În ciuda promisiunilor făcute în timpul campaniei electorale, administrația Biden pare departe de a fi înclinată să blocheze dezvoltarea de noi foraje petroliere.
Recent, un teren imens din Golful Mexic, cu o extindere comparabilă cu cea a Italiei, a fost scos la licitație tocmai pentru a începe noi foraje pentru extracția de petrol și gaze.
Departamentul de Interne al președintelui SUA a pus la dispoziție vasta suprafață cu aceste zăcăminte, inclusiv fundul mării.
În total contrast cu avertismentele oamenilor de știință cu privire la necesitatea eliminării rapide a combustibililor fosili, cine va câștiga porțiunea din Golf va putea începe proiecte de foraj care ar putea dura chiar și decenii.
În special, există un total de aproximativ 30 de milioane de hectare scoase la licitație, dintre care o parte a primit deja numeroase oferte importante de la 32 de companii de combustibili fosili.
Multinaționalele, împreună, au licitat un total de 309,7 milioane de dolari pentru drepturile de foraj. Oferte care, în următoarele luni, vor fi evaluate de guvern, care va emite apoi contractele de închiriere.
De altfel, licitațiile controversate au fost anunțate la doar două săptămâni după ce însăși administrația democrată a aprobat Proiectul Willow, o întreprindere de foraj în tundra arctică îndepărtată din Alaska.
Un proiect cu o valoare totală de 8 miliarde de dolari care va fi folosit pentru extragerea a până la 180.000 de barili de petrol pe zi.
Administrat de compania petrolieră americană ConocoPhillips, acesta va acoperi timp de zeci de ani o suprafață de 930 de mii de kilometri pătrați și va duce la construirea a peste 200 de puțuri de extracție repartizate pe trei platforme de foraj.
În esență, pas cu pas, imaginea „verde” pe care și-a construit-o administrația Biden se prăbușește treptat.
În timpul campaniei sale electorale, de exemplu, președintele SUA a spus că se va angaja să oprească toate operațiunile cu combustibili fosili pe terenurile și apele federale, precum și să prevină orice noi subvenții pentru industria petrolului și gazelor.
În acest sens, guvernul s-a apărat afirmând că a fost obligat să interzică licitația în urma deciziei unui judecător federal.
Acesta din urmă ar fi acceptat apelul mai multor state republicane respingând moratoriul privind vânzarea licențelor decretat de președinte în așteptarea unei revizuiri de ansamblu.
Cu toate acestea, unii experți în drept au remarcat că decizia judecătorească în sine nu împiedică administrația să oprească sau să întârzie licitația sau să o reducă.
Critici dure din partea ecologiștilor și a societății civile în general, care l-au atacat dur pe Biden acuzându-l de ipocrizie.
Activiștii pentru climă, de exemplu, cred că noul val de foraje ar putea șterge multe dintre beneficiile proiectelor eoliene și solare proiectate pentru următorul deceniu.
Ceea ce ar anula, de asemenea, efectele pozitive ale Legii de reducere a inflației, legea pe care Biden însuși a lăudat-o drept „cel mai mare pas înainte, referitor la politica climatică, făcut vreodată”.
Printre justificările prezentate de Casa Albă, au fost indicați o serie de factori care se combină pentru a face clătinarea programului climatic, inclusiv inevitabila invazie rusă a Ucrainei de către Rusia.
Potrivit administrației, conflictul izbugnit în Europa ar fi impus „accelerarea construcției de terminale pentru exportul de petrol și gaze în Statele Unite și destinate aliaților europeni”.
Cu alte cuvinte UE este forțată să adopte un plan verde sinucigaș pentru economia și pentru cetățenii săi, în timp ce SUA își permite să sfideze Europa și să continue pentru zeci de ani exploatarea resurselor fosile, pentru a face bani prin tranzacționarea lor mai departe în UE!
Nu cred că mai este ceva de adăugat, doar că ceea ce se întâmplă la Bruxelles cu acest green deal, este o sinucidere sigură și destul de rapidă a economiei europene!
Sursa: lindependente.online
Adaugă comentariu