Școlile publice din Seattle School District au intentat un proces împotriva mai multor companii de rețele sociale pentru că ar fi afectat sănătatea mintală a tinerilor americani.
TikTok, Facebook, Instagram, Snapchat și YouTube și-ar fi sporit popularitatea prin aplicarea unor tehnici de exploatare a psihologiei și neurofiziologiei utilizatorilor lor, determinându-i să utilizeze excesiv platformele.
Utilizarea tehnicilor de a returna feedback-ul pozitiv continuu ar duce la abuzul de rețele sociale în rândul tinerilor cu efecte negative precum anxietatea, depresia, gândurile de auto-vătămare și chiar ideea de sinucidere.
Nu numai atât, de prea multe ori conținutul propus ar fi nociv și ar viza exploatarea în interes economic.
Între 2009 și 2019, a existat o creștere medie de 30% a numărului de elevi care au raportat că se simt „triști sau fără speranță” în fiecare zi, timp de două sau mai multe săptămâni la rând, conform școlilor din district, ceea ce a dus la renunțarea desfășurării unor activități obișnuite.
Nu doar atât, numărul tinerilor afectați de probleme de sănătate mintală a crescut constant din 2010 până în 2018, ceea ce a determinat sinuciderea să devină a doua cauză de deces pentru tineri.
Efectele nocive ale rețelelor sociale asupra sănătății mintale ar duce, de asemenea, la o scădere a performanței școlare, la o tendință mai scăzută de a merge la școală și la un consum crescut de droguri.
Ca urmare, școlilor le-ar fi greu „în îndeplinirea misiunii educaționale”, precum și nevoia de a suporta costuri mai mari pentru formarea personalului didactic decât pentru a gestiona această nouă problemă.
Secțiunea 230 din Actul de decență în comunicare oferă platformelor online imunitate față de utilizatorii terți și de ceea ce aleg să posteze!
În practică nu sunt responsabili pentru conținutul publicat de terți. Potrivit școlilor, însă, prevederea nu ar proteja rețelele sociale pentru sugerarea, distribuirea și promovarea conținutului „într-un mod care dăunează”.
Purtătorul de cuvânt al Google, José Castañeda, intervievat de Axios, a declarat că:
„Google a investit mult în crearea de experiențe sigure pentru copii pe platformele noastre și a introdus protecții puternice și funcții dedicate pentru a acorda prioritate bunăstării acestora”.
Snapchat a mai spus că lucrează „îndeaproape cu multe organizații de sănătate mintală pentru a oferi instrumente și resurse în aplicație pentru utilizatori și că bunăstarea comunității sale este prioritatea sa de top”.
Tema impactului rețelelor sociale asupra sănătății mintale a utilizatorilor este subiect de dezbatere de câțiva ani.
În octombrie 2021, Mark Zuckerberg a negat acuzațiile conform cărora Facebook a obținut profit în detrimentul sănătății mintale a utilizatorilor săi.
„Argumentul conform căruia promovăm în mod deliberat conținut care îi înfurie pe oameni pentru profit este profund ilogic”, a spus CEO-ul Meta.
„Facem bani cu reclame, iar agenții de publicitate ne spun în mod constant că nu își doresc reclamele lângă conținut care este dăunător sau care declanșează sentimente negative. Și nu cunosc vreo companie de tehnologie care își propune să creeze produse care să înfurie sau deprime oamenii”, a adăugat el.
Școlile districtuale din Seattle îi cer judecătorului ca, companiile trimise în judecată să fie obligate nu numai să oprească ceea ce ei definesc drept comportament care provoacă o „pacostă publică”, ci și să plătească despăgubiri și diferitele cheltuieli legate de prevenire și tratament rezultate din „excesul utilizării rețelelor sociale de către tineri”.
Sursa: hwupgrade.it
Alte surse:
https://www.axios.com/2023/01/08/seattle-public-schools-sue-tech-mental-health
Adaugă comentariu