfârșit, în sectorul energetic, se va aplica o cotă de 1,2% la valoarea netă a cifrei de afaceri a companiilor cu venituri anuale care depășesc un miliard de euro.
După cum observăm, există state membre care își permit taxarea pe cifra de afaceri în domeniul cel mai fierbinte în acest moment, care este cel energetic.
În timp ce Parlamentul Spaniei se gândește la dificultatea în care se găsesc cetățenii spanioli, dorind taxarea marilor profituri bancare, Președintele BCE se gândește doar la binele sistemului bancar, care a crescut enorm rata dobânzilor, evident cu concursul aceleași bănci care este mai preocupată de băgarea cetățenilor în imposibilitate de plată, decât să găsească soluții de a stopa inflația și a împiedica marii profitori ai momentului!
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu