Clubul Național de Presă din Washington DC a găzduit cel de-al treilea Tribunal Belmarsh din capitală în urmă cu două zile.
Este o instanță alternativă la cea de la Londra, formată din 17 membri și găzduită de Progressive International împreună cu Wau Holland Foundation, care examinează crimele de război din SUA, cu scopul de a colecta probe și mărturii în favoarea lui Julian Assange.
Acesta din urmă, de fapt, se află în închisoarea Belmarsh din Londra din 2019 și riscă extrădarea în Statele Unite, unde va executa o pedeapsă de 175 de ani de închisoare pentru diverse infracțiuni, printre care conspirație și încălcarea legii cu privire la spionaj.
Acuzațiile i-au fost aduse după ce site-ul WikiLeaks, pe care l-a fondat, a făcut publice câteva documente clasificate, care au evidențiat crime de război comise de Statele Unite în Afganistan și Irak.
În iulie anul trecut, avocații apărării lui Assange au făcut apel la Înalta Curte britanică opunându-se deciziei de extrădare a acestuia.
Tribunalul Belmarsh, care își ia numele de la închisoarea de maximă securitate în care este deținut fondatorul WikiLeaks, a fost înființat în octombrie 2021, iar cea a Clubului Național de Presă a fost o alegere simbolică.
Chiar în acest loc, în urmă cu mai bine de 10 ani, Assange a proiectat pentru prima dată Crima colaterală!
Un film care prezintă o dronă militară americană ucigând 12 civili în Al-Amin al-Thaniyah (Bagdad, Irak).
Tocmai acel videoclip a declanșat persecuția Statelor Unite, Suediei, Australiei și Marii Britanii și împotriva lui Assange.
La cele două ediții anterioare ale Tribunalului Belmarsh, desfășurate la Londra în octombrie 2021 și la New York în februarie 2022, au fost prezenți lideri și activiști de seamă, printre care fostul președinte ecuadorian Rafael Correa și președintele brazilian Lula da Silva.
Tribunalul din 20 ianuarie, prezidat de Amy Goodman de la Democracy Now! și profesorul Srećko Horvat, a fost transmis în direct pe YouTube, iar printre partenerii evenimentului găsim Democracy Now! , Defending Rights & Dissent, Courage Foundation, DiEM25, The Intercept, The Nation și PEN International.
Printre membrii Tribunalului Belmarsh de la Washington se numără colegii și familia lui Assange, care nu au încetat niciodată să-l susțină pe fondatorul Wikileaks și i-au dus cauza pe tot globul, cu denunțătorul Pentagon Papers Daniel Ellsberg, academicianul Noam Chomsky, deputatul britanic Jeremy Corbyn, avocatul pentru drepturile digitale Renata Ávila și avocatul pentru drepturile omului Steven Donziger.
Urmărirea penală a lui Assange, inițiată sub administrația lui Donald Trump și continuată sub cea actuală, este primul dosar în care un editor a fost pus sub acuzare în condițiile legii (Spionage Act).
Cu toate acestea, în lume există 360 de jurnaliști întemnițați, fără a se număra pe cei cărora această profesie le-a costat viața.
Discursurile de la Tribunalul Belmarsh au susținut că ceea ce îl privește pe Assange este unul dintre cele mai mari atacuri la adresa libertății presei din ultima vreme.
„Primul amendament, libertatea presei și viața lui Julian Assange sunt în joc”, a spus activistul și filozoful croat Srećko Horvat.
„Atâta timp cât administrația Biden continuă să implementeze instrumente precum Legea Spionajului pentru a-i pune în închisoare pe cei care îndrăznesc să raporteze crime de război, nici un editor sau reporter nu va fi în siguranță”.
Discursul tatălui lui Assange a fost și el deosebit de emoționant, acuzând Statele Unite că nu respectă Magna Charta și statul de drept.
Următorul Tribunal Belmarsh va avea loc la Sydney în martie 2023, pentru a aduce în Australia bătălia unuia dintre cei mai curajoși și mai incisivi jurnaliști din istorie, patria lui Assange.
Sursa: lindependente.online
Comentarii