În numele securității naționale, statele europene vor putea instala spyware pe orice mediu folosit de o redacție sau de către jurnaliști individuali, pentru a le monitoriza activitatea.
Acesta este ceea ce este cuprins în derogarea cerută de Franța de la Legea europeană pentru libertatea presei (EMFA), măsura propusă de Comisia Europeană în septembrie 2022 care ar putea deveni operațională într-un an.
Scopul final ar trebui să fie „apărarea libertății, pluralismul și independența mass-mediei în UE”, precum și „protejarea jurnaliștilor de interferența politică”.
Riscul este ca, tocmai din cauza acestei macroscopice excepții, persecuția legală a jurnaliștilor să fie normalizată și autorizată. Cu consecințe evidente, îngrijorătoare pentru libertatea de informare.
Propunerea inițială prezentată de Comisia UE prevedea interzicerea absolută a utilizării programelor spion.
Cu toate acestea, ca urmare a presiunilor din partea Franței, s-au făcut schimbări importante.
Acum, textul prevede că statele pot avea „software de supraveghere intruziv în orice dispozitiv sau mediu folosit de mass-media, de redacție sau de orice colaborator” în cazul în care există riscuri pentru „securitatea națională”.
Conform acestei modificări (prevăzute la articolul 4.4), prevederile care vizează garantarea protecției efective a jurnaliștilor „nu afectează responsabilitatea statelor membre pentru apărarea securității naționale”.
Germania, Olanda, Cehia și Luxemburg au susținut pe deplin cererea Franței, inițial mult mai restrictivă.
Celelalte state, inclusiv Italia, au fost surde: nu au susținut cererea, dar nici nu au împiedicat-o.
Și, la ședința ambasadorilor statelor membre, textul a fost aprobat.
Sunt 32 de infracţiuni pentru care ar putea fi autorizată supravegherea jurnaliştilor, în numele unor criterii de „securitate naţională” neprecizate.
În proiectul inițial erau doar 10 și se refereau la categorii de infracțiuni deosebit de grave, inclusiv terorismul, crimele împotriva umanității și pornografia infantilă.
Printre cazurile adăugate în ultima versiune s-ar număra și infracțiuni precum traficul de mașini și substanțe hormonale.
Textul ar trebui să devină operațional în termen de un an, adică înainte ca președinția rotativă a UE să fie transferată Ungariei în iulie 2024.
Împreună cu Polonia, Ungaria a fost întotdeauna un obiect de îngrijorare al UE, datorită controlului implementat față de mass-media critică a organismelor guvernamentale.
Tocmai din acest motiv, intenția inițială a Media Freedom Act a fost „de a stabili un cadru comun pentru mass-media pe piața internă a UE și de a proteja jurnaliștii de interferența politică”.
Pe de altă parte, Ungaria și Polonia au respins complet textul măsurii, votând împotriva reuniunii ambasadorilor.
EFJ (Federația Europeană a Jurnaliștilor) a subliniat imediat modul în care derogarea introdusă transformă efectiv protecțiile prevăzute inițial pentru jurnaliști în „cochilii goale”.
Prevederile art. 4, de fapt, „ar pune jurnaliştii şi mai mult în pericol şi ar crea, de asemenea, un efect de înfrigurare asupra avertizorilor şi a altor surse.
Știm prea bine cum apărarea securității naționale este folosită greșit pentru a justifica încălcări ale libertății presei”.
„Este important de înțeles”, a adăugat RSF (Reporter fără frontiere) „că excepțiile de la interzicerea încălcării confidențialității comunicărilor jurnaliștilor sunt legitime doar dacă respectă limite foarte stricte.
Este vorba despre un interes public deosebit de puternic, o autorizare prealabilă și monitorizare continuă de către o autoritate judiciară, o cerere doar pentru cercetarea celor mai grave infracțiuni și o justificare a necesității și proporționalității măsurilor de monitorizare”.
Toate garanțiile prevăzute în proiectul inițial al Comisiei, dar îndulcite în cel final.
„Includerea unei excepții generale de securitate națională este în cel mai bun caz o greșeală și în cel mai rău caz un pericol pentru jurnalism, continuă RSF, este un cec în alb pentru supraveghere nestăpânită, la un pas de cea mai crudă formă de spionaj polițienesc și o ușă deschisă către abuz.
Și este o greșeală politică, pentru că această lovitură împotriva EMFA își înarmează detractorii”.
De fapt, este imposibil să nu observăm cum prevederea conține un nonsens intrinsec, întrucât aspiră să garanteze jurnaliştilor o mai mare independență și libertate față de eventuale amenințări prin creșterea supravegherii și controlului asupra muncii lor.
Într-adevăr, rezultatul ar părea a fi cu totul opus, adică să condiționeze și mai mult activitatea de investigare a profesioniștilor din domeniul informației, deja supuse unor restricții tot mai mari în diferite țări europene (să ne gândim doar la recenta reformă a justiției făcută de guvernul italian care prevede, printre altele, noi restricții privind jurnalismul).
Propunerea va trebui acum examinată de Parlamentul European, care ar putea revizui complet textul.
În 2022, în cadrul Parlamentului UE a fost înființată o comisie pentru investigarea utilizării software-ului de spionaj Pegasus în numeroase țări, unde a fost folosit pentru monitorizarea, printre altele, a activității unor jurnaliști.
În prezentarea primului raport al comisiei, europarlamentarul Sophie In 't Veld a numit folosirea lui Pegasus drept „scandal european”, acuzând Comisia UE că ține tăcerea în fața unor astfel de „amenințări la adresa democrației”.
Speranța este că, și în ceea ce privește EMFA, o poziție la fel de clară va fi împărtășită.
-------------
Nu este prea ciudat cum tot ce ni se spune și prezintă este pentru protecția noastră în general dar până la urmă scopul final este controlul absolut a tot ce mișcă?!
Despre care democrație mai poate fi vorba în occidentul care se scufundă tot mai mult în totalitarism?!
(Dacă ați apreciat acest articol, poate vă puteți gândi să faceți o donație pentru Cronica Diasporei. Spre deosebire de majoritatea altor site-uri web, noi nu primim finanțare, suntem 100% independenți și imparțiali. Editorii noștri nu sunt plătiți și lucrează în întregime voluntar, la fel ca majoritatea colaboratorilor noștri, dar există costuri inevitabile asociate de întreținerea unui site web. Depindem de cititorii noștri care ne vor ajuta, fie cu plăți regulate, fie cu plăți unice. Puteți dona aici DONEAZĂ. Mulțumim.)
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu